Hava Durumu

Başkasının IBAN’ını, POS cihazını kullananlar dikkat! En az 30 bin TL ceza kesilecek...

İş dünyasının görüşüne sunulan vergilerde yeni Torba Yasa Teklifi’nin ayrıntılarına ulaşıldı. Bugün Kabine’de Erdoğan’a sunulması beklenen yeni vergi düzenlemelerinin gayrimenkul ile ilgili maddelerinin birçoğu listeden çıkarıldı. Başkasının POS cihazı ve IBAN’ını kullananlar içinse cezada rakamlar belli oldu.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2024 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 11:23
Kaynak: Ekonomi Gazetesi
Başkasının IBAN’ını, POS cihazını kullananlar dikkat!  En az 30 bin TL ceza kesilecek...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek iş dünyası ile yeni vergi paketinin detaylarını paylaştı.

Yeni Torba Yasa Teklifi için iş dünyasının da görüşlerine başvuruldu.

Ekonomi Gazetesi’nde yer alan habere göre sadece şirketleri değil vatandaşları da ilgilendiren maddeler hakkında detaylar ortaya çıktı.

Bunlardan ilki gayrimenkullerle ilgili olan düzenleme. Gayrimenkullerle ilgili birçok önerinin teklifte yer bulmadığı gözlendi.

TAPUDA GERÇEK BEDEL MADDESİ İPTAL

Böylece gayrimenkullerde 5 yıl elde bulundurma ile ilgili düzenleme teklife giremedi. Konut kira istisnasının kaldırılmasına ilişkin düzenleme de aynı şekilde teklifte yer bulmadı. Tekliften çıkarılan bir başka öneri ise tapuda gerçek bedele geçiş oldu.

KİRAYI ELDEN ÖDEMEYENE YÜZDE 10’U KADAR CEZA

Ancak kiracı ve ev sahipleri için kira ödemelerinde yeni bir uygulamaya da geçilecek. Kira ödemelerinin elden yapıldığının tespit edilmesi halinde, 6 bin 500 TL’den az olmamak üzere kira bedelinin yüzde 10’u oranında ceza kesilecek. 1 yılda kesilecek cezaların toplamı 20 milyon TL’yi aşamayacak.

BAŞKASININ IBAN’INI KULLANANLARA SIKI DENETİM

Kayıt dışı faaliyet gösterene artırımlı ceza geliyor. Verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat; verginin 3 katı olarak kesilen cezalarda 4,5 kat olarak uygulanacak. Başkasına ait pos cihazını kullanana her bir tespit için bilanço esasına göre defter tutanlara 90 bin, işletme hesabında defter tutanlara 45 bin TL ceza kesilecek. Başkalarının IBAN’ını kullanan ve kullandırana asgari 30 bin TL, azami 20 milyon TL olmak üzere işleme konu tutarın yüzde 10’u nispetinde, ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesilecek.

ÖZEL USULSÜZLÜK CEZALARI CAN YAKACAK

Fatura düzenlemeyenlere 1. tespitte asgari 30 bin TL olmak üzere faturaya yazılması gereken meblağın yüzde 30’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu şekilde kesilen cezaların toplamı 1 yılda 10 milyon TL’yi aşamayacak.

Vergi Usul Kanunundaki belgeler yerine başka belge düzenleyenlere asgari 20 bin TL olmak üzere fatura tutarının yüzde 20’si oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. 1 yılda kesilecek cezaların toplamı 10 milyon TL’yi aşamayacak.

Ödemelerde banka ve finas kurumu zorunluluğuna uymayanlara 25 bin TL’den az olmamak üzere ödeme tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Kaynak: Ekonomi Gazetesi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.