Türk Bilim insanlarından dünyaya çağ atlatacak buluşlar!

Sudan hafif titanyumdan güçlü malzeme, eksi 80 dereceye kadar donmayı engelleyen madde, yenilebilir plastik... Türk bilim insanları dünyaya çağ atlatacak buluşlara imza atıyor.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursahakimiyet.com.tr

Üniversitelerde akademisyenler ve öğrenciler, ses getirecek projeleri hayata geçiriyor. Yenilebilir plastik, donmayı engellen madde, hibrit çavdar, deniz temizliğine doğal çözüm sağlayan projeler bunlardan bazıları. Kimi buluşlar proje aşamasında kimilerinin de patenti alındı üretim aşamasına geçildi.

İşte bu buluşlardan birkaçı:

Yenilebilir plastik

Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri Sıfır Atık Projesi'ne destek amacıyla büyük oranda nişasta bazlı ve gıda maddelerinden oluşan yenilebilir plastik üretti. Son sınıf öğrencileri Melis Öcal, Güneş Zübarioğlu ve Pınar Altaş ile yüksek lisans öğrencisi Hatice Yaprak araştırmalarıyla yenilebilir ve doğada kalıntıya sebebiyet vermeden kısa sürede çözülebilen biyobozunur film üretmeyi başardı.

Ürünle ilgili bilgi veren Yaprak, "Yenilebilir plastikler doğada kayboluyor, çözülebiliyor, ürünün geri dönüşümü sağlanabiliyor. Yenildiğinde de zarar vermiyor. Mesela paketlenen ekmekler plastiğiyle beraber yenilebilir" dedi.

Deniz kirliliğine doğal çözüm

Denizlerin ve tatlı su kaynaklarının temizliği büyük sorun. Suları kirleticiler arasında toksik iyonlar, biyolojik kirleticiler ve çeşitli organik bileşikler yer alıyor. Güneş ışığının temasını keserek su yaşamına zarar veren boya atıkları da bu kirleticilerden. Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Kaygusuz, denizlerde boya atıklarının temizlenmesinde İTÜ'den Prof. Dr. Bedia Berker'in araştırma grubuyla yeni bir yöntem geliştirdi. Kaygusuz, çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Geliştirdiğimiz çalışmada doğal polimer tabanlı adsorban malzemeleri kullanıyoruz. Burada bilimsel literatüre ilk defa kazandırdığımız yarı-kriyojelleşme tekniğiyle verimi artırılmış adsorbanlar ürettik. Doğal polimerleri yine doğal bir malzeme olan kille katkılandırdıktan sonra grafen oksit denen fonksiyonel bir malzemeyle güçlendirdik. Bunu yaparak boyaların moleküler düzeyde adsorbana tutunması verimini artırdık."

Donmayı engelleyen madde

Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) araştırmacıları, yaptıkları çalışmalar sonunda yeni bir madde sentezledi. Antifriz özelliğe sahip bu madde eksi 80 dereceye kadar donmayı engelliyor. Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Belkıs Atasever Arslan, İÜ Anorganik Kimya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahri Ülküseven ve Kimya Bölümü Anorganik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Bal Demirci buluşun patenti için başvurdu. Arslan, buluşla ilgili şu bilgiyi verdi: "Bu madde toksik olmaması nedeniyle canlı yapıların dondurulmasında kullanılabilir. Ayrıca çok düşük sıcaklıklarda donmayı engellediği için antifriz maddelerin diğer kullanım alanları olan motorlu taşıtlarda, tarımda, soğutma sistemlerinde ve donmanın engellenmesi gereken cihazlarda da kullanılabilir."

Hibrit çavdar

Küresel ısınmanın temel besinlere erişimi olumsuz etkileyeceğinden yola çıkan Boğaziçi Üniversitesi (BOUN) ile Massachusetts Institute of Technology (MIT) çavdar bitkisi üzerine ortak bir çalışma yapıyor. Limak Vakfı tarafından fonlanan projeyi BOUN Çevre Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Raşit Bilgin ve MIT'den David L. Des Marais liderliğindeki araştırmacı ekip yürütecek. Projenin "Değişen iklim şartlarından daha az etkilenecek, çok yıllık bir bitki elde edebilir miyiz?" sorusu çerçevesinde düşünülerek yapıldığını belirten Raşit Bilgin, şu anda kullanılan tek senelik çavdar ile çok yıllık çavdarın hibritleştirilmesi yönünde bir çalışmayı kapsayacağını belirtti.

Sudan hafif titanyumdan güçlü

ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Sezer Özerinç ile ABD ve İngiltere'den bilim insanlarının ortak çalışmasında; içi boşluklu, nano gözenekli nikel alaşımlar üretildi. Büyük gözeneklere sahip malzemeler, hafiflik açısından avantajlı olsa da sağlamlık açısından aynı avantajı sağlayamıyor. Boşluklar nano boyutta olduğunda ise sağlamlığı kaybetmeden gözenekli ve hafif malzemeler üretilebiliyor. Çalışmada bu bulgudan yola çıkarak üretilen 250 - 500 nm boyutlarında gözeneklere sahip ve hacminin yüzde 75'i boşluk olan nikel malzemeyle titanyumdan daha güçlü fakat suda yüzebilecek kadar hafif bir malzeme elde edildi. Geliştirilen nanomalzemeler; otomotiv, havacılık ve biyomedikal alanlarında daha hafif, sağlam, enerji verimli ve çevreci ürünler üretilmesinde kullanılabilecek. Nanoyapılı nikel alaşım çalışması, Nature Grubu'nun Scientific Reports Dergisi'nde yayımlandı.