Hava Durumu

Gözler emekli maaşlarında! Son 3 veri kaldı: İşte beklenen zam oranı...

Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla emeklilerin 3 aylık alacağı zam farkı netleşti. Geride sadece 3 aylık veri kaldı. Peki son gelen enflasyon verisine göre emekliler için yıl sonu zam beklentileri neler? Refah payı gündeme gelecek mi? En düşük emekli aylığı ne kadar olur? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 08:27
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 08:28
Kaynak: Milliyet
Gözler emekli maaşlarında! Son 3 veri kaldı: İşte beklenen zam oranı...

Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından milyonlarca memur ve emeklinin alacağı zam farkları netleşmeye başladı.

Buna göre temmuz, ağustos ve eylül aylarında oluşan enflasyon farkı kümülatif olarak yüzde 8.92 olarak belirlendi.

Bu oran emeklilerin şimdiden hak etmiş olduğu enflasyon farkı oldu, ancak geride ekim, kasım ve aralık aylarının enflasyon farkları kaldı.

Peki son açıklanan enflasyon rakamlarının ardından emekliler yıl sonu ne kadarlık bir enflasyon farkı alacak?

Refah payı gündeme gelecek mi? En düşük emekli maaşı için tahminler neler?

‘HARCAMALARIN DEVAM ETMESİNDEN KAYNAKLI’

Konuyla ilgili beklentilerini milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 50’nin altına geriledi. Bu enflasyon Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası tahminlerine göre tutarlı bir seviyede seyrediyor. Bununla beraber aylık enflasyon bu dönemde beklentilerin bir miktar üzerine çıktı. Enflasyondaki katılık hala harcamaların devam etmesinden kaynaklı. Merkez Bankası ve BDDK’nın almış olduğu kararla ihtiyaç kredisini ödeyemeyenler ve kredi kartına borcu olanlar için 60 aylık yapılandırma paketi açıklandı. Enflasyondaki katılığın sürdürülebilir değil, kısa vadeli olduğunu düşünüyorum.

MERKEZ BANKASI VE OVP TAHMİNLERİ TUTACAK MI?

Merkez Bankası’nın üst tahmini yüzde 42, OVP’de ise yıl sonu tahmini yüzde 41.5. Burada Merkez Bankası’nın enflasyon tahmininde üst tavan olan yüzde 42’yi dikkate almak lazım. Ben yıllık enflasyonun yüzde 40-41 aralığında oluşacağını öngörüyorum. Enflasyon bu seviyeleri aşmayacaktır.

YIL SONU NE KADARLIK BİR ENFLASYON FARKI DOĞACAK?

Şu an itibarıyla bir oran söylemek doğru olmayabilir. Henüz 3 aylık enflasyon verisi açıklandı. 3 aylık enflasyonun yüzde 8.92 olarak açıklanmasıyla birlikte ekim, kasım, aralık aylarında da her ay için yüzde 2.5 civarında bir enflasyon farkı gelmesi durumunda yıl sonu yüzde 16-17 aralığında bir enflasyon farkı oluşabilir.

REFAH PAYI GÜNDEME GELİR Mİ?

Şu an refah payını konuşmak için erken. Ancak yıl sonuna gelindiğinde yapılacak olan oransal zamların son yüksek zamlar olacağını düşünüyorum. Sonraki süreçte yüzde 20’nin altına gerileyen bir enflasyon göreceğiz. Kasım ayı ve yıl sonu için refah payını konuşmanın daha doğru olacağını düşünüyorum.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR OLUR?

12 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşı bir önceki dönemde yüzde 25 artırılarak yapılmıştı. Bu dönemde en az 15 bin TL olacak şekilde bir ayarlama yapılacaktır. Benim tahminime göre en düşük emekli maaşı 15 bin TL ve 17 bin TL aralığında belirlenecektir.”

Kaynak: Milliyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.