Kaspersky Lab istatistiklerine göre, geçtiğimiz yıl dünya genelinde son kullanıcı bilgisayarlarının %30'u en az bir kez zararlı yazılım saldırısına uğradı. Bunun yanında META (Orta Doğu, Türkiye ve Afrika) bölgesinde bankacılık ile ilgili zararlı yazılım saldırıları %17 artarak, 2018 başından bu yana yaklaşık yarım milyara ulaşmış oldu.
Siber suç grupları yeni sızma yöntemleri denerken saldırılar daha geniş bir coğrafyaya yayıldı. Kaspersky Lab'ın topladığı KSN istatistiklerine göre, META (Orta Doğu, Türkiye ve Afrika) bölgesinde bankacılık ile ilgili zararlı yazılım saldırıları %17 artarak, 2018 başından bu yana yaklaşık yarım milyara ulaşmış oldu.
KasperskyLab, 2018'de çevrimiçi kaynaklardan gelen yaklaşık 2 milyar saldırıyı önledi ve tüm dünyada 21 milyondan fazla benzersiz zararlı nesne tespit etti. Elde edilen istatistiklere göre, geçtiğimiz yıl dünya genelinde son kullanıcı bilgisayarlarının %30'u en az bir kez zararlı yazılım saldırısına uğradı. Kaspersky Lab, META (Orta Doğu, Türkiye ve Afrika) bölgesinde zararlı yazılım bulaşma sayısında %11 artış tespit etti. Bölgede günde ortalama 1,5 milyon, yılda ise 575 milyon saldırı gerçekleşti. Uzmanlar META bölgesini hedef alan kimlik avı saldırılarında %78'lik bir artış gözlemledi. 2018'de düzenlenen toplam saldırı sayısı 20 milyon oldu. Fidye yazılımları da bölgede sıkça görüldü. Bir önceki yıla göre %128 artan saldırı sayısı 1,2 milyona ulaştı. Peki Türkiye'de durum ne?
Türkiye'de • 2018'de kimlik avı saldırılarında %115 artış • 2018'de zararlı yazılım saldırılarında %10 artış • 2018'de fidye yazılımı saldırılarında %278 artış • 2018'de bankacılığı hedef alan truva atı saldırılarında %10 artış yaşandı.
1 yılda 3,7 kat artan fidye yazılımları Türkiye'deki en büyük tehdit olmaya devam ediyor. 1 yıl içinde iki katına çıkan kimlik avı saldırıları da sıklıkla görülüyor.
Her gün 346 bin yeni zararlı dosya yakalanıyor Kaspersky Lab, dünya genelinde, yılın ilk on ayında her gün 346 bin yeni zararlı dosya yakaladı. Günlük tespit edilen yeni zararlı dosya sayısı ve çeşidi, zararlı yazılım geliştirip dağıtan siber suçluların nelere ilgi duyduğunu gösteriyor. 2011'de Kaspersky Lab teknolojileri günde 70 bin yeni dosya tespit ederken 2017'de bu sayı beş katına çıkarak 360 bine ulaştı. Kendinizi siber korsan veya yazılımlardan korumak için şunları yapabilirsiniz: • Bilmediğiniz kaynaklardan gelen şüpheli dosyalara veya eklere dikkat edin ve bunları açmayın. • Güvenmediğiniz kaynaklardan uygulama indirip kurmayın. • Bilmediğiniz kaynaklardan gelen bağlantılara veya şüpheli gözüken reklamlara tıklamayın. • Güçlü parolalar belirleyin ve bunları düzenli olarak değiştirmeyi unutmayın. • Güncellemeleri her zaman yapın. Bazı güncellemeler kritik güvenlik sorunlarını çözer. • Office veya antivirüs yazılımları için güvenlik sistemlerini devre dışı bırakmanızı isteyen mesajları görmezden gelin.