Borsa İstanbul tarafından yaşanan hareketlilik yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Ata Yatırım, Ağustos 2024 Strateji Raporu’nda ‘dayanıklılık testi’nden geçildiğini vurgularken, ekonomideki yavaşlama ve artan işsizlik oranlarının önümüzdeki dönemde dikkatle izlenmesi gereken riskler arasında yer aldığına işaret etti.
Ata Yatırım’ın en beğendiği şirketler Migros, Sabancı Holding, Şok Marketler, Tüpraş, Turkcell, Ülker, Aksa Enerji, Alarko Holding, Bim, Tav Havalimanları ve Tofaş olarak açıklandı.
Ata Yatırım, Ağustos 2024 Strateji Raporu’nda BIST-100 için 1 yıllık hedefini, %40 yukarı yönlü potansiyele işaret eden, 11.000 seviyesinden 14.000’e revize etti. Raporda, yeni ekonomik programla birlikte Türkiye'nin makroekonomik dengelenme sürecinin olumlu ilerlediği, yerli yatırımcıların artan ilgisi ve yabancı yatırımcıların düşük payının piyasaları uluslararası dalgalanmalardan koruyan önemli unsurlardan biri olduğuna dikkat çekildi.
"TL CİNSİ TAHVİLLERDEKİ ALIMLARINI ARTIRDILAR"
Merkez Bankası rezervlerinin 2020 yılından bu yana ilk kez pozitife döndüğünü dile getiren Ata Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, “Yerli kurumsal ve bireysel yatırımcılar, yabancı yatırımcıların 2020’den bu yana gerçekleştirdiği 9,9 milyar dolarlık hisse senedi satışını karşılamış durumda. 2001-2020 yılları arasında Türkiye'de 1,1 milyon bireysel sermaye yatırımcı hesabı varken, Ocak 2020'den bu yana 6,7 milyon yeni hesap açıldı. Buna karşılık, yabancı yatırımcıların Türkiye’nin TL cinsinden kamu borcundaki payı, 2013 yılındaki zirve seviyesi olan %70’ten %0.8’e gerilerken, BIST’te yabancı yatırımcıların elinde bulundurduğu halka açık pay ise 2018’deki %65’ten %38'e geriledi.
Bu durum, Türk hisse senetlerinin son iki yılda uluslararası piyasalardaki dalgalanmalardan korunmasına yardımcı oldu. 2024 yılında yabancı yatırımcılar, Türk hisse senetlerinde satıcı olmaya devam ederken, özellikle TL cinsi tahvillerdeki alımlarını artırdılar. Bu durum, Türkiye'nin yeni ekonomik programına olan güveni ve yüksek faizler ile güçlü liranın sunduğu ‘carry-trade’ fırsatlarını değerlendirme stratejisini yansıtmaktadır. Bu durum, piyasada uzun vadeli güvenin ve getiri arayışının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir” şeklinde konuştu.
"OPERASYONEL VERİMLİLİĞE SAHİP ŞİRKETLERE ODAKLANIYORUZ"
Hikâyesi ve güçlü bilançosu olan şirketleri tercih ettiklerini belirten Cemal Demirtaş, “Temmuz 2023'te yıllık %72 ile son zamanların zirvesine ulaşan enflasyonun 2024 yıl sonunda %42'ye, 2025 yıl sonunda ise %28'e gerilemesini bekliyoruz. Bu ‘dayanıklılık testi’ döneminde, iç talepteki yavaşlamadan en az etkilenebilecek zorunlu tüketim malları satan sektörlere yöneliyoruz. Daha çok bilançosu sağlam, güçlü pazar payına ve operasyonel verimliliğe sahip şirketlere odaklanıyoruz.
2024 yılında takibimizdeki şirketler için %27,8 kâr düşüşü beklerken, 2025 yılında %75,1 net kâr artışının takip etmesini bekliyoruz. 2024 için takibimizde olan banka dışı şirketler ve holdingler için ise sırasıyla %28 ve %90,4 net kâr daralması beklerken, bankalar için net kâr daralması tahmin etmekteyiz. 2025 için takibimizde olan banka dışı şirketler için %49,1 net kâr büyümesi beklerken, holdingler için -düşük baz etkisi ile- %795,4 net kâr büyümesi bekliyoruz. Ayrıca bankalar için ise 2025’te %83,4 net kâr büyümesi tahmin ediyoruz” dedi.