Uzmanlardan 'mikoplazma' uyarısı!

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarında başlayan artış devam ediyor. Söz konusu artışa dikkat çeken ve vakaların ciddi bir kesiminin 'mikoplazma' olabileceği konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, Avrupa ve Çin'de de vakaların arttığına da işaret ederek, geç iyileşen solunum yolu enfeksiyonu bulgularında 'mikoplazma' enfeksiyonunu akılda tutmak gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2024 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2024 10:30

Soğuk havanın etkisiyle çocuklardaki solunum yolu enfeksiyonunda artış yaşanmaya başladı.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, Çin'de yoğun olarak görülmeye başlayan mikoplazma enfeksiyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de özellikle 7 yaş ve üzeri çocuklarda mikoplazma enfeksiyonunda artış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şener, Avrupa ülkelerinde de vaka sayılarında artış olduğunu vurguladı ve çok uzun zamandır bilinen mikoplazma enfeksiyonunun yeniden gündeme geldiğini kaydetti.

'MİKOPLAZMA ÇOCUKLARDA DOMİNANT HALE GELDİ'

Mikoplazma enfeksiyonunun çocuklarda daha dominant hale geldiğini belirten Prof. Dr. Şener, "Bazen sinüziti taklit ediyor. Yüz, baş ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve geniz akıntısı birlikte devam eden uzun süreli öksürük görülebiliyor. Bazı çocuklarda bu 3-4 haftayı bulabiliyor. Tam tipik bir bakteri değil, bakteriyle virüsün arasında bir enfeksiyon etkeni diyebiliriz." şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği ülkelerinde 'mikoplazma' enfeksiyonlarının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Şener, "Çocuklar birkaç kere enfekte olduktan sonra devam eden boğaz ağrısı, kuru öksürük, devam eden zatürre tablosuna sebep olabiliyor. Şu anda Çin'de ve İngiltere devam eden bazı koronavirüs şüpheli olgular da çocuklarda özellikle 'mikoplazmaya yönelik bir tanı var." dedi.

'ÜNİVERSİTE ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLÜYOR'

Özellikle 7 yaş üstündeki çocuklarda solunum yolu enfeksiyonunda bir artış olduğunu söyleyen ve bu artışın mevsimsel olduğunu belirten Şener, Bunların ciddi bir kesimi 'mikoplazma' olabilir. Sahada örnek analiz yapmadan net bir yorum yapmak mümkün değil. Öyküden ve sahada karşı karşıya kaldığımız hastalardan yola çıkarak yorum yapabiliyoruz. Üniversite çağındaki çocuklarda da bu tablolarla karşı karşıya kalıyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Şener, antibiyotik tedavisiyle iyileşmeyen, geç iyileşen solunum yolu enfeksiyonu bulgularında 'mikoplazma' enfeksiyonunu akılda tutmak gerektiğinin altını çizdi.