25 ülkeye ihracat yapıyordu: Bursa'daki tekstil devi Kozmos'tan konkordato başvurusu!
Bursa'da konkordato başvurularının ardı arkası gelmiyor.
GEÇİCİ MÜHLET TANINDI
2011 senesinde kurulan ve ev tekstili ve dekorasyon sektöründe Türkiye’nin önde gelen ihracatçılarından biri haline gelen Kozmos Tekstil Ve Geri Dönüşüm Sanayi Ticaret Limited Şirketi, konkordato talebiyle Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin kapısını çaldı.
Firmanın durumunu değerlendiren mahkeme, 27 Şubat tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 3 aylık geçici mühlet tanıdı. Firmaya mali konularda uzman Savaş Altan, konkordato komiseri olarak atandı.
İCRA İŞLEMİ YAPILAMAYACAK
Mahkeme, geçici konkordato mühleti tanınan firma hakkında uygulanacak tedbirleri de duyurdu.
Firma hakkında geçici mühlet tarihinden itibaren yeni icra ve iflas takibi yapılamayacağı kaydedildi.
Ayrıca firma adına kayıtlı tüm taşınır ve taşınmaz malların üçüncü kişilere devrinin, ikinci bir karara kadar yasaklandığı, borçlunun, mahkemenin izni dışında mühlet kararından itibaren rehin tesis edemeyeceği, kefil olamayacağı, taşınmaz ve işletmenin devamlı tesisatını kısmen dahi olsa devredilemeyeceği bildirildi.
25 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR
Boston (ABD), Frankfurt (Almanya) ve İstanbul/Bursa (Türkiye) ofisleri ve depoları bulunan firmanın, yaklaşık 25 ülkeye ihracat yaptığı öğrenildi.
Firmanın yaklaşık 500 çalışanı bulunuyor.
KONKORDATO NE DEMEK?
Borçların ertelenmesi anlamına gelen konkordato mali durumu kötü olan borçlular için bir yeniden yapılandırma seçeneğidir.
Konkordato hem mali durumu kötü olan borçluları hem de alacaklılarını korumayı amaçlar. Konkordato, iflasa sürüklenen bir şirketin, alacaklıları ile anlaşarak mali yapısını düzenlemeye yönelik bir hukuki süreçtir. Bu süreçte, şirket iflasa karar verilmesini önlemek ve faaliyetlerini sürdürebilmek için alacaklılarıyla bir anlaşma yapmaya çalışır.
Konkordato, mahkeme kararıyla taraflar arasında gerçekleşen bir anlaşmadır. Bu anlaşma sayesinde borçlu, borçlarını tekrar yapılandırabilir. Konkordato ilan edebilmek için mahkemenin ve alacaklıların ortak bir karara varması gereklidir.