Hava Durumu

Güney Kore Kuzey Kore'yi uyardı: Silah kullanması halinde rejimin sonu gelecek

Güney Kore'de gerçekleşen 76. Silahlı Kuvvetler Günü töreninde konuşan Güney Kore Başkanı Yoon Suk Yeol, 'Kuzey'in nükleer silah kullanmaya çalışması halinde rejiminin çökeceği' konusunda uyardı. Törende, Güney Kore'nin en güçlü balistik füzesi ve diğer askeri teçhizatları sergilendi.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2024 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2024 12:47
Kaynak: Sputnik
Güney Kore  Kuzey Kore'yi uyardı: Silah kullanması halinde rejimin sonu gelecek

Güney Kore, Salı günü düzenlenen bir törende Silahlı Kuvvetlerinin 76. kuruluş yıldönümünü kutladı. Törende, Güney Kore Savunma Bakanlığı'na göre, yaklaşık 5 bin asker, büyük silah sistemlerinin tanıtıldığı Seul Hava Üssü'nde seferber edildi.

Kuzey Kore'nin son zamanlarda yaptığı nükleer ve füze tehditlerine uyarı olarak yapılan tören, Kuzey Kore'nin yaklaşan ABD başkanlık seçimleri öncesi son haftalarda gerginliği artırması, uranyum zenginleştirme tesisini ifşa etmesi, balistik füzeler fırlatması ve sınırdan çöp taşıyan balonlar uçurmasının ardından düzenlendi.

Törende konuşan Güney Kore Başkanı Yoon Suk Yeol, "Kuzey Kore nükleer silah kullanmaya çalışırsa, ordumuzun ve (Güney Kore)-ABD ittifakının kararlı ve ezici tepkisiyle karşı karşıya kalacak. O gün Kuzey Kore rejiminin sonu olacak." dedi.

TÖRENDE, ' EN GÜÇLÜ BALİSTİK FÜZE' TANITILDI

Güney Kore ordusu, yaklaşık 340 askeri teçhizat ve silah sistemlerini sergiledi. Bunların arasında ilk kez sergilenen toprağın derinliklerine nüfuz edebilecek ve yer altı sığınaklarını yok edebilecek yaklaşık 8 ton konvansiyonel savaş başlığı taşıyabildiği belirtilen Hyunmoo-5 balistik füzesi ve ABD-Asya müttefikine olan güvenlik taahhüdünün göstergesi olarak tören sırasında uzun menzilli bir B-1B bombardıman uçağını uçurdu. Ayrıca Güney Kore'nin en gelişmiş savaş uçaklarının bazıları da uçuruldu.

KUZEY KORE, 'GÜÇLÜ BİR YANIT VERMEYE' SÖZ VERDİ

Geçen ay, Kuzey Kore'nin nükleer silahlar için uranyum zenginleştirme amaçlı gizli bir tesisin fotoğraflarını yayınladı. Bu tesis, Kuzey Kore'nin 2010 yılında ülkenin ana Yongbyon nükleer tesisini ziyaret eden Amerikalı akademisyenlere gösterdiği ilk tanıtılan uranyum zenginleştirme tesisiydi.

Kuzey Kore Savunma Bakan Yardımcısı Kim Kang Il, ABD'yi Güney Kore'ye geçici olarak güçlü askeri teçhizatlar konuşlandırması nedeniyle eleştirdi ve 'bu duruma Kuzey'in güçlü bir yanıt vereceğine dair' söz verdi. Kim, ABD'nin nükleer güçle çalışan bir denizaltısının yakın zamanda yaptığı ziyareti ve gerçekleşen B-1B uçuşunu örnek gösterdi.

Kaynak: Sputnik

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.