Hava Durumu

Tansiyon hastalarını sevindirecek buluş!

Bilim insanları tansiyon hastalarının hayatını kolaylaştıracak bir yöntem buldu. Tansiyon cihazlarıyla nabız ölçümü yerine ses üzerinden tespit eden bir cihaz geliştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 22:08
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 22:09
Kaynak: Haber Merkezi
Tansiyon hastalarını sevindirecek buluş!

Kanada'da bulunan Klick Labs ses kayıtları üzerinden insanların tansiyonunu ölçen bir yapay zeka destekli cihaz geliştirdi. Bu yöntemle ses perdesindeki değişiklikleri kulak duyamasa da cihaz tansiyon olarak fark ediyor.

Çalışmada 245 kişiden 2 hafta boyunca günde 6 kez seslerini, bu cihaza kaydetmeleri istendi. Ses perdesindeki değişkenlik gibi insan kulağının ayırt edemediği ve ses verisini karakterize edecek birtakım bilgileri çıkarmayı sağlayan yüzlerce vokal biyobelirteci analiz etmek için yapay zeka algoritmalarından faydalanıldı. Kadınlarda yüzde 84, erkeklerde de yüzde 77'ye varan doğruluk oranıyla hipertansiyon ölçülebildi.

TANSİYONA SES ÜZERİNDEN ERKEN MÜDAHALE

 Yan Fossat, "Hipertansiyonu tespit etmenin daha erişilebilir bir yolunu keşfettik. Tekniğin, bu yaygın küresel sağlık sorununa daha erken müdahale edilmesini sağlayacağını umuyoruz." ifadesini kullandı.

Araştırmanın detaylarına "IEEE Access" dergisinde yer verildi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.