Uzman isimden 'Tavuk döner' uyarısı geldi

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde 648 kişi tavuk dönerden zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı. İşletmenin geçici süreyle kapatıldığı öğrenilirken vatandaşları 'döner' korkusu sardı. Özellikle ucuz olduğu için tercih edilen tavuk döner sağlığı ciddi anlamda tehdit ediyor. Uzmanlar, dönerin üzerine 'takviye' adı altında eklenen çiğ etin tam bir felaket olduğunu vurguluyor. Konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Vedat Göral, "Tavuk parçaları bazen çamaşır suyu ile beyazlatılıyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2025 12:35
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2025 12:38
Kaynak: MyNet
Uzman isimden 'Tavuk döner' uyarısı geldi

Kocaeli'de yaşanan tavuk döner zehirlenmesi sonucu 600'ü aşkın kişinin hastaneye kaldırılması ciddi gıda güvenliği endişeleri yarattı. Ucuz ve lezzetli olması sebebiyle sıklıkla tercih edilen tavuk döneri tüketmeden önce çok dikkatli olmak gerekiyor. Ntv.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, tavuk dönere yapılan işlemler hakkında "Öldürmeye teşebbüs" dedi. Peki, tavuk döner zehirlenmesi belirtileri ve riskleri neler? İşte detaylar...

Merdiven altı, ne olduğu bilinmeyen tavuklar kullanılarak hazırlanan tavuk dönerin zararlarına dikkat çeken Prof. Dr. Vedat Göral, "Tavuk etinin çiğ veya az pişmiş şekilde tüketilmesi, bakterilerin tavuk etinde hızla çoğalmasına neden oluyor ve genellikle Salmonella gibi bakteriyel enfeksiyon riskini artırıyor" dedi.

ENFEKSİYONLARLA ORTAYA ÇIKIYOR

Tavuk döner zehirlenmesi, uygun şekilde pişirilmemiş tavuk etinin tüketilmesi sonucu ortaya çıkan bir gıda zehirlenmesi türü olduğunun altını çizen Prof. Dr. Vedat Göral, "Bu durum, genellikle Salmonella, Campylobacter ve Clostridium perfringens gibi bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarla ortaya çıkar. Uygun olmayan saklama koşulları ve hijyen eksikliği de tavuk zehirlenmesine yol açabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, çocuk ve yaşlılarda, hamilelerde, kronik hastalığı olanlarda daha sık görülür. Hamile kadınlar tavuk zehirlenmesine karşı daha hassastır, bu durum hem anne hem de bebek için risk oluşturabilir. Bu nedenle, hamilelik sırasında tavuk tüketimine ekstra özen gösterilmelidir." dedi.

TAVUK ETİ ÇOK ÇABUK BOZULUYOR

Tavuk etinin çok çabuk bozulan bir gıda olduğunu ve dolayısıyla tavuk dönerin de kolay gıda zehirlenmesine yol açabilen bir gıda olduğunu söyleyen uzman isim merdiven altı, ne olduğu bilinmeyen tavuklar kullanılan yerlerde tavuk döner yenilmemesi gerektiğinin uyarısında bulundu.

"TAVUK BAYAT YA DA HİJYENİK KOŞULLARDA PİŞMEMİŞ"

Prof. Dr. Vedat Göral, "Tavuk etinin çiğ veya az pişmiş şekilde tüketilmesi, bakterilerin tavuk etinde kalmasına neden olur. Uygun olmayan saklama koşullarında da (örneğin 4°C’nin üzerinde) bakteriler hızla çoğalır.

Tavuk zehirlenmesi tanısı, hastanın belirtileri, öyküsü ve laboratuvar testleri ile konulur. Doktor, hastanın yediği yiyecekleri, belirtilerin başlama süresini ve mevcut sağlık durumunu sorgular. Tavuk veya çiğ gıda tüketim öyküsü önemlidir. Özellikle toplu gıda zehirlenmesi olması, yenilen gıdanın örneğin tavuktan yapılan dönerin, bayat olduğunu veya hijyenik olmadığını düşündürür." dedi.

"TAVUK DÖNER HER YERDE YENİLMEMELİ"

Tavuk dönerin her yerde yenilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Prof. Dr. Göral, beklemiş veya daha önce pişirilmiş tavuk döner parçaları, yeni pişirilecek tavuk dönerin arasına serpiştirildiğinde zehirlenme riskinin arttığını söylüyor.

