Hava Durumu

Irak'ta skandal evlilik yaşı gelişmesi! "9'a kadar düşebilir"

Kadın hakları aktivistleri, Irak parlamentosunda yeniden gündeme gelen ve küçük yaşta evliliği artırabilecek tehlikeli bir yasa tasarısının ardından alarma geçti.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2024 14:51
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2024 14:51
Kaynak: T24
Irak'ta skandal evlilik yaşı gelişmesi! "9'a kadar düşebilir"

Tasarının, vatandaşların aile işlerine karar vermek için dini liderleri ya da sivil yargıçları seçmelerine izin vereceği ve kız çocuklarının evlenme yaşının 9 yaşına kadar düşürülebileceği bildirildi.

UNICEF'e göre Irak'ta kız çocuklarının yüzde 28'i 18 yaşından önce evlendiriliyor. Ülkedeki kayıt dışı evliliklerin yüzde 22'si de 14 yaşın altındaki kız çocuklarıyla yapılıyor.

Yasa, evlenmek isteyen reşit Müslümanların, ülkenin 1959 tarihli "kişisel statü yasası" ya da Şeriat kuralları arasında seçim yapmaları gerektiğini belirtiyor.

1959 tarihli yasanın, aile meselelerini dini makamların meselesi olmaktan çıkarıp devletin meselesi haline getirdiği ve evlilik yaşını 18 olarak belirlediği biliniyor.

Anayasa uzmanı Zaid al-Ali France24'e yaptığı açıklamada, "1959 tarihli yasanın her farklı mezhebin en ilerici kurallarını ödünç alıyordu ve bunun da İslami yetkililer için büyük bir rahatsızlık kaynağı olduğunu biliyorduk. Erkeklere 'kendi lehlerine ticaret' yapma seçeneği sunuyorlar" dedi.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü ise, "Kızların yeri oyun parkı ve okuldur, gelinlik giydiği bir düğün salonu değil." dedi.

Kaynak: T24

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.