Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) Yönetim Kurulu’nda, İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından sunulan İran karşıtı karar tasarısı kabul edildi.
Oylamada, 19 üye ülke tasarıya destek verirken, 3 ülke karşı oy kullandı ve 12 ülke çekimser kaldı. Karşı oy kullanan ülkeler arasında Çin, Rusya ve Burkina Faso yer aldı.
İRAN’A İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI
Tasarıda, İran’ın bildirilmeyen iki ayrı bölgede tespit edilen uranyum parçacıklarına ilişkin güvenilir açıklamalar sunması ve UAEA uzmanlarının söz konusu bölgelerde numune almasına izin vermesinin "zorunlu ve acil" olduğu vurgulandı.
Ayrıca UAEA’nın geçmişteki nükleer olaylarla bağlantılı olarak nükleer parçacıkların varlığına dair detaylı bir değerlendirme yapması ve İran’ın nükleer programına dair temel konuları, UAEA ile iş birliği çerçevesinde sunması gerektiği belirtildi.
İran ile UAEA arasındaki anlaşmazlık, bildirilmeyen sahalarda uranyum parçacıklarının bulunması ve bu duruma dair açıklama yapılmamasından kaynaklanıyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl İran, UAEA’nın en üst düzey uranyum zenginleştirme uzmanlarının çoğunu denetim ekibinden çıkarmış ve ajansın izleme faaliyetlerini genişletme taleplerini reddetmişti.
GROSSİ’NİN TAHRAN ZİYARETİ
Geçtiğimiz hafta Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Grossi, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ı İran’ın ajansla iş birliğini iyileştirmesi konusunda ikna etmek amacıyla Tahran’ı ziyaret etmişti.