Hava Durumu

Sıfır zam alan emeklilerden 'kök' isyanı! "Devlet büyüklerimizin..."

TÜİK'in açıkladığı ve beklentilerin çok altında kalan enflasyon verileri SSK ve Bağ-Kur emeklilerini isyan ettirdi. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan yüzde 24.73 zammın sadece kök aylıklara uygulanması nedeniyle milyonlarca emekli zam alamayacak. Sıfır zam alacağını öğrenen emekliler, hükümete tepki gösterdi. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 14:30
Kaynak: Yeniçağ
Sıfır zam alan emeklilerden 'kök' isyanı! "Devlet büyüklerimizin..."

Ay sonunu bile yakınlarının yaptığı desteklere rağmen getirmekte zorlanan emekliler, tüm umudunu haziran ayı enflasyon verilerine bağlamıştı. Verilerin açıklanmasıyla bir nebze de olsa alım gücünün yükseleneceği tahmin eden emekliler büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. ENAG Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) haziran ayında yüzde 4,27 olarak açıkladı.

TÜİK'e göre ise enflasyon aylık bazda yüzde 1.64 arttı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 6 aylık enflasyonu oranında yani yüzde 24.73 oranında zam alacak. Bu zam oranı kök maaşlara uygulanacak.

Resmi enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından milyonlarca emekli zam alamayacak.

Prof. Dr. Aziz Çelik, "Resmi enflasyonun üstünde zam alan kimse yok ama milyonlarca işçi, memur ve emekli enflasyonun altında ezildi. Kök aylığı 8 bin liranın altında olan işçi ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 0 zam alacak" dedi. Kök aylığı 10 bin TL'nin altında olan emekli sayısının 4 milyon civarında olduğu açıklandı.

Kök aylığı 8 bin TL olan bir emekli yüzde 24.73 oranında zam alınca aylığı yaklaşık 10 bin TL olacak. Zaten aylığı 10 bin TL olduğu için yüzde 0 zam almış olacak.

Sıfır zam alacağını öğrenen bir emekli "Bunlar nasıl insan ya. Ben bir aldığım ürünü ikinci sefer aynı fiyata alamıyorum. Bana devlet büyüklerimizin 10 bin TL ile nasıl geçineceğimi anlatmasını istiyorum. 1 somun ekmek 10 TL olmuş. Ben günde 5 ekmek alıyorum. Günde 50, ayda 1500 TL yapar. Bunun içinde katık, faturalar, giyinme, kira yok" dedi.

Kaynak: Yeniçağ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.