Hava Durumu

#İskender

Bursa Hakimiyet - İskender haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İskender haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursaspor'un borçlarını İskender üzerinden değerlendirdi! "650 TL'den bahsediyoruz ama..." Haber

Bursaspor'un borçlarını İskender üzerinden değerlendirdi! "650 TL'den bahsediyoruz ama..."

ACG Medya Spor Editörü Barış Yalım, İrem Özyılmaz’ın moderatörlüğündeki ‘Yazı İşleri’ programına konuk oldu. Bursaspor'un borçları konusuna değinen Yalım, İskender fiyatları üzerinden dikkat çeken bir değerlendirme yaptı. "İSKENDER DE BURSASPOR DA EKONOMİ DE BİZİM..." İzleyicilere seslenen Yalım, "1.5 İskender... Bu laf ağzınızdan ne zaman çıktı? Normalde çok standart bir biçimde çıkması lazım değil mi? Biz Bursalıyız... Bursaspor sayesinde sürekli şehir dışına, Avrupa'ya gidiyoruz. Herkes bizi kestane şekeri, İskender yiyoruz zannediyoruz. Ne İskender yiyoruz ne de kestane şekeri... Kestane şekerini de bazı ziyaretler oluyor, misafirlerimiz getiriyor. O şekilde görüyoruz. Yani düştüğümüz ekonomik krizi anlatmaya çalışıyorum. Bursaspor bu ekonomik krizde, 1.7 milyar TL'lik borçtan Enes Çelik ve yönetimi sayesinde kurtuluyor. Bakın İskenderden bahsederken bir anda Bursaspor'a atladım. Bursaspor'un 1.7 milyar TL'lik borcundan bahsediyorum. Hani kolay geliyor ya... Biz burada 650 TL'lik İskenderden bahsediyoruz ama bir taraftan da 1.7 milyar TL'lik borç kapanıyor. Ve Bursaspor'u bu hale getirenler, başkasından aldığı parayı borç gösterip Bursaspor'a temlik koyduruyor. Böyle bir vicdansızlık var mı? Yok... İskender de Bursaspor da ekonomi de bizim... Hepsine sahip çıkıyoruz ama ekonomik anlamda gerçekten Bursaspor'un düştüğü durumdan çıkmasının ne kadar zor olduğunu İskender fiyatlarından anlayabiliriz. " şeklinde konuştu.

Kastamonu, Bursa'nın meşhur lezzeti İskender'e sahip çıktı! Tirit yemeği... Haber

Kastamonu, Bursa'nın meşhur lezzeti İskender'e sahip çıktı! Tirit yemeği...

