Bakın Mustafa Kemal Atatürk sanat için ne diyor:
“Bir milleti yaşatmak için birtakım temeller lazımdır ve bilirsiniz ki, bu temellerin en önemlilerinden biri sanattır. Bir millet sanattan ve sanatkârdan yoksunsa tam bir hayata sahip olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve hasta bir kimse gibidir. Hatta kasdettiğim manayı bu söz de ifadeye yeterli değildir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur…
Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felakete mahkumdur. Birçok unsurlar o felaketin derecesini farketmez.
Farkettiği gün de ne kadar müthiş bir etkinlikle çalışmak gerektiğini tahmin edemez.”
BURSA’DAN SENFONİK TINILAR
İçinde bulunduğumuz hafta kurtarıcımız ve cumhuriyetimizin kurucusu aziz Mustafa Kemal Atatürk’ü kaybettiğimiz hafta. Bu hafta boyunca sanat dünyamızda çeşitli etkinliklerle Atamız’ı anıyor.
Bu arada Bursalı iki müzik insanın ortak etkinliği olan; Burç Balcı'nın hazırlayıp sunduğu ve Ali Kamruz'un teknik yapım ve kayıtlarını üstlendiği "Bursa'dan Senfonik Tınılar" programı da Atamızı TRT Radyo 3’te iki hafta üst üstte anıyor.
Dünkü ilk anma etkinliğinde İdil Biret'in 2020 yılında Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ile yaptığı ve W.A.Mozart'ın 21 ve 22 numaralı piyano konçertolarını yorumladığı albümünden seçkileri içeren "Atatürk'ü Anma Özel Bölümü"nün ilkini dinledik. 13 Kasım 2024 Çarşamba sabahı saat 09.00'da, TRT Radyo-3'te bu programın ikinci bölümünü dinleyebilirsiniz.
BBDSO DA BUGÜN ATAMIZI ANIYOR
Bursa Bölge Senfoni Orkestrası, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Medeniyetin merdiveni sanattır” sözüyle sanata verdiği önemi vurgulayan bu haftaki konser programını Atatürk’ü saygıyla anmak ve sanatın toplumsal önemine dikkat çekmek amacıyla düzenliyor.
Konserde, İtalyan besteci Giovanni Battista Pergolesi’nin(1710-1736) evrensel bir acıyı anlatan "Stabat Mater" eseri (Stabat Mater, Giovanni Battista Pergolesi'nin 1736'da bestelediği Stabat Mater dizisinin müzikal bir dekorudur. Pergolesi'nin yaşamının son haftalarında bestelenen bu eser, soprano ve alto solistler, keman I ve II, viyola ve sürekli basso için notalanmıştır), Anadolu müziğinin dinamik yüzünü klasik müzik ile buluşturan Dr. Öğr. Üyesi Korhan Ilgar’ın(1988) "Divertimento"su (Örneklerinin çoğu 18. yüzyıldan kalma bir müzik türüdür. Divertimento'nun havası genellikle hafiftir ve genellikle küçük bir topluluk için bestelenir. Terim, solist veya oda topluluğu için çok çeşitli seküler enstrümantal eserleri tanımlamak için kullanılır) ve mehter müziğinin etkilerini taşıyan, güçlü ritimlere ve marş karakterine sahip Joseph Haydn’ın(Avusturya 1732-1809) 100. Senfonisi (Sol majör 100 No'lu Senfoni, Hoboken I/100, Joseph Haydn tarafından yazılan ve 1793 veya 1794'te tamamlanan on iki Londra senfonisinin sekizincisidir. Halk arasında Askeri Senfoni olarak bilinir) seslendirilecek.
Etkinlikte, Devlet Opera ve Balesi sanatçıları soprano Hülya Kazan (1973) ve mezzo-soprano Özlem Pamuk (1994) solist olarak sahne alacak. Bursa Bölge Senfoni Orkestrası’nı orkestra şefi Prof. Burak Tüzün(1970) yönetecek.
SON SÖZ
Girişi Atamızın sanat ile ilgili sözleri ile yaptım. Finali ise Atamızın yazmış olduğu bir şiirle bitiriyorum. Sanki bu günler için yazılmış. Mustafa Kemal Atatürk’ün Oğuz Oğulları şiiri:
“Asya’nın ortasında Oğuz oğulları
Avrupa’nın Alplerinde Oğuz torunları
Doğudan çıkan biz, batıda yine biz
Nerede olsa, ne olsa kendimizi biliriz.
Hep insanlar kendilerini bilseler,
Bilinir o zaman ki hep biziz.
Türk sadece bir milletin adı değil,
Türk bütün adamların birliğidir.
Ey birbirine diş bileyen yığınlar,
Ey yığın yığın insan gafletleri
Yırtılmış gözlerdeki gafletten perde,
Dünya o zaman görecek hakikat nerede?
Hakikat nerede?”
(Mustafa Kemal Atatürk bu şiiri 1932 yılında İsmail Habib Sevük'e dikte ettirmiştir.)
***
Evet, bugün Atamızı, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın Prof. Burak Tüzün yönetiminde soprano Hülya Kazan ve mezzo-soprano Özlem Pamuk solist olarak sahne alacağı konser ile anacağız.
Akşama Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde buluşmayı unutmayın.