Hava Durumu

Bursa'da çevreci üretimde bir rol model: İpeker Tekstil

Bursa’da tekstil sektörünün önde gelen kuruluşlarından İpeker Tekstil, çevreci ve sürdürülebilir üretim modeli ile örnek oluyor. Çevreye duyarlı üretimini ödüllerle taçlandıran İpeker Tekstil, son olarak BOSİAD’ın Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nın 5.’sinde de 3. kez birincilik kürsüsüne çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2022 13:13
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2022 13:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da çevreci üretimde bir rol model: İpeker Tekstil

İpeker Tekstil, tüm çalışmalarında çevreci ve sürdürülebilir üretimi ön planda tutuyor. Şirket, tüm iş modeline entegre ettiği ‘Blue Balance Sustainability Programme’ ile sürdürülebilirliğin tüm boyutlarını kapsayan çalışmalar yürütüyor. İpeker Tekstil, bu çalışmalarını ödüllerle de taçlandırıyor. Okyanus ve atmosfer arasında yaşayan her canlı için dengeyi hedefleyen program sayesinde 2017 yılında Sürdürülebilir İş Ödülleri Yarışması’nda Sürdürülebilir İnovasyon kategorisinde ödüle layık görülen İpeker, Vegan Tekstil Prosesi çalışmasını bir adım daha öteye taşıyıp kullanılan doğal kaynakların kullanımını büyük ölçüde azaltarak 2019’da da aynı dalda Özel Ödül’ün sahibi oldu. Şirket, Kocaeli Sanayi Odası Şehabettin Bilgisi Çevre Ödülü, Türkiye İhracatçılar Meclisi En Çevreci İhracat Şampiyonu Ödülü ile TAİDER Sürdürülebilir Aile Şirketi Ödülü’nün de sahibi.

İpeker, son olarak, BOSİAD’ın Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nın 5.’sinde ‘Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Tesisler’ kategorisinde birinci oldu. Şartname uyarınca çevre duyarlılığının yaygınlaştırılması için ‘Büyük Ödül’ alan firmaların bir sonrakine katılamadığı yarışmada 2015 ve 2018 yıllarında da birinciliğin sahibi olan İpeker, böylece her şampiyonlukta 2 yıl süre için asmaya hak kazandığı ‘Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi’ bayrağını hiç indirmeyerek, yarışmanın başladığı tarihten itibaren gururla dalgalandırdı.

‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEMEL DEĞERİMİZ’

İpeker Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi İhsan İpeker, BOSİAD’ın yarışmasına, pandemi döneminde iklim finansmanına yaptıkları yatırımlar ve bu yatırımlar ile paralel ilerleyen çevresel boyutu kapsayan çalışmalar ile katıldıkları belirterek, şunları söyledi:

“Jüri tarafından yaptığımız çalışmaların uygunluğunun alınması bizleri daha da motive eden itici güç olmuştur. İpeker, moda ve sürdürülebilirliği odağına alarak büyüdü. Kendi alanımızda ilkleri gerçekleştirerek literatürde yer edindik. İplik hazırlama sürecinden konfeksiyon ve hazır kumaş üretimine kadar tüm proseslerde yüzde 100 yenilenebilir enerji ile üretim sağlayan entegre bir şirketiz. Sürdürülebilirlik İpeker’in temel değeridir. Bugün dünyamızın karşı karşıya kaldığı zorluklara karşın, güvenilir, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir çözümlere odaklanarak faaliyet gösterdiğimiz alanda sürdürülebilirliğin çevresel, sosyal, ekonomik, etik, gelecek nesiller gibi tüm boyutlarını kapsayacak şekilde iyileştirmelerde bulunarak daha iyi bir yarını amaçlıyoruz. Katıldığımız her yarışmada farkındalık yaratan ve farklılaşan çalışmalarımızı paylaştık. Çalışmalarımızı sürdürebilirliğin tüm boyutları ile birlikte Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasından belirlemiş olduğumuz 6 kriter doğrultusunda gerçekleştirerek 2015 yılından bugüne 10 ayrı ödüle layık görüldük. Projelerimiz, kullanmış olduğumuz kaynakları minimize etmek, yeşil yatırımda bulunmak, regülatörler tarafından belirlenen sosyal ve çevresel uygunlukların da üzerinde standardizasyon sağlamak amacını taşımaktadır” diye konuştu.

