Hava Durumu

Uzmanlar 'Parvovirüs B19 pik yaptı' diyerek uyardı

Çocuklarda sık görülen ve halk arasında beşinci hastalık olarak bilinen "Parvovirüs B19" vakaları artış gösterdi. İKÇÜ Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Alper Şener, hamilelerin ve kemik iliği nakli olmuş hastaların risk grubunda olduğunu ve Parvovirüs B19 hastası çocuklardan uzak durmaları gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2024 15:21
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2024 15:21
Kaynak: DHA
Uzmanlar 'Parvovirüs B19 pik yaptı' diyerek uyardı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener özellikle yaz aylarında artış gösteren "Parvovirüs" B19 vakalarına dikkat çekerek bu hastalığın çocuklarda yaygın olarak görüldüğünü belirtti. "Tokatlanmış Yanak Sendromu" olarak da bilinen Parvovirüs B19, çocuklarda yüksek ateş, döküntü, boğaz ağrısı ve kas ağrıları gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Hastalık genellikle okul çağındaki çocuklarda görülüyor ve her 4 ila 7 yılda bir salgın yapabiliyor.

HAMİLELER VE ORGAN NAKLİ OLANLAR RİSK GRUBUNDA

Hastalığın çocukluk çağı hastalıkları arasında çok tehlikeli olmadığını ifade eden Şener, yetişkinler için özellikle hamileler ve organ nakli olanlar açısından risk oluşturduğunu vurguladı. Hamilelerde Parvovirüs B19 enfeksiyonu, bebeğe olumsuz etkiler yapabilir ve organ nakli olan hastalarda ölümcül seyredebiliyor.

'YENİDEN PİK YAPTI'

Prof. Dr. Şener, "Hamileler atlattığı zaman anne karnındaki bebeğe olumsuz etkileri olabiliyor ve yakın takip gerekiyor. Özellikle organ nakli, kemik iliği nakli olan hasta grubunda ölümcül seyredebiliyor. Onun dışındaki yaşlı hasta grubunda çoğunlukla ileri yaşta 75-85 yaşın üstünde yine bu benzeri üst solum yolu enfeksiyonu bulgularıyla atlatıyorlar. Türkiye Parvovirüs B19 enfeksiyonu açısından sık görülen ülkeler arasında yer alıyor. Avrupa Birliği ülkelerine baktığınız zaman özellikle Covid-19 sürecinden sonra Hollanda, Almanya, Fransa, İtalya, Belçika gibi ülkelerde dolaşımdan bir dönem kayboldu ve yeniden pik yaptı." ifadelerini kullandı.

DÖKÜNTÜLÜ HASTALIKLARLA KARIŞABİLİR

Prof. Dr. Şener, Parvovirüs B19'un diğer çocukluk çağı döküntülü hastalıklarıyla karışabileceğini belirterek, çocuk hekimi veya enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiğini söyledi. Üçüncü günden sonra devam eden ateş durumlarında antibiyotik tedavisi gerekebileceğini, bu nedenle doğru tanının önemli olduğunu vurguladı.

Parvovirüs B19’un bulaşıcılık periyodunun kısa sürdüğünü belirten Şener, hamileler ve kemik iliği nakli olan hastaların enfekte çocuklardan uzak durmalarını tavsiye etti. Şener, hastalığın belirtilerinin diğer çocukluk çağı hastalıklarıyla karıştırılmaması gerektiğini, çünkü bazı çocukluk çağı hastalıklarının ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini hatırlattı.

Kaynak: DHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.