Bursa önemli bir sanat etkinliğine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 2. Uluslararası Seramik Bienali, 24 Ekim-24 Kasım 2024 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilecek.
Bienal, Fransızca "her bir diğer yıl" anlamına gelen ve iki yılda bir düzenlenen etkinliklere verilen addır. Çoğunlukla kültürel veya sanatsal faaliyetler için kullanılan bir terimdir. En eski bienal 1895'ten beri düzenlenen Venedik Bienali'dir.
Ülkemiz ise bu kavram ile 1987 yılından beri düzenlenen ve her iki senede bir tekrarlanan Koç Holding’in ana sponsorluğunu yaptığı Uluslararası İstanbul Bienali ile tanışır.
1989 yılı başlarında Türkiye Çimento ve Toprak Sanayi A.Ş. Genel Müdür Teknik Yardımcısı Basri Sezer seramikle uğraşan bazı mühendis ve sanatçıların da görüşlerini alarak teşebbüse geçer. Sonuçta Basri Sezer kurucu başkanlığında, Yüksel Güner başkan yardımcılığında bir kurucu Yönetim Kurulu oluşturulur. İlk resmi müracaat 27.12.1989 tarihinde yapılır ve 21.03.1990 tarihinde kuruluş izni alınır. Böylece ortaya Türk Seramik Derneği doğar.
Bursa sanayinin köklü kuruluşlarından Durmazlar’ın sahiplerinden Fatma Durmaz Yılbirlik, 10 yıl yaptığı BKSTV(Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı) YK Başkanlığından 2020’de ayrıldıktan sonra ben görevimi tamamladım diye kenara çekilmez. Bursa kültür ve sanatına katkılarını Durma Sanat çatısı altında sürdürür.
Bu iki değerli kurum Türk Seramik Derneği ve Durma Sanat, 2022 yılında Huri Aykut’un kuruculuğunu yaptığı 'Haga eARTh connection' aracılığıyla bir araya gelir. Ve Bursa Uluslararası Seramik Bienali’nin temelleri atılır.
20 Ekim-20 Kasım 2022 tarihleri arasında Bursa’da I. Uluslararası Seramik Bienali “Zamanın ruhu: Mavi” temasıyla gerçekleştirilir.
Aradan 2 yıl geçer. Cumartesi günü Nilüfer Pancar Deposu’nda yine Türk Seramik Derneği ve Durma Sanat organizasyonunda 2. Uluslararası Seramik Bienali, 24 Ekim-24 Kasım 2024 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilecek.
Küratörlüğünü Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı’nın yaptığı 2. Uluslararası Seramik Bienali, Bursa’nın ana teması bu sefer “Quo Vadis?/ Nereye Gidiyorsun?”.
Bu etkinlik aynı zamanda Bursa’nın önemli sağlık gruplarından Nev Sağlık Grubu sponsorluğunda düzenlenecek.
BİENALDE NELER VAR?
Proje Koordinatörlüğü’nü Huri Aykut Ülker ile Aylin Tatlı’nın üstlendiği bu yılki Bienal’de, 11 farklı sergi izlenebilecek.
Sergiler, Nilüfer Belediyesi’nin mekanları Pancar Deposu, Nazım Hikmet Kültürevi ve Galeri N ile Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Hilton Bursa Convention Center & SPA, Bursa Arkeoloji Müzesi gibi kentin farklı noktalarına yayılacak. Pancar Deposu’nda gösterilecek ana sergi, yerli ve yabancı sanatçıların katılımına açık olacak ve başvurular uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilecek.
Bu çalışmalar arasından seçilecek bir yapıt ise 50.000 TL değerindeki Türkiye Seramik Federasyonu Özel Ödülü’nü alacak. Ayrıca bin yıllık seramik geçmişiyle İznik de bu yıl Bienal’e dahil olacak ve İznik Müzesi’nde günümüzde çini üretimini sürdüren sanatçıların yapıtlarından oluşan bir sergi açılacak. Bienal boyunca sergiler dışında çeşitli atölye çalışmaları, konferans, söyleşi ve belgesel gösterimleri de gerçekleştirilecek.
Bursa Uludağ Üniversitesi, “ev sahibi üniversite” olarak salonunu “Miras” başlıklı Öğrenci Çalışmaları Sergisi’ne açacak. Bu sergide, Türkiye’de ilk kurulan ve en önemli Seramik bölümlerinin (Anadolu, Dokuz Eylül, Hacettepe, Marmara ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversiteleri) öğrencileri ile Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin çalışmaları sergilenecek.
Bursa Seramik Sanat Kolektifi’nin katkısıyla gerçekleştirilecek projeye Mehmet Torun Özel Eğitim Meslek Okulu, Alaaddinbey Özel Eğitim Meslek Okulu ve Çağdaş Eğitim Okulları’nın öğrencileri katılacak ve yaptıkları pano kentsel alanda bir noktaya monte edilecek. Bu etkinliğe Simbiyoz Aktivite Derneği de destek veriyor.
BİENAL ÖDÜL HEYKELCİĞİ YARIŞMASI
“Ateş’in Çocukları” başlıklı Bienal Ödül Heykelciği Yarışması, Seramik Teknolojisi konusunda Türkiye’deki en önemli eğitmenlerden biri olan Prof. Dr. Ateş Arcasoy anısına düzenleniyor. Seramiksır Ödülü olarak da Birincilik Ödülü 20.000, İkincilik Ödülü 10.000 ve Üçüncülük Ödülü de 5.000 TL. Yarışmayı kazananlar ve sergilenmeye değer görülen çalışmalar önce UNICERA İstanbul Fuarı’nda, ardından Bursa’daki Akeramos Galeri’de gösterilecek.
2. Uluslararası Seramik Bienali, Bursa, bu yıl sergilerini Metaverse ya da sanal evrene de taşıyor. Ayrıca Bursa Arkeoloji Müzesi’nde de bu yıl kaybettiğimiz seramik sanatçısı Ayfer Karamani anısına bir sergide açılacak.
SON SÖZ
Moderatörlüğünü Gazeteci Yazar Canan Ekinci Yılmaz'ın yaptığı toplantıya; TSD YK Başkanı Prof. Dr. Taner Kavas, küratörler Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge, İlhan Marasalı; koordinatörler Huri Aykut Ülker ve Aylin Tatlı; Onur Konukları Prof. Güngör Güner ve Tüzüm Kızılcan, Prof. Dr. Sevim Çizer, Turgut Tuna; Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Nejla Aslan, Durma Sanat adına Gamze Çelebi, Nev Sağlık Grubu adına YK Üyesi Ferdi Yılmaz katıldı.
Evet, Bursa özelinde ve ülke genelinde sanata katkı koyan herkesi saygı ile anıyorum. 2. Uluslararası Bursa Seramik Bienali’ne başarılar diliyorum. Ev sahipleri Durma Sanat ve Türkiye Seramik Derneği ile etkinliğin ana sponsoru Nev Sağlık Grubu’na ve diğer katkı koyanlar ile işin mutfağında emek veren herkese teşekkür ediyorum.
Sanat iyi ki varsın. Viva terra…