Hava Durumu

Bursa - Kütahya sınırına 743 milyon TL'lik yatırım! Başvuru yapıldı

Bursa - Kütahya sınırında 743 milyon TL bedelle 12 türbinli depolamalı rüzgar enerji santrali (RES) inşa edilmesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu yapıldı. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2024 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2024 10:06
Kaynak: İsmail Karaduman
Bursa - Kütahya sınırına 743 milyon TL'lik yatırım! Başvuru yapıldı

Bursa ile Kütahya arasında kalan alan orman ve yayla vasfındaki arazilere 12 türbine sahip RES kurulacak.

IC İçtaş Enerji Yatırım Holding Anonim Şirketi'nin kuracağı RES için Moment Çevre Danışmanlık Mühendislik TİC. LTD. ŞTİ. tarafından ÇED raporu hazırlandı.

Hazırlanan proje başvuru dosyasında Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Bahçekaya, Eski Bahçekaya, Hilmiye ve Saadet Mahalleleri ile Kütahya'nın Domaniç İlçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi, Durabey, Kozluca Ve Tıraz Köyleri sınırları içerisinde; “Depolamalı Ömer Rüzgâr Enerji Santrali (RES) Projesi (12 Adet Türbin: 60 MWm / 50 MWe, Depolama: 50 MWe / 50 MWh)” kurulması ve işletilmesi planlanlandığı belirtildi.

DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR

Proje kapsamında 8 adet 4,5 MWm / 4 MWe gücünde, 2 adet 6 MWm / 5 MWe gücünde ve 2 adet 6 MWm / 4 MWe rüzgâr türbini olmak üzere toplam 12 adet rüzgar türbini kullanılacak. RES proje sahasının 1,48 km güneydoğusunda Topuk Yaylası Tabiat Parkı ve 2,18 güneyinde Kaşalıç Domaniç Tabiat Koruma Alanı bulunuyor.

İNŞA SÜRECİ NE KADAR SÜRECEK?

Otalama 2 yılda tamamlanması planlanan Depolamalı Ömer Rüzgâr Enerji Santrali'nin üretim lisansı süresince 49 yıllığına işletmede olacağı öngörülüyor. Proje kapsamında türbinlerin kurulması sırasında ilk işlem olarak alanda arazi hazırlık çalışması yapılacak.

Proje kapsamında kurulumu öngörülen her bir türbin için türbin modeline bağlı olarak süpürme alanı içerisinde ~5.000 m2 ‘lik (yaklaşık 2.500 m2 türbin ve stok alanı ile yaklaşık 2.500 m2 türbin inşaatında gerekli vincin kurulumu için alan) platform alanına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.. Her bir türbin süpürme alanı içerisinde gerekmesi hâlinde ağaç kesimi, tesis edilecek platform alanında bitkisel toprak sıyrılması işlemleri yapılması öngörülüyor. Daha sonra türbinin oturtulacağı yarıçapı 10 m - 13 m arasında olan alanda 2,5 m derinliğinde kazı faaliyetleri yapılacak. Türbin ayaklarının oturtulacağı alanda temel işlemler (demir ve betonarme) yapılarak; kule montajı, kanat, motor montajı yapılacak.

Yapılan ÇED başvurusu sonrası resmi makamlar tarafından şu açıklama paylaşıldı:

Bursa ili İnegöl, ilçesi sınırları içerisinde IC İÇTAŞ ENERJİ YATIRIM HOLDİNG ANONİM ŞİRKETİ tarafından yapılması planlanan Depolamalı Ömer Rüzgâr Enerji Santrali (RES) (12 Adet Türbin: 60 MWm / 50 MWe, DEPOLAMA: 50 MWe / 50 MWh) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır.Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 13/08/2024 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir.ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Bursa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.