Hava Durumu

CHP Bursa Milletvekili Pala: Kadınların sağlık verileri neden babalarına bildiriliyor?

CHP Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala'nın Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na verdiği soru önergesi Sağlık Bakanlığı'nın veri sisteminde yaşanan ciddi bir sorunu gün yüzüne çıkardı. Önergede, özellikle kadınların kişisel sağlık bilgilerinin izinsiz bir şekilde üçüncü kişilerle paylaşılmasıyla ilgili artan şikayetlere dikkat çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 10:09
Kaynak: Haber Merkezi
CHP Bursa Milletvekili Pala: Kadınların sağlık verileri neden babalarına bildiriliyor?

CHP'li Pala'nın Sağlık Bakanlığı'na yönelttiği soru önergesi, vatandaşların kişisel verilerinin korunması konusunda büyük zafiyet yaşayan Bakanlığın, birçok kadının jinekolojik muayene, ultrason gibi kişisel sağlık bilgilerinin babalarına bildirildiği iddiası ile Bakanlığın veri sisteminde yaşanan ihlallerde cinsiyetçi endişeleri de gündeme getirdi.

CHP'li Pala yaptığı açıklamada; "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ve beraberinde Hasta Hakları Yönetmeliği'ne aykırı olarak, reşit kadınların jinekolojik muayene sonuçları gibi kişisel ve son derece özel bilgilerinin babalarına iletilmesi hakkında artan şikayetler, kadınların bedensel özerkliğinin ve bedenleri üzerindeki mahremiyet hakkının Bakanlık tarafından yasalar çiğnenerek ve tıbbı etik göz ardı edilerek ihlal edildiğini ortaya koyuyor!" dedi.

Açıklamasının devamında; "Bu şikayetler, zaten doktora başvuru konusunda endişeleri olan kadınların sağlık hizmetlerine erişimine engel olabilir, birçok kadını doktorlardan uzaklaştırabilir ve sağlık sorunlarının daha da büyümesine neden olabilir. Bu sadece bir veri ihlali değil, aynı zamanda sağlık haklarının ve kadınların kendi bedenleri üzerindeki haklarının Bakanlık tarafından gasp edilmesidir." diyen CHP'li Pala, sorunun toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir yansıması olduğunu vurguladı.

CHP'li Pala'nın sorularını zamanında cevaplamayan Sağlık Bakanlığı'na yöneltilen sorular arasında, sağlık kuruluşlarında kişisel veri ihlalleri ile ilgili başvuru sayıları, bu ihlallere neden olan ihmaller ve eksiklikler, alınan önlemler gibi konular yer alıyordu.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.