Merkez Bankası faizi düşürürse altın fiyatları yükselir mi iner mi?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı olası faiz indirimi kararı öncesi, "Faiz düşerse altın fiyatları düşer mi yükselir mi?" sorusunun cevabı araştırılıyor. İşte, "Faiz düşerse altın fiyatları ne olur?" sorusunun yanıtı...

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 12:04

Politika faizi; TL’nin dolar, euro ve altın karşısındaki durumunu önemli ölçüde etkiler.

Güncel faiz oranlarının altın fiyatlarını nasıl etkilediği ise bireysel yatırımcılar ve ekonomi piyasasında aktif işlem yapan şirketler için dikkatle takip edilen konuların başında gelir.

MERKEZ BANKASININ BELİRLEDİĞİ FAİZ ORANLARI NELERDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kısa vadeli faiz oranları ve para arzı üzerinde kontrol yetkisi bulunan bir kurumdur. Resmî faiz oranlarını belirleyerek ülke ekonomisinde önemli bir rol oynar. Merkez Bankası faiz kararı, borçlanma oranlarını belirler. Bankaların ihtiyaç duyduğu likiditeyi sağlamak amacıyla verilen kısa vadeli borçların faiz miktarı, politika faiz oranı olarak adlandırılır. Bu oran, 1 haftalık repo işlemlerinde kullanılan faizi ifade eder. Merkez Bankası faiz beklentileri ise her yıl iktisadi faaliyetlere ve fiyatların genel seviyesine göre değişiklik gösterir.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın düzenlediği toplantının sonucunda faiz kararı belirlenir. Faiz oranlarındaki düşüş veya artış, Türk lirasının değerinin belirlenmesinde etkilidir. Merkez Bankası’nın faiz kararı, döviz kuru üzerinde de etkisini gösterir. TL’nin altın, dolar ve euro karşısındaki değeri, açıklanan faiz kararıyla doğrudan ilişkilidir.

MERKEZ BANKASI TARAFINDAN AÇIKLANAN ALTIN FİYATLARI NEDİR?

Merkez Bankası altın fiyatları, saat başı değişiklik gösterir. Sabahtan itibaren belirlenen altın fiyatları ve döviz kurları, para piyasalarına göre açıklanır. Saat 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 ve 15.00’e kadar açıklanan fiyatlar, alış ve satış dengelerini önemli ölçüde etkiler. 1000/1000 ve 995/1000 saflık derecesine bağlı olarak belirlenen alış fiyatları, altının ons değeriyle ilişkilidir.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARININ ALTIN FİYATLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?

Merkez Bankası, faiz kararını enflasyon oranını gözeterek açıklar. Politika faizinin yükselmesi veya düşmesi, altın fiyatları üzerinde çeşitli değişimlerin yaşanmasına yol açar. Altın fiyatları, dolar/TL kurundan etkilenir. Ons altın fiyatının artmasıyla gram ve çeyrek altın tutarları da yükselişe geçer. Normal şartlarda faizin düşmesiyle borsa yükselir, kredi miktarı artar ve TL diğer ülkelerin para birimleri karşısında değer kaybeder.

FAİZ DÜŞÜRÜLÜRSE ALTIN FİYATLARI NE OLUR?

Para piyasaları ile ilgilenen kişiler, altın fiyatlarındaki değişimi yakından takip eder. Özellikle faiz oranlarıyla ilgili meraklı bekleyiş, akıllara ‘’Faiz düşerse altın ne olur?’’ sorusunu getirir. Merkez Bankası’nın olası faiz indirimi kararı, dolarda yükselişi de beraberinde getirir. Altın ons fiyatları, dolar kuruyla belirlenir. Bu durum, altının gram fiyatında artışa neden olabilir.

FAİZ YÜKSELTİLİRSE ALTIN FİYATLARI NE OLUR?

Merkez Bankası faiz kararı, döviz kurlarını etkilediğinden oranın yükselmesi altın fiyatlarında değişikliğe yol açabilir. Faiz yükselirse altın ne olur sorusu, döviz kurlarındaki değişimle yakından ilişkilidir. Faiz artışı, TL’ye yabancı para birimleri karşısında değer kazandırabilir. Bahsi geçen duruma bağlı olarak piyasadaki dolar bazlı altın fiyatlarında düşüş görülebilir.

FAİZ KARARI SABİT TUTULURSA NE OLUR?

Faizlerin sabit tutulması hem altın hem de dolar karşısında TL’nin durumunu etkiler. Faizin sabit tutulması, altın ve dolar fiyatlarında büyük çaplı düşüşlerin ve yükselişlerin yaşanmasını önleyebilir.