Hava Durumu

Raporun muhatabı ne dedi?

Yazının Giriş Tarihi: 02.07.2024 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 08:02

Engelli Hakları Ulusal Eylem Planının birinci yıl ara değerlendirme raporu kısa süre önce açıklandı. Raporla ilgili gözler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a çevrildi. Sonuçta, rapordaki unsurların birebir muhatabı kendisi...

Konu, esasında 2023-2025 yıllarını kapsayan Engelli Hakları Ulusal Eylem Planının 3 Şubat 2023'te yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile başlıyor. Eylem Planı; istihdamdan erişilebilirliğe, eğitimden sağlığa, sosyal yaşama katılımdan hakların korunmasına kadar engellilikten kaynaklı ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak belirlenen 316 faaliyeti kapsıyor.

Uygulamada birinci yıl geride kaldı. Bakanlık koordinasyonunda hazırlanan ara değerlendirme raporunun Mayıs ayı sonunda bir toplantıyla kamuoyu ile paylaşıldığını sizinle paylaşmıştım.

Bakan Göktaş; değerlendirmesinde engelli çocukların doğumdan ilkokulun ilk yıllarına kadar takip edilip desteklenmesi amacıyla Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Sistemini kuracaklarını söyledi.

Özel gereksinimi olan çocukların doğumdan ilkokul çağına kadar bütüncül ve aile odaklı bir yaklaşımla nitelikli bakım, sağlık, koruma ve eğitim hizmetlerine erişimlerinin sağlanması amacıyla erken müdahale sisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Göktaş, sistemin oluşturulması için UNICEF ve ilgili kamu kurumlarının işbirliğinde bir pilot çalışmayı başlatacaklarını da açıkladı. Pilot çalışma başlatılması güzel ama bunun yaygınlaştırılması yönünde ortaya irade konması daha da önemli diye düşünüyorum.

Öyle görünüyor ki gelecek dönemde ihtisaslaşmış bakım ve rehabilitasyon merkezleri açılabilmesi için bu merkezlere yön verecek ihtisaslaşmış Bakım Hizmetleri Kalite Standartları adı altında bazı çalışmalara yoğunlaşılacak. Söz konusu bakım merkezlerinin kalite standartlarına uygunluklarının değerlendirilmesinde bilişim sistemleri kullanılarak Kalite Değerlendirme Sisteminin (KALDES) bağımsız şekilde geliştirilmesi de önemli.

Bakanlığın,engelli ve yaşlılara duyarlı afet yönetim hizmetlerinin geliştirilmesi için çalışıyor olması da önemli. Projeyle özel gereksinimli bireylerin, gereksinim türlerine göre bireyin durumuna uygun afet yönetim planlarının geliştirilmesi amaçlanıyor.

Yüreklerimizi yakan 6 Şubat depreminden etkilenen 11 ilimizde afet sonrası iyileştirme çalışmaları kapsamında çadır kentlerin ve konteyner kentlerin engelli ve yaşlı bireylerin kullanımına uygun olacak şekilde erişilebilir kılınmasına yönelik çalışmaların da bir an önce başlatılması gerekiyor.

Raporun çıktıları elbette mühim ancak çıktıların, eyleme dönüştürülmesi çok daha mühim. Uygulamaların takipçisi olmaya devam edeceğiz...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.