Hava Durumu

Soğanlı Botanik Parkı’nın ismi değişiyor

Yazının Giriş Tarihi: 09.07.2024 08:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.07.2024 08:27

Satırlarıma, hiçbir şeyi kolay kolay beğenmeyen, insanları keskin eleştirileriyle yerden yere vuran yazarların barındığı Ekşi Sözlük’teki bazı yorumlarla başlamak istiyorum.

“Resmen içi yüzüne yansımış ender rastlanacak olan, güler yüzlü eski Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı.” (2003)

Bursa'ya çok büyük katkıları olmuş belediye başkanıdır. neden bir daha seçilememiş olması ise tam bir muamma. Bunca sene sonra hatırlanması bile iyi bir belediye başkanı olduğunun göstergesidir. Bursa'daki çevre yolu, botanik park, hayvanat bahçesi, Tophane'deki düzenlemeler onun zamanında yapılmıştır.” (2007)

“Başkanlık yaptığı zamanlarda çocuktum. Hatırladığım kadarıyla çok iyi işler yapmıştı. Özellikle çevre düzenlemeleri. Demirtaş çim kayağı da onun döneminde yapıldı sanırım. Babamın, beni ve kuzenleri arabaya doldurup Heykel'den çim kayağına götürmesi apartman çocuğu olduğumuz için çok güzel gelen o çimlere yayılabilmemiz gibi ufak ama güzel detaylar hayatimin en mutlu zamanlarına denk gelir. Sanırım ondan yeri bende ayrıdır.” (2015)

“Bursa'nın son "büyük"şehir belediye başkanı. Bursa'ya sağladığı olanaklar ve yaptığı hizmetler muazzamdır. Sonra gelenler yaptıklarını yıka yıka bitiremedi.” (2019)

“Bursa'ya çok büyük hizmetler yapan, kentin gördüğü en başarılı büyükşehir belediye başkanıdır. Ne yazık ki Bursa bu başarılı ve vizyoner başkandan ancak beş sene yararlanabilmiştir. 1999'daki Ecevit rüzgarı nedeniyle seçimleri kaybetmiştir.” (2020)

Ekşi yazarlarının bile methettiği isim 1994-1999 yılları arasında Bursa’ya büyük hizmetleri dokunmuş Erdem Saker’den başkası değil.

Peki Erdem Saker ismini neden gündeme getirdim?

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenli olarak yayımladığı meclis toplantısı gündemini incelerken dikkat çeken bir detaya rastladım.

11 Temmuz Perşembe günü gerçekleştirilecek toplantıda komisyonlardan gelen evraklar listesinde Erdem Saker’in adı da geçiyor.

Ulaşım Komisyonu, Soğanlı Botanik Parkı’nın isminin Erdem Saker Botanik Parkı olarak değiştirilmesi hakkında bir rapor hazırlatmış.

İsim değişikliği teklifini meclise kimin sunduğu detayına erişemedim ancak yaptığım araştırmada Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın Botanik’e Erdem Saker Adı Önerisi adlı başlıkla kaleme aldığı yazısında öneriyi ilk olarak İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin eski başkanlarından Necati Şahin’in dillendirdiğine kanaat getirdim.

Şahin, yıllar önce sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda şu ifadelere yer vermiş:

“Bu parka daha hayatta iken Erdem Saker Botanik Parkı ismi konmalıdır. Tıpkı, rahmetli Reşat Oyal’ın ismi Kültürpark’ta yaşatıldığı gibi…”

Şahin’in önerdiği gibi daha Saker hayattayken kente kazandırdığı bu muhteşem parka adının verilmesini canı gönülden destekliyorum.

Bir zamanlar yeşilliğiyle nam salan şimdilerde ise fabrika dumanı ile beton grisinin esiri olan Bursa’da, insanların nefes almak için akın akın gittiği bu devasa parkı kentimize kazandırdığı için şahsım ve hemşehrilerim adına Sayın Saker’e teşekkürlerimi sunuyorum.

Erdem Saker hakkında hakkında daha okuma yapmak isteyenler için gazetemiz yazarlarından Murat Kuter’in Erdem Saker Diye Biri başlıklı yazısını okumasını tavsiye ederim.

SOĞANLI BOTANİK PARKI HAKKINDA…

Bursa’da yeşil kuşak kapsamında, kente bol oksijen, yeni dinlenme ve sağlıklı spor alanları kazandırmak amacıyla 1998 yılında “Soğanlı Botanik Parkı” hizmete açıldı. Soğanlı Botanik Parkı; 400.000 m2’lik alanında yer alan, 150 türden 8000 ağaç, 76 türden 100.000 çalı, 20 türden 50.000 yer örtücü ve 27 türden 6000 gül ile Bursa Ovası’nı korumakla birlikte, bitkisel araştırma ve bilimsel çalışmalara açık bir parktır. Parkta ayrıca; Japon bahçesi, İngiliz bahçesi, Fransız bahçesi, gül bahçesi, açelya-orman gülü bahçesi, kokulu bitkiler bahçesi, kaya bahçesi, renk bahçeleri, şekilli bitkiler bahçeleri vardır. Soğanlı Botanik Parkı ziyaretçilerine dinlenme, farklı zamanlarda yaprak ve çiçek açan bitkileri gözleme imkânlarının dışında, sağlıklı yaşam için spor yapma imkânı da sunmaktadır. Parkta 12.000 m.’lik doğal yürüyüş yolları, doğal koşu yolu, 1.000 m.’lik soğuk asfalt kaplamalı bisiklet yolu ve göletler bulunmaktadır. Botanik Parkı’nda inşa edilen 17, 18 ve 19. yüzyıllara ait bazı meşhur eski Bursa evlerinin benzerleri parka ayrı bir güzellik katmaktadır. (Bursa Turizm Portalı)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.