Hava Durumu

İkinci el araba fiyatlarında bu yıl ilk kez oldu! Dip seviyeyi gördü...

İkinci el araçlarda fiyat düşüşü devam ediyor. Bir çevrimiçi araç satış sitesi ağustos ayına ilişkin ikinci el ilanlarından aylık fiyat endeksine göre analizini paylaştı. Analize göre ise cari fiyatlar yataya yakın çok hafif artış gösterirken enflasyondan arındırılmış reel fiyatlarda ağustos ayında temmuz ayına kıyasla yüzde 2,1 oranında bir azalma gözlemlendi.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 15:31
Kaynak: MyNet
İkinci el araba fiyatlarında bu yıl ilk kez oldu! Dip seviyeyi gördü...

Sıfır otomobil fiyatlarındaki kampanyalar, fahiş fiyatı önleyici düzenlemeler ile ikinci el araba fiyatlarındaki zamlar yerini indirimlere bırakmıştı. Ancak fiyatlarda bir miktar kıpırdanma olsa da bu yıl ilk kez ikinci el araç fiyatları reel olarak dip seviyeyi gördü.

OTOMATİK VİTESLİ ARAÇ İLANI ARTTI

İlan verilerine bakıldığında ortalama ilan fiyatları, geçen ay 680 bin 584 lira olarak belirlendi. Ayrıca, geçen ayda 5 yaşa kadar olan araçların ilan sayısında yüzde 2,4'lük artış yaşanırken, otomatik vitesli araçların ilanları da yüzde 6 artış gösterdi.

Geçen ay şirketin ilanlarında en çok görülen markalar sırasıyla Fiat, Renault, Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroen ve Honda oldu.

Model bazında bakıldığında ise geçen ay ilanlarda en çok bulunan otomobil modelleri sırasıyla Clio, Astra, Megane, Focus, Corolla, Egea, Civic, Polo, Passat ve Corsa oldu.

Geçen ay 500 bin liraya kadar olan araçların ilan oranı temmuz ayına göre yüzde 2,8 düşüş gösterdi. Buna karşılık, 1 milyon lira ve üzeri araçların ilan oranı temmuz ayına kıyasla yüzde 3,2 artış gösterdi. Bu değişiklikler, piyasa trendlerindeki fiyat değişimlerinin etkilerini ortaya koyuyor.

Geçen ay 5 yaşa kadar olan araçların ilan sayılarında yüzde 6 artış yaşandı. 10 yaşın altındaki araç ilanları ise oranları az olsa da düşüş yönlü seyretti.

Şirket verilerine göre, temmuzda yüzde 20,3 olan otomatik vitesli araçların ilan oranı ağustos ayında yüzde 26,5’e yükseldi.

Düz vitesli araçların ilanları temmuzda yüzde 66 iken, geçen ay yüzde 63'e geriledi. Yarı otomatik vitesli araçların ilanları ise temmuzdaki ilanların yüzde 13,4'ünü oluştururken, geçen ay yüzde 10,3'e geriledi.

SIFIR ARAÇLARDAKİ KAMPANYALAR ALICI O TARAFA YÖNLENDİRİYOR

Açıklamada görüşlerine yer verilen sektör temsilcisi Halil Ali Şenay, sıfır araçlar için uygulanan kampanya ve indirimlerin tüketicilerin ilgisini çekmeye devam ettiğini belirterek, tatil dönemi olmasına rağmen ekonomik gelişmelere bağlı olarak eylül ayında sıfır araçlardaki fiyat artışı beklentisinin pazardaki hareketliliği desteklediğini aktardı.

Şenay, geçen ay, temmuzdaki reel fiyat düşüş trendinin devam ettiğini kaydederek, "Enflasyondan arındırılmış reel fiyatlarda ağustos ayında temmuza kıyasla yüzde 2,1 azalma gözlemlendi, bu da ağustos ayını reel fiyatlar açısından yılın en düşük dönemi olarak konumlandırdı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: MyNet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.