Hava Durumu

İsrail'de istismarcı asker kendini televizyonda böyle savundu

Tüm dünya İsrailli askerlerin Filistinlilere yaptığı işkence ve cinsel istismar görüntülerini konuşurken, İsrail'de 'pes' dedirtecek bir olay daha yaşandı. İstismarcılardan biri olduğu öne sürülen İsrail askeri, TV'ye çıkarak yaptıkları işkenceleri savundu.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2024 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2024 11:22
Kaynak: Hürriyet
İsrail'de istismarcı asker kendini televizyonda böyle savundu

İsrail'in Gazze'de katliamları devam ederken esir alınan Filistinlilere de İsrailli askerler insanlık dışı muamele yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Sde Teitman Filistinli tutukluya yönelik cinsel istismarı gösteren görüntüler İsrail medyası tarafından yayınlanmıştı. 

İSTİSMARCI ASKER TV'YE ÇIKTI

Sde Teiman gözaltı merkezinde görevli İsrail askerlerinden biri İsrail'in Kanal 14 televizyonuna çıktı. Habere göre istismar olayına karıştığı iddia edilen asker, kameralar karşısında Filistinli mahkuma yapılan muameleyi savundu. Kamera görüntülerini yalanlayan asker cinsel istismarın kendileri tarafından yapılmadığını, mahkumun üzerini aradıklarını iddia etti. Kimliği ve yüzü gizlenen asker İsrail Ordusu'nun ismini korumak için bu yayına çıktığını söyledi. 

Sde Teiman gözaltı merkezinde tutsaklar insanlık dışı muamele görüyor

GÖREVDEN ALINDI İDDİASI 

İsrailli Arutz Sheva medya platformunda çıkan haberlere göre ise kimliği gizlenen istismarcı asker, Kanal 14 yayınına çıkmasının ardından görevden alındı. Gazetecilere açıklamada bulunan asker yayın bittikten birkaç dakika sonra komutanının kendisine görevden alındığını bildirdiğini söyleyerek "Arabaya biner binmez, hizmetten çıkarıldığıma dair SMS mesajını aldım. Bunun üst komutadan gelen bir emir olduğunu anladım" dedi. 

İSTİSMAR GÜVENLİK KAMERALARINDA

İsrail'in 12. televizyonunun yeni yayınladığı güvenlik kamerası görüntülerinde, İsrail askerlerinin ülkenin güneyindeki Sde Teiman Gözaltı Merkezi'nde bir Filistinli tutukluya cinsel saldırıda bulunduğu görülüyor. Görüntülere göre birçok Filistinli tutsak elleri bağlı bir şekilde yerde yatıyor. Bir Filistinli esire cinsel saldırıda bulunan askerler de merkezde bulunan güvenlik kamerasının yaptıkları işkenceyi çekmemesi için kalkanlar kullanıyor. Doktorların raporu ise mahkuma yapılan cinsel saldırıyı doğruluyor. 

Temmuz ayı sonlarında meydana gelen olay sonucu dokuz asker tutuklandı ve İsrail Başsavcılığı tutukluya yönelik ciddi kötü muamele şüphesiyle soruşturma başlattı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, raporların 'korkunç' olduğunu ve bunların İsrail yetkilileri tarafından tam olarak araştırılması gerektiğini söyledi. 

Aşırı sağcı gruplar Sde Teiman gözaltı merkezini bastı

5 ASKER SERBEST 

Ancak askerlerin tutuklanması İsrail'de geniş protesto gösterilerine neden oldu. Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich olmak üzere bazı İsrailli bakanlar işkence uygulayan askerlere destek mesajları yayınladı. Bu mesajların ardından aşırı sağcı gruplar Sde Teiman'a baskın düzenlerken gözaltına alınan askerlerin bulunduğu üsse de zorla girdi. Protestoların ardından 5 asker serbest bırakıldı ancak istismarcı askerlerin serbest bırakılması da uluslararası kamuoyunun büyük tepkisini çekti. 

Kaynak: Hürriyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.