“ÇEVRESEL BOYUTTA TÜM FAKTÖRLERE HASSASİYET GÖSTERİYORUZ”

İhsan İpeker, çevresel boyutta sadece tesis içi iyileştirmeler değil tesis dışında etkilenen faktörlere de hassasiyet gösterdiklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Bu kapsamda çevrenin ayrılmaz bir parçası olan canlıların bir ürün olarak kullanımı yerine, türüne özgün bir şekilde yaşam koşullarına sahip olmasını, yaşama haklarının korunmasını amaçlayarak, hayvanların insanlara yönelik bir mülk olmadığı ve bedenlerinin bir parçasının dahi insan konforuna yönelik kullanımına açık olmadığını savunuyoruz. Duyulan hassasiyet, İpeker’in hammadde kabul şartlarından itibaren nihai kumaş üretime değin tüm üretim prosesinde ciddi değişiklikler yarattı ve Vegan Tekstil Prosesleri (VTP) adını verdiğimiz üretim şeklini benimsedik. Giydiğimiz kıyafetlerin Ürün Yaşam Döngüsü değerlendirmesinde hammadde, iplik üretimi, kıyafet üretimi ve nakliye aşamasına kadar 4 süreç içerisinde doğaya verdiği negatif etki yüzde 42’dir. Nihai tüketici satın aldığı ürün ile mağazadan çıktıktan sonra gerçekleştirdiği negatif etki ise yüzde 58’dir. Vegan ipeği kumaşlarımıza kazandırdığımız özellikler sayesinde negatif etki oranını düşürüyoruz. Pamuk, ipek, polyester kumaşlara göre yıkama sırasında daha az su kullanımını, dolayısıyla daha az enerji tüketimi sağlarken, üzerinde deterjan kalıntısı bırakmamasıyla ve de biyodegredasyon hızının yüksek olması ile çevreci bir yaklaşım sunuyoruz. Yaptığımız çalışmalar sayesinde 1 milyon 511 bin 952 yetişkin ağacın yükünü aldık ve 243 bin 828 ton karbon salınımını engelledik.”

ÖRNEK PROJELER, ÖRNEK UYGULAMALAR

2021 yılında yüzde 100 I-REC sertifikalı yenilenebilir enerjiye geçen İpeker Tekstil, ‘Sıfır Karbon’ hedefleri doğrultusunda enerji ile suyun etkin ve verimli kullanımı için aşamalı olarak çalışmalarını sürdürüyor. Daha az enerji ve su tüketimi sağlayan yeni nesil makine parkı yatırımları, hayata geçirilen Ar-Ge projeleri, proseslerin iyileştirilmesi veya yalınlaştırılması, in-house enerji ve su geri dönüşüm çalışmaları sayesinde yüzde 17.6 enerji, yüzde 16.8 su tasarrufu sağlayan İpeker, yağmur hasadı projesi ve düz boya çalkalama suların baskı şablon ve blanket yıkamalarında kullanımını sağlayarak 10,000 ton/yıl suyun yeniden kullanımına olanak sağladı. Şirket, tekstil apresinde Sıfır Kimyasal Uygulaması olarak Natural Finishing adını verilen çalışma sayesinde 5.2 ton/yıl kimyasal kullanımı yapılmayarak aynı kalite özellikleri sağlayan bir proses de geliştirdi.  Şirket, atıkların kaynağında ayrıştırılması ve azaltılması için gerçekleştirdiği çalışmaların yanı sıra Döngüsel Ekonomi çerçevesinde yapılan Endüstriyel Simbiyoz projeleri ile atık tekstil ürünlerini sünger, sahra çadırı, temizlik bezi ve İpeker Home grubunda kullanılan yastık dolgu malzemesi olarak kullanıyor.

İpeker’in En Çevreci Ödülleri

- BOSİAD Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması -2015 (Kategori-2 Ek-2) Birincisi

- Kocaeli Sanayi Odası Şehabettin Bilgisi Çevre Ödülü- 2015 Karma Sektör Çevre Ödülü

- Sürdürülebilir İş Ödülleri-2017 Sürdürülebilir İnovasyon

- BOSİAD Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması -2018 (Kategori-1 Ek-1) Birincisi

- Sürdürülebilir İş Ödülleri-2019 Sürdürülebilir İnovasyon Özel Ödülü

- BOSİAD Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması -2021 (Kategori-1 Ek-1) Birincisi

- Türkiye İhracatçılar Meclisi- 2016 Türkiye’nin En Çevreci İhracat Şampiyonu Ödülü

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.