Prof. Göral, "Tavuk zehirlenmesi, doğru hazırlama, pişirme ve saklama yöntemleriyle büyük ölçüde önlenebilir. Doğru pişirme sırasında iç sıcaklık kontrolü ihmal edilmemelidir. Tavuk etinin iç sıcaklığı en az 75°C’ye ulaşmalıdır. Tavuk parçalarının eşit şekilde pişmesi sağlanmalıdır. Beklemiş veya daha önce pişirilmiş tavuk döner parçaları, yeni pişirilecek tavuk dönerin arasına serpiştirilmemelidir." dedi.

"ÇAMAŞIR SUYU İLE BEYAZLATILIYOR"

Kokuşmuş, çöpe atılacak hale gelmiş tavuk parçalarının tavuk döner yapımında kullanıldığını aktaran Göral, "Tavuk parçaları bazen çamaşır suyu ile beyazlatılıyor. Kokuşmuş, çöpe atılacak hale gelmiş tavuk parçaları tavuk döner yapımında kullanılıyor. Bu son derece ahlaksız ve yanlış bir yöntemdir.

'ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS'

Resmen öldürmeye teşebbüs gibidir. İnsan sağlığı ile asla oynanılmamalıdır. Böyle işletmelerin de Belediye ve hıfzıssıhha tarafından iyice ve düzenli olarak denetlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, merdiven altı, ne olduğu bilinmeyen tavuklar kullanılmamalıdır. Ayrıca bilinen ve tanınan/markalaşmış yerde tavuk döner tüketilmelidir." diyor.

DÖNERLE SERVİS EDİLEN YEŞİLLİK VE SALATALARDA RİSK

Prof. Dr. Vedat Göral, dönerle birlikte servis edilen yeşillik ve salatanın da riskli olabileceğini vurgulayarak, "Döner ile beraber servis edilen yeşillik ve salata da çok temiz ve hijyenik olmalıdır. Bazen temiz olmayan salata da bağırsak enfeksiyonuna neden olabilir. İçilen içecek, ayran ve su da temiz olmalıdır." dedi.

Tavuk ve tavuk döner zehirlenmesi nedenleri;

Bakteriyel enfeksiyonlar, bakteriyel bulaşTavuğun çiğ veya az pişmiş olmasıUygun olmayan saklama koşullarıÇapraz bulaşma

GIDA ZEHİRLENME BELİRTİLERİ NELER?

•Mide bulantısı

•Kusma

•Sulu ishal (kanlı olabilen)

•Midede kramp ve şiddetli karın ağrısı

•Ateş ve titreme

•Halsizlik

•İştahsızlık

•Baş ağrısı

•Karında şişkinlik ve gaz

•Bulanık veya çift görme

•Uzuvlarda hareket kaybı

•Yutma güçlüğü

•Ciltte karıncalanma ve kaşıntı

Gıda zehirlenmesi yaşayan kişilere, bol bol ve sık sık sulu yiyecekler vermek gerekir. Çoğu durumda hastalık kendiliğinden giderilir. Bazı hastalar ise, ancak serum ve bazı tedavisi ile hastalığı geçirebilmektedirler.

Gıda zehirlenmesi önlemek için yemeklerden önce eller yıkanmalı, tırnak temizliğine önem gösterilmeli, besinler yıkanmadan yenmemelidir. Taze ürünler tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca içtiğiniz suları da filtrelemeniz daha iyi olacaktır.

NE OLMUŞTU?

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde yedikleri tavuk dönerden zehirlenen 648 kişi hastanelere başvurdu. Olayla ilgili 2 kişi tutuklandı.

Körfez ilçesi Atatürk Caddesi'ndeki bir iş yerinde tavuk döner alan bazı kişilerde mide bulantısı ve kusma şikayetleri görülmüş, zehirlenme belirtileri yaşayan 648 kişi, Körfez Devlet Hastanesi, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dilovası Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yapılan müdahalelerin ardından hastalar taburcu edilirken, 2 kişinin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Kaynak: MyNet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (1)
Yorumcu
Mizanoğlu - 2 gün önce

Pablooooooooooooo

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Bursa Hakimiyet En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.