Hava Durumu

Bursa'nın o ilçesine dev kalker ocağı kurulacak! 2 günde bir patlatma...

Bursa'da bir şirket, Bursa'nın Yenişehir ilçesinde 24,76 hektarlık(247 bin 600 metrekare) alanda Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi kurmak için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu. Valiliğin onayıyla dev tesisin ÇED süreci başladı. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2024 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2024 10:20
Kaynak: İsmail Karaduman
Bursa'nın o ilçesine dev kalker ocağı kurulacak! 2 günde bir patlatma...

Agrega Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Yenişehir ilçesine bağlı Akbıyık Mahallesi'nde Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi kurmak için harekete geçti.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden İşletme Ruhsatı alan firma, 100 hektarlık alanının 24,76 hektarlık kısmı için Proje Tanıtım Dosyası hazırlattı. 9.850.000 TL bedeli olduğu belirtilen proje için (ÇED) başvurusu yapıldı. Söz konusu proje alanının tamamı orman arazisi niteliğinde olduğu ve ÇED süreci tamamlandıktan sonra orman izni için başvuru yapılacağı ifade edildi.

ÜRETİM KAPASİTESİ

Kalker ocağı üretim kapasitesi yıllık 4.040.100 ton; Kırma Eleme ve Yıkama Tesisi yıllık üretim kapasitesi 396.000 ton olacak. 

HANGİ TEKNOLOJİ KULLANILACAK?

Söz konusu ocakta açık işletme yöntemiyle üretim yapılacak. Önce cevher üzerindeki örtü tabakası, nebati kısım ekskavatör ile sıyrıldıktan sonra patlatma dizaynına göre delme-patlatma yapılarak iş makineleri ile sökülen kalker kamyonlar vasıtasıyla piyasanın talebine göre satışa sunulacak. Yılda 150 patlatma, ayda 13 patlatma ve 2 günde bir patlatma yapılacak. Bir patlatmada 120 adet delik delinecek. Patlatmalarda şeşbeş olarak tabir edilen ateşleme düzeni kullanılacak.

JANDARMAYA HABER VERİLECEK

Patlatma yapılacağı zaman jandarmaya haber verilecek ve patlatma ehliyetli kişilerce yapılacak. Civarda bulunabilecek insanların korkmaması ve zarara uğramamaları için gerekli önlemler jandarma tarafından yapılacak uyarılarla sağlanması planlanlanıyor. Patlatma sırasında çıkacak toz nedeniyle hava kirliliği değerleri UVS, KVS değerlerinin üzerinde olacak.

BURSA VALİLİĞİ ONAYLADI: ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Bursa Valiliği, firmanın hazırtlattığı Proje Tanıtım Dosyası'nı inceledikten sonra ÇED sürecini başlattığını duyurdu. Valilik tarafından yapılan açıklamada, "Bursa İli Yenisehir, ilçesi Akbıyık Mahallesi, İR 91168 (ER 3238781) Numaralı Saha (24,76 ha) mevkiindeki Bursa Agrega Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan İR 91168 (ER 3238781) No'lu Kalker Ocağı ve Kırma Eleme-Yıkama Tesisi projesi ile ilgili olarak Bursa Valiliğimize sunulan P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur." ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.