Hava Durumu

Macron'dan Netanyahu'ya: Barbarlık ekerek medeniyet savunulmaz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında, İsrail’e silah ambargosu uygulanması çağrısı nedeniyle gerginlik yaşanıyor. Macron, Netanyahu'nun Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırılarını "barbarlığa karşı medeniyet savaşı" olarak nitelemesini eleştirerek, "Son günlerde 'medeniyetler savaşından' veya 'savunması gerekilen medeniyetlerden' çokça bahsediliyor. Ancak barbarlık ekerek medeniyetin savunulduğunu düşünmüyorum." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2024 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2024 15:43
Kaynak: AA
Macron'dan Netanyahu'ya: Barbarlık ekerek medeniyet savunulmaz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki gerginlik, Macron’un İsrail’e silah ambargosu uygulanması yönündeki çağrısının ardından derinleşmeye devam ediyor.

Macron, Netanyahu'nun Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırılarını "barbarlığa karşı medeniyet savaşı" olarak nitelemesine sert bir şekilde karşı çıktı.

Paris'te düzenlenen ve 70 ülkenin yanı sıra birçok uluslararası kuruluşun katılımıyla gerçekleştirilen "Lübnan halkına ve egemenliğine destek" konulu konferansın açılışında konuşan Macron, Netanyahu'nun sıkça dile getirdiği "medeniyet savaşı" söylemini eleştirdi. Macron, "Son günlerde 'medeniyetler savaşından' veya 'savunması gerekilen medeniyetlerden' çokça bahsediliyor. Ancak barbarlığı ekerek medeniyetin savunulduğunu düşünmüyorum." diye konuştu.

Netanyahu ise bu açıklamalardan kısa süre önce Fransız medya organlarına verdiği röportajda, İsrail'in Gazze ve Lübnan’a yönelik operasyonlarını "barbarlığa karşı medeniyet savaşı" olarak nitelendirmiş ve " "Sadece kendimiz için değil aynı zaman da sizin için de savaşıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Netanyahu, Macron’un bölgeye yönelik politikalarını eleştirmiş ve Macron'un İsrail’e karşı silah ambargosu çağrısı yaptığını hatırlatarak, "Macron'la konuştum ve hayal kırıklığına uğradım. Savaşın başında bizi destekledi ama yavaş yavaş gördüm ki pozisyonunu değiştirdi ve ortak çıkarlarımıza aykırı bir tutum sergiledi." demişti.

Macron ve Netanyahu arasında İsrail'e silah ambargosu uygulanması konusunda gerginlik yaşanmıştı. Macron, 5 Ekim'de İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında kullanacağı silahların sevkiyatını durdurma çağrısı yapmıştı. Netanyahu ise Macron'un bu açıklamalarına tepki göstermiş, başta İran'a karşı "medeniyet" için savaştığını savunarak, Batılı liderlerin İsrail'e silah ambargosu çağrılarını "ayıp" diye nitelemişti.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.