Hava Durumu

Amerika provokasyon girişimini geçiştirdi

ABD, Suriye'de Türk askerine yönelik provokasyon girişimlerini Irak üzerinden cevaplayarak top çevirmeye çalıştı.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 08:18
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 08:18
Kaynak: AA
Amerika provokasyon girişimini geçiştirdi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, haftalık basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Patel'e "Türkiye içinde ve Suriye'nin kuzeyinde Türk-Suriye çatışmalarıyla ilgili yorumunuz var mı?" şeklinde bir soru yöneltildi. Patel "PKK'nın oluşturduğu tehdidin farkındayız, ancak Türk hükümetini Irak egemenliğine saygı göstermeye ve bu tür askeri operasyonları koordine etmeye de çağırıyoruz" diyerek yanıtladı.

ÜÇ MAYMUNU OYNADI

Verilen cevap karşısında şaşıran muhabir "Çatışmalar PKK ile ilgili değildi, Suriye'nin kuzeyinde gösteri yaptılar ve Suriye'nin kuzeyinde konuşlanmış Türk askerlerine saldırdılar" diyerek soruyu yineledi. Muhabirin ısrarı üzerine Patel, "Bu olayı biraz daha ayrıntılı olarak incelemem gerek" diyerek geçiştirdi.

Gazetecilerin "Suriye ile Türkiye arasında bir görüşme veya uzlaşma olmasını destekliyor musunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Siyasi çözüme doğru ilerleme olmadığı sürece Esad rejimiyle ilişkileri normalleştirmeyeceğiz. Türkiye de dahil bölgesel ortaklarımızla, Suriye rejimiyle etkileşimde bulunmanın, tüm Suriyeliler için güvenlik durumlarının iyileştirmenin olması gerektiği konusunda nettik."

TEHDİTLERE YÖNELİK ÖNLEM ALMAKTAN ÇEKİNMEYİZ

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Ortadoğu ve Suriye politikası ile bağlantılı olarak ortaya atılan iddialar hakkında yazılı açıklama yayımladı. Türk dış politikasının devletin ve milletin çıkarlarını esas aldığı vurgulanan açıklamada, Türkiye'nin bu anlayışla güçlü tarihi ve kültürel bağlarının bulunduğu Ortadoğu'da barış, istikrar ve refahın tesisini hedeflediği aktarıldı.

Açıklamada, bu siyasetin oluşturulmasında temel prensiplerin uluslararası hukuk, insani değerler ve küresel adalet arayışının olduğu vurgulanarak, "Türkiye, Suriye'de yaşanan insani trajedi karşısında da başlangıçtan bu yana ilkeli bir tutum sergilemiştir. Dış politikasını milli menfaatleri doğrultusunda güncelleyen ülkemiz, ulusal güvenliğimize yönelik tehditlere karşı gerekli önlemleri almaktan da çekinmemektedir" denildi.

İSTİKRAR ADASI OLDUK

İddiaların temel tarih bilgisinden yoksun olduğunu vurgulanan açıklamada "Türkiye, ateş çemberine dönüştürülmüş bir coğrafyada huzur ve istikrar adası olmayı başarmıştır. Terörle sınır ötesinde de mücadele edebilir hâle gelmiştir" denildi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.