Hava Durumu

#Sayıştay

Bursa Hakimiyet - Sayıştay haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sayıştay haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tüm Bursa BUSKİ'ye borçlu çıktı! Dudak uçuklatan tutar: Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım... Haber

Tüm Bursa BUSKİ'ye borçlu çıktı! Dudak uçuklatan tutar: Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım...

Sayıştay’ın 2023 yılı BUSKİ denetim raporu açıklandı. Raporda, BUSKİ'ye yönelik çok sayıda usulsüzlük yer aldı. Sayıştay denetçileri, BUSKİ'de 2023 yılına ait 11 bulgu tespit etti. Rapordaki bulgular şöyle listelendi: Taşınmazların Cins Tashihi İşlemlerinin Yapılmamış Olması Nedeniyle Mevcut Kullanım Şekli ve Tapu Kayıtlarının Uyumlu Olmaması Sayıştay Denetim Raporunun Genel Kurula Sunulmaması İşçilerin Birikmiş Yıllık Ücretli İzinlerinin Kanuna Uygun Olarak Kullandırılmasına İlişkin Tedbirlerin Alınmaması Borçlarını Zamanında Ödemeyen Taşınmaz Kiracısı Hakkında Yasal Süreçlerin İşletilmemesi Kaynak Suları Kiralamalarına Ait Belediye Paylarının Tamamının İlgili Belediyelere Aktarılmaması, Kaçak Su Kullanımına Ait Cezaların Tamamının Tebliğ ve Tahsil Edilmemesi Sistemde Bilgileri Güncel Olmayan Abonelerin Varlığı ve Bu Durumun Su ve Atıksu Bedeli Tahsilatını Olumsuz Yönde Etkilemesi Sözleşmesi ve Teminatı Olmayan Abonelerin Bulunması Su ve Atıksu Tarifelerinin Belirlenmesinde Tam Maliyet Hesaplaması Yapılmaması Yağmur Suyu Uzaklaştırma ve Dere Islahı Harcamalarına Ait Bedellerin Tamamının İlgili Belediyelerden Alınmaması Yeni Birim Fiyat Oluşturulmak Suretiyle Sözleşmeye Dahil Olan İş Kalemlerinin Miktarının Belirlenmemesi BUSKİ BELEDİYELERDEN TAHSİLAT YAPMAMIŞ Sayıştay, BUSKİ'nin yağmur sularının uzaklaştırılması ve dere ıslahı harcamaları kapsamında ilgili belediyelerden tahsil edilmesi gereken harcamaları tahsil etmediğini açıkladı. BUSKİ'nin 2015 ile 2023 yıllarına ait alacaklarının tutarı 555 milyon 782 bin 551 TL 80 kuruş olarak açıklandı. Yağmur suyu işleri hakkındaki 384 milyon 907 bin 348 TL 52 kuruşluk borcun 337 milyon 596 bin 585 TL 40 kuruşu ilçe belediyelerine, 47 milyon 310 bin 690 TL 12 kuruşu ise Bursa Büyükşehir Belediyesine ait. 170 milyon 885 bin 2023 TL 28 kuruşluk dere ıslahı alacaklarının tamamı ise Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin borç hanesine yazılı. Raporda sadece İnegöl Belediyesi'nin BUSKİ'ye borcu olmadığı belirtildi. Sayıştay raporunda alacaklar hakkında şu değerlendirme yapıldı: Yağmur suyu ve dere ıslahı kapsamındaki tüm harcamaların ilgili belediyelerden tahsil edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir. Kamu idaresi cevabında, söz konusu alacak tutarlarının tahsiline yönelik iş ve işlemlerin yapıldığı ve sürecin devam ettiği belirtilmiştir. Sonuç olarak, İdare tarafından gerçekleştirilen harcamaların tahakkuk kayıtlarının yapılarak yıllar itibariyle bekletilmemesi, yılsonlarında mutabakata bağlanması ve düzenli olarak tahsilatının yapılması gerekmektedir.

Bursa Yenişehir Belediyesi'nde yolsuzluk! Yıllar önce kiralanan taşınmazlar... Haber

Bursa Yenişehir Belediyesi'nde yolsuzluk! Yıllar önce kiralanan taşınmazlar...

Sayıştay’ın 2023 yılı denetim raporu, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde MHP'den İYİ Parti'ye geçen Yenişehir Belediyesi’nde geçmiş yıllarda yapılan yolsuzlukları ortaya çıkardı. ÇOK SAYIDA USULSÜZLÜK YAPILMIŞ Sayıştay'ın raporunda belediyenin, genel aydınlatma kapsamındaki tesislerin işletme yükümlülüğünü elektrik dağıtım şirketine devretmediği, taşınmaz kira sürelerinin ihalesiz olarak uzattığı, işçilerin birikmiş yıllık ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmasına ilişkin tedbir almadığı, telekomünikasyon altyapı ve şebekelerinden alınması gereken geçiş hakkı bedellerini almadığı açıklandı. ONLARCA YIL SÜREN SKANDAL: TEK TEK AÇIKLANDI Raporda, belediye tarafından 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu Kapsamında ihaleli olarak kiraya verilen muhtelif taşınmazların kira sürelerinin, Belediye Meclis Kararı ile belirlenen ücret tarifesinde yer verilmek suretiyle, her yıl ihalesiz uzatılarak devam ettirildiği belirtildi. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun “Kapsam” başlıklı 1’inci maddesi ile belediye mülkiyetindeki taşınmazların ancak bu Kanun hükümlerine göre kiraya verilebileceği, “Kiralarda sözleşme süresi” başlıklı 64’üncü maddesi ile belirli istisnalar haricinde, kiraya verilecek taşınmazların kira süresinin on yıldan çok olamayacağı ve taşınmazların üçüncü kişilere kiralanması işlemlerinin ise aynı Kanun’un 35’inci maddesinde sayılan ihale usulleri çerçevesinde yürütülmesi gerektiği hüküm altına alındığına dikkat çekildi. İlgili hükümlere binaen kamu hukuku bağlamında, belediye taşınmazlarının 3 yıla kadar kiralanmasına belediye encümenince, 3 yılı aşan kiralamalara ise belediye meclisince karar verilmesi gerektiği ve kira süresi biten taşınmazlar için yeniden kiralama ihalesine çıkılması gerektiği bildirildi. Ancak kira süresi çoktan 10 yılı aşan 50 taşınmazın, usule aykırı olarak yıllarca kiraya verildiği ortaya çıktı. Usule aykırı olarak yıllardır kirada olan taşınmazların veteriner kliniği, terzi, dernek ve parti lokalleri, büro, berber, fırın, kasap, ızgara salonu, market, restoran, sağlık ocağı, çay ocağı ve deri deposu gibi işler için kullanıldığı görüldü. 1985 yılında kiraya verilen bir büro ile berber dükkanının 28 yıldır usulsüzce kiralanması da dikkat çekti. Sayıştay o taşınmazları adres bilgileriyle tek tek paylaştı. İşte o taşınmazlar...

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.