E-ticaret platformlarında vergilendirmede yeni dönem

Hükümet, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında e-ticarette önemli bir değişikliğe gidiyor. Yeni yıldan itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeyle, e-ticaret yapan tüm şirketlerin her satıştan gelir veya kurumlar vergisi stopajı yapması bekleniyor. Bu adımla birlikte e-ticaretteki vergi kayıpları önlenerek, adil bir rekabet ortamı oluşturulması amaçlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2024 13:36
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2024 13:36

Hükümetin, Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yapacağı değişiklikle e-ticaretteki vergi sistemi kökten değişecek. Yeni düzenlemeyle birlikte, e-ticaret yapan her şirket, gerçekleştirdiği her satıştan gelir veya kurumlar vergisi kesintisi yapmak zorunda kalacak. Bu sayede, özellikle küçük ölçekli e-ticaret yapanların vergi sistemine dahil edilmesi hedefleniyor.

Türkiye'den Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre Kurumlar Vergisi Kanunu’nda değişiklikle 1 Ocak 2025’ten sonra firmaların her satışı için e-ticaret platformlarına gelir veya kurumlar vergisi stopajı yapması öngörüldü.

Yeni sistem ile e-ticaret platformları, satıcılardan vergi kesintisi yaparak maliyeye ödeme gerçekleştirecek. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ taslağına göre, kanuni stopaj oranı gelir vergisi mükellefleri için yüzde 15, kurumlar vergisi mükellefleri için yüzde 25 olacak.

Bununla birlikte, nihai stopaj oranı Cumhurbaşkanı Kararıyla belirlenecek. Yapılacak stopajlar, satıcıların geçici vergi ve yıllık gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinde hesaplanan vergiden indirilecek.

GEÇİCİ 'SIFIRLAMA' TALEBİ

Örneğin, bir firma kendi internet mağazası dışında bir e-ticaret platformunda bir ürün satarsa doğrudan stopaj yani vergiye muhatap olacak. Düzenleme kapsamında stopaj oranının daha düşük olarak yeniden belirlenmesi beklenirken, platform ve satıcıların geçiş süreci olarak 6 ay için stopaj oranının yüzde 0 olarak belirlenmesi yönünde talepleri bulunuyor.

BAKANLIK ÇALIŞMA YAPACAK

Edinilen bilgiye göre tüm talepleri değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlemeyi yeniden masaya yatırarak kapsamlı bir çalışma yapacak. Çalışma neticesinde fiyatların yükselmesine sebebiyet verecek muhtemel bir duruma müsaade edilmemesi ve e-Ticaret ekosisteminin zarar görmemesi sağlanacak.

Bakanlık yapacağı çalışmanın enflasyona etkisini de hesaplayacak. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, stopaj oranının binde 1 ila 5 arasında olmasını beklediklerini, binde 5’in üzerinin sektöre zarar vereceğini açıklamıştı.