Bursa Ata Lions Kulübü 2013 yılında Avukat Lion Avni Bayramoğlu tarafından kurulur. Şu anda başkanlığını Dr. İbrahim Uslu yapıyor. Perşembe akşamı Avni Bayramoğlu’nun davetlisi olarak Ata Lions’un “Laikliğin 88. Yıldönümü” için düzenlediği etkinliğe Royal İmza’da katıldık.
Bilindiği gibi her yıl Ata Lions Kulübü adına yakışır bir biçimde Atamızla ilgili en az bir etkinliğe imza atıyor. Uzunca bir süredir bu değerli etkinliklerde onlarla beraber oluyorum.
O akşamın konuşmacısı ülkemiz spor camiasının da yakından tanıdığı bir dönemlerin TFF Başkanı spor adamı (Kendisi TMOK’dan büyüğümdür) Mustafa Kemal Ulusu’ydu. Kendisi bize Atatürk’ün kütüphanecisi olan babası Nuri Ulusu’nun anılarını derlediği Atatürk’ün Yanı Başında adındaki kitabını anlattı. Kemal Ulusu’nun dedesi Hacı Tevfik Ulusu da Bandırma Vapuru’nun kamarotuydu. Aynı zamanda da Kurtuluş Savaşı boyunca Rusya’dan Türkiye’ye silah taşıyan gizli kahramanlarımızdan.
Toplantıda BUİKAD Başkanı Şeyda Şençayır, eşi Serhan Şençayır, Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi Başkanı Tijen Sözeri ve TEV Bursa eski Başkanı Mehmet Çalışkan ve eşi Asuman Hanımla birlikteydik. Masamızın konumu nedeniyle Kemal Ulusu sunumunun video bölümlerinde bizimle oturdu.
Atamızla ilgili çok sayıda bilmediğimiz anıyı bizlere anlattı. Sunumu sonrası da kitabını imzaladı.
Geceye katılanlar arasında Lions protokolü dışında, bazı STK başkanları ve CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş da vardı.
Konuşmaların dışında Valsten, Zeybek’e; oradan Ata’nın sevdiği şarkılara uzanan harika bir gece geçirdik.
Ardından da Kemal Ulusu büyüğümüze Atatürk’ün Yanı Başında adındaki kitabını imzalatma fırsatı bulduk.
Evet, bu güzel gece için başta Avni Bayramoğlu ve Ata Lions Kulübü Başkanı Dr. İbrahim Uslu’ya teşekkür ediyorum.
----- ----- ----- ----- -----
Ceylin, Şimşekcan ve görmediklerimiz
Konfor alanlarımız içinde yaşamlarımızı sürdürüyoruz. Ve sürekli bu konfor alanımızı genişletmeye çalışıyoruz. Bunları yaparken genelde bazı şeyleri görmüyoruz, görmek istemiyoruz ve de yokmuş gibi davranıyoruz.
Dünyanın yüzde 10 nüfusunu oluşturan çeşitli alanlardaki engelli insanlarımızı sadece onlara özel günlerde anımsarız. Bizleri mutsuz edeceğini düşündüğümüz bazı konuları da yok sayarız.
Aynı mevsimlik çocuk işçilerde olduğu gibi.
Perşembe günü öğlen Koza Lions’ta 2022 yılında yapılan ve daha önce Çalı Film Festivali’nde gösterilen benim izleme fırsatı bulamadığım özel bir ödüllü filmi izleme şansı yakaladım. Filmin adı Ceylin. Yönetmeni ve senaristi Tufan Şimşekcan.
Koza Lions Kulübü Başkanı Ayşe Topaloğlu Başan’ın davetiyle Podyum Davet’teydik.
Ceylin, çadır kentte yaşayan on dört yaşında mevsimlik tarım işçisidir. Tek hayali okula gitmek olan Ceylin, bunun imkânsız olduğunu bilmektedir. Annesi Meryem yatalaktır. Abisi Adem’in ise askerden sonra sıkıntılı bir hayatı olmuştur. Tarım işçisi olan babası Cabbar da bir gün buralardan kurtulacağı umuduyla yaşamaktadır.
Çadır kente Bilge adlı belgeselci gelir. İşçilerden sorumlu Mehmet Emmi ile tanışır. Bilge, çadır kente ayna tuttukça sorunlar birbiri ardına görünür hale gelir. Ceylin’i ve tüm çadır kenti etkileyen bir olay ile her şey açığa çıkar.
Yönetmen ve senarist Tufan Şimşekcan, filmin hazırlık sürecinde Adana'da mevsim tarım işçilerinin olduğu çadır kentlerde fotoğraf çalışmaları yaptıklarını belirterek, özetle film için şunları söyledi:
"Orada olduğumuz sürede oranın sıkıntılarını çıplak bir gözle gördüm. Orada gördüklerimle ilgili aldığım tüm notlar sayesinde oradaki gerçekliği kaleme almaya doğru ilerledim. Ceylin'in hikayesi gerçek. Kurmaca hikayeyi halk temelli bir şekilde hem erken yaşta çocuk kız çocuklarının zorla evlendirilmesi konusunu hem de okula gönderilmemeleriyle ilgili böyle bir tema düşündük.
Filme bir ağıt filmi diyebiliriz. Batı ve Anadolu sesleriyle benzeştiği ve sözleri direkt filmle çok özdeşleştiği için Ali Atay ve Ahmet Mümtaz Taylan'ın 'Belki' parçasını yerleştirmek istedim. Bu özgün bir seçimdi. Kendileri de sağ olsun buna katkı sundular. Hem sözler itibariyle hem de melodi itibariyle Ceylin'in vurgusunun bu tınıyla çok iyi verildiğini hissettim. Sizlere de bunu yansıtmaya çalıştım."
Bu güzel filmi gözlerimiz yaşararak izledik. Koza Lions Başkanı Ayşe Topaloğlu Başan’a teşekkür ederken, Tufan Şimşekcan’ı kutluyorum.
Bayram öncesi ve sırasında Bursa’da vefatlar oldu. BTSO’nun eski genel sekreteri ve Bursa Çimento eski Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Kağıtçıbaşı’nı; Prestige Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Yaşar’ı ve Alsan Alimünyum sahibi İlhan Yeşilova’yı kaybettik. Öncelikle Bursa iş dünyasına ve aileleri
Salı günü Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası arasında Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü imzalandı. Protokola BTSO adına İbrahim Burkay ve Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz imza attı. Bak
Son yıllarda alışık olmadığımız bir biçimde, son dönemde bir muhalif hareket büyüyor. Neler olup bittiğini insanlar iktidar yanlısı ve muhalefet yanlısı medyadan bir biçimde izliyor. Ve sonuçta, bu olup bitenleri bir biçimde yorumlayıp kendilerine göre bir fikre sahip oluyorlar. Özellikle 1990’l
1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen Dünya Su Günü, her yıl 22 Mart'ta kutlanır. İlk kez 1993'te Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda önerilen "Dünya Su Günü", gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikk
Cumartesi günü TMOK'da (Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi) genel kurul vardı. Yaklaşık 40 yılı aşkın bir süredir içinde olduğum bu değerli camiada ikinci kez 2 adaylı kongre yaşadık. Daha öncesinde Togay Bayatlı ve Erdoğan Arıpınar, TMOK başkanlığı için yarışmış ve Togay Bayatlı kazanmıştı. Bursa’da