30 Ağustos 2024'teki Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde kılıç çatarak ant içen teğmenlerden 5'i için karar verildi. MSB'nin açıklamasına göre teğmenler TSK'dan ihraç edildi. Teğmenlerle birlikte 3 disiplin amiri için de ayırma cezası verildi.
İŞTE MSB'NİN TEĞMENLER İÇİN 'KILIÇLI YEMİN' KARARI
Kılıçlı yemin töreninde yer alan 5 teğmenle ve disiplin amirleriyle ilgili karar Milli Savunma Bakanlığı tarafından şu ifadelerle duyuruldu:
"Kara Harp Okulu Sancak Devir Teslim ve Mezuniyet Töreni sonrasında kamuoyuna yansıyan görüntülerin ardından başlatılan idari ve disiplin soruşturmaları kapsamında; Millî Savunma Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından sıralı 3 disiplin amirine, Kara Kuvvetleri Yüksek Disiplin Kurulu tarafından 5 teğmene Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu ve Türk Silahlı Kuvvetleri Yüksek Disiplin Kurulları Yönetmeliği amir hükümleri ile diğer mezkur mevzuat gereğince “Silahlı Kuvvetlerden Ayırma Cezası” verilmiştir."
TSK'DAN İHRAÇ EDİLEN TEĞMENLERİN İSİMLERİ
Milli Savunma Bakanlığının kararıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırma cezası alan beş teğmenin isimleri şu şekilde:
Ebru Eroğlu
İzzet Talip Akarsu
Serhat Gündar
Deniz Demirtaş
Batuhan Gazi Kılıç
İMAMOĞLU VE YAVAŞ'TAN HIZLA TEPKİ GELDİ
Karara ilişkin açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tepkisini şöyle dile getirdi:
"Tarihe utançla geçecek bir karar daha. “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” dedikleri için Türk Silahlı Kuvvetlerimizden, Türkiye’nin en başarılı teğmenleri ihraç edildi. Ordumuz bu ülkenin kurucusu, ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün askeridir. Bu karar, Kurtuluş Savaşı’ndan bu yana ülkemizin birliği bütünlüğü için mücadele eden askerlerimizin anısına saygısızlıktır, gazilerimizi incitmiş, şehitlerimizin kemiklerini sızlatmıştır. Teğmenlerimizin yanındayız, yalnız bırakmayacağız."
ABB Başkanı Mansur Yavaş da kararın açıklanmasının ardından “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” şeklinde paylaşım yaptı.
CHP LİDERİ ÖZEL: "KIŞLAYA SİYASET SOKAN ATATÜRK DÜŞMANI ZİHNİYETİN DİLE GELMİŞ HALİ"
Karara CHP Genel Başkanı Özgür Özel de tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "İktidar bugün bir utanç kararının altına daha imza attı" ifadelerini kullanan Özel şunları kaydetti:
"'Mustafa Kemal’in askerleriyiz' diyen 5 teğmenimiz ve 3 komutanımız Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edildi. Karar, kışlaya siyaset sokan Atatürk düşmanı zihniyetin dile gelmiş halidir. Atatürk’ün kurduğu orduda, “Mustafa Kemal’in askeriyiz” demek suç değildir. Suç olan Atatürk’ün askerlerini Atatürk’ün ordusundan tasfiye etmektir.
Bugün ordudan attığınız teğmenlerin Atatürkçü komutanları darbeye geçit vermedi. Ama 15 Temmuz’da darbeye kalkışanları orduya dolduran da cübbeli amiralinizi disipline sevketmeyip emekliliğini bekleyen de sizlersiniz. Siz tercihinizi yine yanlış tarafta kullandınız.
"İHRAÇ DA ETSENİZ O GENÇLERİN GÖĞSÜNDEKİ HARP OKULU ROZETİNİ ALAMAYACAKSINIZ"
Tören bittikten sonra edilen, içeriği Ata’ya, orduya ve vatana sadakat olan yeminden disiplinsizlik çıkmaz. Ne yaparsanız yapın. Türk ordusunun bünyesi o kadar sağlamdır ki içine girmeye çalışan zehri püskürtür. Dönem birincisi Ebru Teğmenimizin dediği gibi: İhraç da etseniz o gençlerin göğsündeki Harp Okulu rozetini alamayacaksınız.
Ordumuza karşı bu tarihi hatayı yapmayın dedik dinlemediniz. Söz veriyoruz. İktidara geldiğimizde hiçbir kayıpları olmadan teğmenlerimizi şanlı üniformalarıyla buluşturacağız. Bu yanlışa ortak olan kim varsa da onlardan bu kararın hesabını soracağız."
Kaynak: Haber Merkezi
kararı verenler asla TURK OLAMAZ
Doğru kararı verdiler Askeriyede itaat ve disiplin değişmez kaldırılmış yasaklanmış olana itaat etmediler sonuç bu o kararı verenler TÜRK tasa etme
Bu karari turk tarihi unutmaz asla zamani gelince hesabi sorulur birde beskilo kina aldim bol bol yaksinlar
Sen askerlik yapmadığın için disiplin itaat ne olduğunu bilmiyorsun hahaha anladın sen
Bencede Türk olamaz
Türk oğlu Türk ler tasa etme
İsabet olmus bize birinin değil devletin milletin askerleri lazım
Disiplini olmayan asker düşmana askerdir bir er bile bunu bilir teğmen olmuşlar ama Türk askeri olamamışlar
Kocaman soyunu araltır ya rum yada ermenidir kesin
tegmenler adina uzuldum
Bursa hakimiyet ye okuduğum en güzel haber kimin askerleri olduğunuz belli değildi
Kök soy sop araştırma dan bu şanlı üniforma herkese giydirilmemeli
Yetersiz ceza Hepsini atmaları lazımdı Geleceğin darbecileri
Ahmak kocaman ben her zaman askerim son nefesime kadar ahmaklik tedavisi olmayan bir hastalikdir nokta