Hava Durumu

Yeni eğitim ve öğretim yılının umutları ve kaygıları

​​​​​​​Yeni eğitim ve öğretim döneminin açılışına sayılı günler kala Bursa Uludağ Üniversitesi’nden eğitim ve kariyer danışmanı Öğr.Gör. Tolga Bahadır Şimşek, gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2024 13:35
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2024 13:46
Kaynak: Haber Merkezi
Yeni eğitim ve öğretim yılının umutları ve kaygıları

 Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Eğitim ve Kariyer Danışmanı Öğr.gör. Tolga Bahadır Şimşek şu ifadeleri kullandı:

Eğitim ve öğretim yılının başlangıcında öncelikle tüm öğrencilerimize hedeflerine ulaşmaları konusunda başarılar diliyorum. Başarı için ciddi ve planlı çalışmanın yanı sıra üstün gayret gerekmektedir.

Yeni eğitim ve öğretim döneminde velilerimiz için en önemli temalardan birisi maddiyat olgusu olmaktadır. Ortaöğretim ve üniversite düzeyinde öğrenim gören gençlerin, konaklama, yol, okul, kurs, kitap ve kırtasiye giderleri ve günümüzdeki tutarlarının karşılanması velilerimiz için kaygı oluşturmaktadır. 

Bu dönemde bazı hususlara dikkat çekilmesi gerekmektedir. Özellikle özel kolej ve okullarımızda, eğitim ve öğretim kayıt ücretleri, rekabet ortamı içerisinde değişim gösterirken, bu okulların velilerimizden talep ettikleri giyim, kıyafet, kitap ücretleri , devletimizin konu ile yetkili mercileri tarafından mutlaka inceleme ve denetim altına alınmalıdır. Özel kolej ve okulların bu konudaki fiyatlarında bir standart yoktur. Aynı ildeki okullarda inanılmaz fiyat farklılıkları oluşmuş velilerimizin karşısına fahiş fiyatlar sunulmuştur. Maliyet ve piyasadaki fiyat endekslemeleri dikkate alınarak, velilerimizden alınan ücretler hassasiyetle detaylandırılmalıdır. Ekonomik koşulların ağır olduğu bu ortamda çocukları için fedakarlık gösteren anne ve babaların bütçelerine gereksiz mali yük getirilmemelidir.

İlköğretim düzeyinden lise seviyesine geçen öğrencilerimiz için uzun bir zaman dilimindeki gündemleri nakil süreçleri olmaktadır. Adrese dayalı okullarından memnun olmayan ve farklı okullarda eğitim hayatına devam etmek isteyen gençlerimizin araştırma ve beklenti içerisinde olduklarını  gözlemlemekteyiz.

İl düzeyinde bölgesel talep gören liselerin türleri doğru tespit edilerek, liselerin türleri yönünde etkili bir planlama yapılmasının gereklilik ve zorunluluğu doğmuştur.

Sınav gruplarında olan öğrencilerimiz için hazırlık sürecinde fayda sağlamaya çalıştıkları ve günümüzde çok fazla dillendirilen koçluk sistemlerine değinmek istiyorum. Koçluk, yönlendirme, rehberlik fikir tasarımı ve vizyon planlaması olarak nitelenebilir. Koçluk sistemi,  genç arkadaşımıza her noktada destek sağlayabilecek bir yol arkadaşı olgusudur. Fakat bu koçluğun sistematik alt yapısı ve bu hizmeti sunacak olan kişi veya kişilerin niteliği, liyakat özellikleri, tecrübeleri ve başarıları mercek altına alınmalıdır.

Koçluk sistemi öğrencilere psikolojik, sosyolojik ve akademik alanlarda da destek sağlayan bir süreç bütünü olmalıdır.

Yeni eğitim ve öğretim döneminde velilerimiz çocuklarına ve gençlere güvenerek, destek olmaya devam etmelidirler. Teknolojik koşullar,  eğitim öğretimde her geçen gün akıl almaz şekilde daha da ileri seviyeye geçmektedir. Geçmiş dönemler de veliler olarak kendi hedeflediğimiz meslekleri veya hedefleri, gerçekleştirdiğimiz veya gerçekleştiremediğimiz kazanımları kendi çocuklarımıza empoze etmeye çalışmayalım. Her bireyin ayrı yetenekleri ve dünya görüşü olabileceğini unutmayalım. 21.yy kazanımları ışığında gençlerin çağın gereklerini yakalayabilecek, meslek hedeflerine ulaşma konusunda onlara destek olalım.

           

           

           

             

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.