1855 yılında İstanbul'da çekilen Kastamonulu dönerci Hamdi Usta'nın fotoğrafı, sosyal medyada ‘döner nerenin' tartışmasını beraberinde getirdi. Birçok sosyal medya kullanıcısı döner kebabın Bursa'ya ait olduğunu söylerken, Kastamonu'daki döner ustaları tartışmaya tarihi bilgilerle cevap vererek, dönerin Kastamonu'ya ait bir yemek olduğunu söyledi. 1800'lü yıllardan beri süren gelenekle, kuzu, dana eti ve kuyruk yağını karıştırarak hazırladıkları döneri tırpan ile kesen Kastamonu'daki döner ustaları, dönerin ilk Kastamonu'da yapıldığını ve daha sonra tüm Türkiye'ye yayıldığını söyledi. Birçok tarihi dönercinin bulunduğu Kastamonu'da, eski usullerle yapılan et döner lezzetiyle de meydan okuyor. “DÖNER İLK OLARAK KASTAMONU'DA YAPILIYOR” 12 yaşından beri dönercilik yaptığını söyleyen Necati Topçuoğlu, “Bu döner dana eti ve kuzu eti karışık, yüzde 5 de kuyruk yağı var. Çok eskiden beri bu şekilde yapılır. Tarihine bakarsak da sadece kuzu eti kullanılır. Kuzu eti ağır olduğu için kırmızı et ile karıştırıyoruz. Büyükbaş hayvanın sadece 4 bölgesindeki eti kullanıyoruz. Döneri de tırpan ile keseriz. Yaprak döner olduğu için esnememesi gerekiyor. Bıçağa göre daha keskin oluyor. Döner ilk olarak Kastamonu'da yapılıyor. Kastamonulu bir usta yapıyor. Kastamonu döneri o dönem nasıl yapılıyorsa aynı şekilde yapılmaya devam ediyor” dedi. “BİZİM DÖNERİMİZ ESKİ DÖNEMDEN BERİ KULLANILAN DÖNER” Kastamonu dönerinin özelliklerinden bahseden Abdullah Taşmancı ise “Eski ustaların verdiği tarif ile dananın sırt eti, koyun etinin her tarafını kullanıyoruz ve aralara kuyruk eti kullanıyoruz. Bizim dönerimizde kesinlikle kıyma yok. Bursalılar, Bursa dönerinin meşhur olduğunu, ilk döner olduğunu söylüyor. Onlar döneri, kıyma döneri, İskender usulü yapıyorlar. Bizim dönerimiz eski dönemden beri kullanılan döner” diye konuştu. “DEDEDEN TORUNA 3'ÜNCÜ KUŞAK OLARAK DÖNERCİLİK YAPIYORUZ” 3 nesildir dönercilik yapan Nail Altınöz ise, “Dededen toruna 3'üncü kuşak olarak dönercilik yapıyoruz. Benden önce babam 1944'de işletmeye başlamış. Ondan önce dedem başlamış. İlk dükkanımız, Kastamonu Nasrullah Meydanı'ndaydı. Çadır usulü bir dükkanda başlamışlar. Kış mevsiminde çalışmazlarmış” şeklinde konuştu. “İSKENDER, TİRİT YEMEĞİNDEN DOĞMUŞTUR” Bursa'da yapılan iİskender dönerin, Kastamonu'da yapılan tirit yemeğinden doğduğunu ifade eden Altınöz, “Kastamonu'ya orta Asya'dan gelmiş ve ismi lüle kebap olarak geçerken ilk olarak yatay olarak pişirilirmiş. Kastamonu önemli bir şehir olduğu için Candaroğulları tarafından burası tercih ediliyor. Burada da ustalarımız ‘nasıl yapalım' derken, döneri dikey şekle dönüştürmüşler, çam kömürü ateşi ile pişirmişler. Şimdi Bursalılar, ‘kuzu etinden dönerimizi yaparız, İskender bize ait' derler. İskenderin çıkışı da Kastamonu'da yapılan tirit yemeğinden doğmuştur. Kastamonu tiridi meşhurdur. Kastamonu simidi ile yapılır. Bu şekilde sunum yapılır. Onlarda da simit olmadığı için ‘pide üzerinde yapalım' demişler. Bizimkiler farklı bir döner” ifadelerini kullandı. ‘VEDAT MİLOR ÇOK BEĞENDİ' Vedat Milor'un yıllar önce restoranlarını ziyaret ettiğini ve Kastamonu dönerini çok beğendiğini kadeden Altınöz, “Vedat Milor ziyaret etti. Dönerini kesip ikram ettik. Genellikle ben orta yağlı döner sunarım, onun yağlı yediğini de bilmiyorum. Yediğinde ‘bu bambaşka bir şey. Bana biraz daha kes' dedi. Çok beğendi. Gittiği yerlerden bir çatal alır bırakırdı, o gün 4-5 porsiyona yakın ikram ettim. ‘Ben bir daha geleceğim' dedi. Daha sonra televizyon programlarından da bizden bahsetti” dedi. “BU LEZZETİ BAŞKA HİÇBİR YERDE GÖRMEDİM” Çocukluğundan beri yediği Kastamonu dönerinin tadından vaz geçemediğini belirten Fatih Kaya isimli vatandaş ise “Dedelerimizden miras kalan bir döner. Çocukluğumuzdan beri yemeye devam ediyoruz. Bu lezzeti başka hiçbir yerde görmedim. Kesinlikle Kastamonu dönerini tercih ederim. Bursa'nın İskenderi meşhur olabilir ama et dönerde Kastamonu. Bunun içinde hem kırmızı et hem de koyun eti var. Biz Kastamonulular olarak bundan vaz geçemiyoruz” diye konuştu.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Bursa Hakimiyet En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.