Hava Durumu

Astım nedir? Astım belirtileri nelerdir?

Astım bir tür akciğer enfeksiyonudur. Hava yolları tıkanır, daralır ve şişer. Bu durum, kişinin nefes almasında ciddi zorluklara neden olur. Duman, soğuk hava, çeşitli alerjenler; astım ataklarının oluşumuna sebebiyet verebilir.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2024 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2024 15:34
Kaynak: Haber Merkezi
Astım nedir? Astım belirtileri nelerdir?

Astıma neyin neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler, enfeksiyonlar ve genetik faktörler başta olmak üzere çeşitli etkenlerin hastalığın sebepleri arasında yer aldığını belirtmek mümkündür. Astımda birtakım semptomlar ortaya çıkar. Nefes almada zorluk, kişinin kendisini bitkin hissetmesi, baş dönmesi ve nefes alıp verirken hırıltı; astımın belirtileri arasında yer alır.

Astım bir tür akciğer enfeksiyonudur. Hava yolları tıkanır, daralır ve şişer. Bu durum, kişinin nefes almasında ciddi zorluklara neden olur. Duman, soğuk hava, çeşitli alerjenler; astım ataklarının oluşumuna sebebiyet verebilir. Astıma neyin neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler, enfeksiyonlar ve genetik faktörler başta olmak üzere çeşitli etkenlerin hastalığın sebepleri arasında yer aldığını belirtmek mümkündür. Astımda birtakım semptomlar ortaya çıkar. Nefes almada zorluk, kişinin kendisini bitkin hissetmesi, baş dönmesi ve nefes alıp verirken hırıltı; astımın belirtileri arasında yer alır.

Astım Nedir?

Astım; hava yollarının tıkanması, daralması ve şişmesi neticesinde kişinin nefes almada ciddi zorluklar yaşamasına neden olan bir tür akciğer enfeksiyonudur. Astımda solunum yolları çevresinde iltihaplanma meydana gelir. Ayrıca kaslar da gerilir. Bu tür durumlar, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen astıma neden olur. Kronik bir akciğer hastalığı olarak tanımlanan astımda meydana gelen nöbetler, doktor tarafından verilen ilaçların doğru bir şekilde kullanılması ve tetikleyicilerden uzak durulması gibi yöntemler sayesinde engellenebilir.

Astım Belirtileri Nelerdir?

Astım, çeşitli semptomların görülmesine neden olabilir. Bu semptomların yoğunluğu ve sayısı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Fakat genel itibarıyla astım belirtileri aşağıdaki gibidir:

Göğüste sıkışma, ağrı veya baskı

Özellikle geceleri öksürük tutması

Baş dönmesi

Terleme

Kaygı ya da panik hissi

Hızlı nefes alıp vermek zorunda kalma

Kişinin kendisini bitkin hissetmesi

Nefes alıp verirken hırıltı

Konuşmada zorluk yaşanması

Bu tür semptomlardan herhangi bir tanesinin görülmesi halinde doktor kontrolüne gidilmesi gerekir. Erken teşhis, tedavinin çok daha iyi bir şekilde planlanmasını sağlayabilir.

Astım Tanısı Nasıl Konulur?

Astım tanısı konulabilmesi için birtakım test ve muayenenin yapılması gerekebilir. İlk olarak doktor fiziksel muayene gerçekleştirir. Ayrıca hastada görülen semptomların detaylı bir şekilde incelenmesi de önemlidir. Bunların yanı sıra spirometre, zirve akım ölçümü, göğüs röntgeni ya da bilgisayarlı tomografi, alerji testleri de gerekli olabilir. Belirtilen uygulamaların gerçekleştirilmesi, tanının doğru bir şekilde konulması adına önemlidir. Bu nedenle gerekli testlerin yapıldığından emin olunmalıdır.

Astım Tedavisi Nasıl Yapılır?

Astımın kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte görülen semptomların minimize edilmesi mümkündür. Bunun için ilk olarak hastalık tanısının doğru bir şekilde konulması gerekir. Astım tedavisinde kortizon ilaçları tercih edilebilir. Ayrıca tedavi eden ve rahatlatıcı ilaçlar olmak üzere iki farklı türdeki ilaçların kullanıldığını belirtmek de mümkündür. İlaçların ne sürede ve hangi dozda kullanılacağı semptomların şiddetine bağlı olarak değişir.

Astıma İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Sağlıklı beslenmek, stresten uzak kalmak ve düzenli egzersiz yapmak başta olmak üzere yaşam tarzındaki çeşitli değişiklikler astıma iyi gelir. Astım semptomlarını hafifletmek için yapılacaklar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

Sıcak buhar solumakBol sıvı tüketmekSüt ve yumurtayı diyet listesine eklemekElma ve portakal başta olmak üzere C vitamini takviyesi almakTuzlu su ile gargara yapmakHavuç ve yeşil yapraklı sebzeleri tüketmekSomon ve uskumru gibi balıkları tüketmekAdaçayı ve kekik çayı tüketmek

Anadolu Sağlık Merkezi tarafından gerçekleştirilen astım tedavilerine ek olarak doğal yöntemleri deneyebilirsiniz. Astım semptomlarını hafifletebilme potansiyeline sahip olan doğal yöntemler, kişinin kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlayabilir. Bununla birlikte astım semptomlarından herhangi bir tanesinin görülmesi durumunda ilk olarak doktor kontrolüne gidilmesi oldukça önemlidir. Gerekli tanı uygulamaları sonrasında hastalık tanısı konulur ve doktor tarafından uygun tedavi yöntemleri belirlenir. Tedaviye sadık kalmak, semptomların hafifletilebilmesi açısından bir hayli önemlidir.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.