LGS yerleştirme kılavuzuna göre, bu yıl Türkiye genelinde 2 bin 525 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Bu okulların kontenjanı da 203 bin 638 öğrenci olarak belirlendi.
Öte yandan, LGS kapsamında yapılacak lise tercih süreci de bugün başlatıldı. Lise tercihleri, 17 Temmuz Çarşamba saat 17.00'ye kadar devam edecek.
LGS yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz'da açıklanacak.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavın ardından başlayacak tercih sürecinde bu yıl ilk kez ailelere kapsamlı bilgi verilmesi amacıyla "Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu" hazırlandı.
Tercihler ile ilgili teknik konularda ve en çok soruya dönüşebilecek, konular için veli bilgilendirme platformu gibi çalışabilecek bir sistem kuruldu.
Tercihler yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar şunlar:
*** Liselere tercih yaparken LGS puanı dikkate alınarak tercih yapılacak okullarda, yüzdelik dilimleri ön planda tutularak tercih formu oluşturulacaktır.
*** Fen liseleri, Anadolu Liseleri ve puanlı alım yapan Mesleki ve Teknik liselerin kontenjan düzeyleri ve geçmiş yıllardaki verilerin dikkate alınarak, tercih noktasının oluşturulması önem arz etmektedir.
*** Lise seçimi yapılırken, mesleki yönelimler, yetenek tespitleri ve ilgi alanları için öğrencinin kişisel analizi en etkin şekilde yapılmalıdır. Seçilecek okullar için bir kariyer planı oluşturulmalıdır.
*** Yerel tercihlerde ortaöğretim başarı puanı göz önünde bulundurulacaktır. Devamsızlık durumu sonrasında dikkate alınacak parametre olacaktır.
*** Adrese dayalı seçim yapılacak liselerde, geçmiş yıllarda alım yaptığı ortaöğretim başarı puanı bu yıl için önemli bir veri olacaktır.
*** Adrese dayalı tercihlerde ikamet alanı, komşu kayıt alanı ve diğer alanlarda yer alan okullar içinde tercih yapılabilecektir.
*** 21 yy. kazanımları ve geleceğin meslekleri ışığında, mesleki teknik ve diğer liselerle ilgili okul seçimi en verimli yöntem olacaktır. Ülkemizde ara eleman, mesleki ve teknik alanlarda olan işgücü ihtiyacı ön planda tutulmalıdır. Çağın gereklerini yakalamaya yönelik mesleklerin alt yapısını oluşturabilecek bir lise eğitiminin seçimi ailelerin en temel amacı olmalıdır.
*** Tercih rehberliği konusunda mutlaka profesyonel bir destek alınmalıdır. LGS tercihleri nakil dönemlerini de kapsadığı için uzun ve meşakkatli bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde veli ve öğrencilerimiz için uzman desteği motivasyon ve tercih gerçekliği açısından çok önemlidir.
*** En iyi okul eve en yakın okuldur, gerçeği unutulmamalıdır.
*** Günümüzde yer alan bazı meslek gruplarının ilerleyen beş veya on yıllık süreç içerisinde tarih olacağı unutulmamalıdır.
*** Özel okullar ve kolejlerle ilgili seçim yaparken nicelikler değil, nitelik kapsamları ön planda tutulmalıdır. Özel okullarda disiplin ve prensipler nelerdir? Öğretmen kadrosu ve o kurumda kıdem çalışma süreleri nedir? Özel kolejden mezun olan öğrencilerin, üniversite sınavındaki başarı yüzdeleri nelerdir? Sorularına , mezun olan öğrenci ve velilerin mutlaka görüşlerinin alınması seçim için önemli kriterlerdir.