Hava Durumu

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği'nden asgari ücret zammı fırsatçılarına tepki!

Asgari ücrete gelen zammı fırsat bilen bazı sektörlerin ürün fiyatlarında yüzde 35 ile 50 arasında değişen oranlarda zam yaptıklarına dikkat çeken BUYSAD, (Bursa Yemek Sanayicileri Derneği) yazılı bir açıklama yaparak fırsatçılık yapmak isteyenlere tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2022 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2022 15:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa Yemek Sanayicileri Derneği'nden asgari ücret zammı fırsatçılarına tepki!

Dernek Başkanı Coşkun Dönmez, işçilik maliyetlerinin sektörlere göre değişiklik gösterdiğini belirterek, emek yoğun sektörlerden başlıcası olan Endüstriyel Yemek Sektöründe bile işçilik maliyetlerinin gider kalemlerinde ortalama yüzde 25'i geçmediğini ifade etti.

Başkan Dönmez, üretimde ağırlıklı olarak makine kullanan, hammadde ve genel giderleri ise bir süredir sabit olan sektörlerde ise maliyet artışının daha az olacağını savundu ve buna rağmen asgari ücret artışı bahane edilerek ürün fiyatlarına yapılan fahiş fiyat artışlarına tepki gösterdi.

ZAM ORANIMIZ YÜZDE 35'İ GEÇMEYECEK

Coşkun Dönmez, 20223 yılına girerken Endüstriyel Yemek Sektörünün maliyet artışı hakkında da bilgi verdi. Yeni açıklanan asgari ücretin maliyetlerinde yüzde 13, son üç aylık enflasyonun yüzde 15 ve genel giderlerinin ise yüzde 5 artışa yol açtığını belirten Başkan Dönmez, "Toplamda yüzde 33'lük bir maliyet artışımız söz konusu. Buna göre 2023 yılının ilk üç ayında menü fiyatlarımıza yüzde 33 zam öngörüyoruz ve halan 35 lira civarında olan 4 kap yemekten oluşan menülerimizi 45 TL olarak güncelleyeceğiz. Defalarca ifade ettiğim üzere Endüstriyel Yemek Sektöründe emek çok yoğundur. Üstelik pandemi ve savaş yüzünden gıda fiyatları aşırı yükseldi. Ancak hesap ortada tüm artış oranımız şu an için yüzde 33 düzeyindedir. Bu yüzden, önümüzdeki 3 ay için menü fiyatı artış onaranımız bununla sınırlı olacak. Elbette bu mönülere ekmek, salat-bar, yoğurt vs. gibi hizmetlerin de ilave edilmesi halinde fiyatlarımız 60-70 TL bandına çıkacaktır." dedi.

"EMEK YOĞUN OLMAYAN SEKTÖRLERDE MALİYET ARTIŞI SINIRLIDIR"

Deterjan, ambalaj, kuru gıda, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri gibi hizmet üretmeyen sektörlerde ise işçilik giderlerinin yüzde 10'un altına olduğuna vurgu yapan Coşkun Dönmez, son dönemde enerji ve akaryakıt fiyatlarının dolar bazında aşağı yönlü seyir izlediğini, dövizin ise uzunca bir süredir sabit kaldığını ifade etti. Buna rağmen söz konusu sektörlerin asgari ücret artışını fırsata çevirmek çabası içinde olduklarını üzülerek gördüklerini söyleyen Başkan Dönmez, "Endüstriyel Yemek Sektörünün diğer kalemleri ise ambalaj ve deterjandır. Bu ürünleri almaya kalktığımızda yüzde 35 hatta 50 oranında fiyat geçişleri olduğunu görüyoruz. Bu doğru değil ve fırsatçılıktır. Biz buna izin veremeyiz. Maliyetlerimizin haksız şekilde arttırılmasını doğru bulmuyoruz. Sektör olarak tepkimizi ortaya koyuyoruz ve devletin ilgili birimlerinin bu konuda harekete geçmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.