Hava Durumu

Yeni “nafaka” tasarısı

Yazının Giriş Tarihi: 10.02.2022 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.02.2022 08:04

2016 senesinden beri Türkiye’nin gündeminde olan bir konu: Yoksulluk nafakası.

Türk Medeni Kanunu’na göre, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.

Yani hukukumuzda nafaka müessesesi süresiz olarak düzenlenmiştir. Aslında “süresiz” ile “ilelebet” kavramları birbiriyle karıştırılmaktadır. Bu da yoksulluğa düşen tarafın geçimini bir ömür boyunca nafakadan sağlamasına neden oluyor. Hatta insanlar nasıl olsa bir ömür boyu nafaka alacaklarını bildikleri için boşandıktan sonra sigortalı bir işte dahi çalışmıyor.

İşte nafakanın zenginleşme aracı olarak kötü niyetli şekilde kullanılmasının önüne geçebilmek amacıyla planlanan yeni düzenleme 6. Yargı Paketi’yle Meclis’e geliyor.

Hükümet, kadın örgütlerinden gelen tepkiler sonucu rafa kaldırılan, "süresiz nafaka" olarak da adlandırılan yoksulluk nafakasına ilişkin yasal düzenlemeyi yeniden gündemine almış durumda.

Bu yeni düzenlemede, nafakanın evlilik süresiyle sınırlanması, bu süre sonunda nafaka almaya hak kazanan eşin iş bulamaması veya herhangi bir gelirinin olmaması halinde devletin nafaka ödemeye devam etmesi formülü üzerinde duruluyor.

Buna göre, 2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7- 8 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde 12 yıl nafaka verilmesi planlanıyor. Nafaka alan eşin maddi olumsuzlukları devam ediyorsa ‘ara süre’ uygulanması ve 2-3 yıl daha nafaka alınabilmesi düşünülüyor.

Ara sürenin dolmasının ardından ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın devreye girmesi, kadının nafaka alma ihtiyacının devam etmesi durumunda belirli bir maaş ödenmesi hususu değerlendiriliyor.

Süre sınırında takdirin tarafların durumuna göre hâkimde olacağı belirtiliyor. Hâkimin, nafakayla ilgili karar verirken, “eşlerin iş ve gelir durumunu” dikkate alacağı söyleniyor.

Artıları ve eksileri bulunan bu yeni düzenleme kadınlar açısından eşitsizlik ve adaletsizlik yaratacağı düşüncesiyle önceki yargı paketlerine dahil edilmemişti.

Ancak Bakan Bozdağ’ın yeniden gündeme aldığı düzenlemenin bu yıl içerisinde Meclis’e sunulması bekleniyor. Düzenleme Meclis'ten geçtikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanacak

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.