Fatih Altaylı'ya göre asgari ücrete yapılacak zam oranı! 'Felaket bir şey olacak'

Eylül ayının sonuna yaklaşılırken kulisler asgari ücret senaryolarıyla yankılanmaya başladı. Ara zammın yapılmadığı asgari ücretin 2025'te ne kadar olacağı tüm çalışanların merak konusu. Fatih Altaylı'dan da asgari ücretle ilgili karamsar bir açıklama geldi. Yapılacak zam oranını açıklayan Altaylı, 'Felaket bir şey olacak. Türkiye sosyal patlamaya gidecek' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 10:23

Asgari ücret 2025 yılında ne kadar olacak?

Hem asgari ücretlileri hem de özel sektör çalışanlarını yakından ilgilendiren konuyla ilgili uzmanlardan tek tek açıklamalar gelmeye başladı.

SOSYAL PATLAMA, ERKEN SEÇİM...

Kimine göre yapılan zam oranı çalışanı tatmin edecek kimine göre çalışanı daha da fakirleştirecek. Gazeteci Fatih Altaylı da 2025 asgari ücretinin çalışanı daha fakirleştireceğini savundu. Karamsar bir senaryo çizen Altaylı hesap yapıp 'çalışan 3'te 1 oranında fakirleşecek' dedi. Ayrıca olası zam senaryosunda sosyal bir patlamanın da olabileceğini onun da erken seçim kararına neden olacağını savundu. Peki Fatih Altaylı'ya gösre asgari ücret ne kadar olacak?

İşte Altaylı'nın açıklamalarından satır başları;

"HEDEF ENFLASYONA GÖRE ZAM YAPACAKLAR"

Normalde olması gereken enflasyon oranında zam yapılıyor. Enflasyonda yıl sonunda TÜİK'e göre bile 50 % civarında bir şey olacak ve buna göre de bir zam yapılması lazım. Ancak biliyoruz ki Mehmet Şimşek'in açıklamalarından ve IMF'den aslında adı konmamış gizli bir yarım yamalak program uygulatan IMF'nin açıklamalarından biliyoruz ki zamları gerçekleşmiş enflasyona göre değil hedef enflasyona göre yapmak lazım.

"TUTMASI MÜMKÜN OLMAYAN HEDEF"

O zaman demek ki hedef enflasyon önümüzdeki sene ne, yüzde 17,5 yani tutması mümkün olmayan yalan bir hedef aslın da bu. Onun iki katı olursa dua et. Yüzde 17,5 yapacaklar yani çalışanlar üçte bir oranında zam alarak daha da fakirleşecek.

"TÜRKİYE SOSYAL PATLAMAYA GİDECEK"

Üstelik enflasyon onun da üstünde olacağı için hedeflerin enflasyonun bile altında kalacağı için tamamen bir sosyal patlamaya doğru Türkiye gidecek. Belki de istedikleri bu. Yani insanlar İsyan etsin bir sosyal patlama olsun ve ondan sonra ona göre sert tedbirler uygulasın istiyor da olabilirler. Bilmiyorum yani...

ERKEN SEÇİM VURGUSU

Ama eğer böyle yapmaya devam ederlerse o başta bahsettiğin erken seçim isteyen oranı var ya bir anda yukarı çıkar. Yüzde 70'lere gelir o zaman dayanamazsın. Yani % 55 60'larda idare edersin. İsteyen var istemeyen var falan filan diye ama o % 70'leri aşarsa o erken seçim öyle bir yaptırır ki kendini şaşarsın.

"ASGARİ ÜCRETİN GERÇEK DEĞERİ 8 BİN..."

Bu seneki enflasyona ENAG'a göre % 100 TÜİK'e göre % 50. En iyi ihtimalle geçen sene ocakta 17 bin lira olan asgari ücretin bugünkü gerçek değeri o güne oranla 8 bin lira civarında. Şimdi ona da sen % 17 yaparsan enflasyonda % 30 olursa ben o rakamı hesaplayamıyorum.

"FELAKET BİR ŞEY OLACAK"

Matematiğim o kadar kafadan yapacak kadar güçlü değil. Felaket bir şey olacak. Dediğim gibi hiçbir iktidar dayanamaz ona. Bunlar şöyle düşünüyor milleti sıkıp sıkıp sıkıp seçime doğru muazzam bir zam yaparak 'ya işte yaparsa AKP yapar', 'helal Reis yine bizi düşündü' falan falan… O emekli amcaları varya onları böyle gaza getirip... Yer mi yemez mi bilmiyorum tabi...