Rusya'dan Odessa'daki tarihi katedrale saldırı

Rusya’nın dün gece Odessa bölgesine saldırı düzenlerken olayda iki kişi hayatını kaybetti 22 kişi ise yaralandı. Saldırısa tarihi bir Ortodoks katedral de ağır hasar gördü. Ukrayna'dan gerçekleştirilen açıklamada, "Katedral önce Stalin, sonra Putin tarafından yok edildi" dedi ve saldırıyı 'savaş suçu' diye niteledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2023 11:35
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2023 11:35
https://www.bursahakimiyet.com.tr

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik başlatmış olduğu savaş devam ediyor. Rusya’nın dün gece Odessa bölgesine düzenlediği saldırıda iki kişi hayatını kaybetti, 22 kişi de yaralandı.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi Başkanı Serhiy Kruk, yerleşim yerlerinin yanı sıra bir katedralin de saldırıda hedef olduğunu ve içindeki eserlerin ekiplerce kurtarılmaya çalışıldığını belirtti.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada, saldırıda şarapnel parçasının isabet ettiği bir erkeğin hayatını kaybettiği, aralarında 11 ve 12 yaşlarında iki çocuğun da bulunduğu 22 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Açıklamada, “Tüm Ukrayna bugün Odessa'nın yanında. Rus kötülüğüne karşı birlikteyiz” denildi.

Acil durumlar servisi başkanı Kruk, saldırıda bir katedralin de hedef olduğunu, içindeki çok sayıda eserin kurtarılma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Servisten yapılan paylaşımda, “Rusya sadece mimari eserleri değil, yüzyıllara dayanan bir tarihe sahip renkli bir şehrin ruhunu da acımasızca yok ediyor” ifadelerine yer verildi.

18. yüzyılda inşa edilen Transfiguration Katedrali, Odessa'nın UNESCO koruması altındaki şehir merkezinde bulunuyor.

Din adamları, saldırının ardından kilisenin enkazından ikonları çıkardı. Transfiguration Katedrali, 1936'da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği diktatörü Josef Stalin tarafından yıkılmış ve Sovyetler'in çökmesinin ardından 1990'larda tekrar inşa edilmişti.

Ukrayna'dan yapılan açıklamada, "Katedral önce Stalin, sonra Putin tarafından yok edildi" dedi ve saldırıyı "savaş suçu" diye niteledi.

Yapılan açıklamada, katedralin direk olarak hedef alındığı ve içeride ağır hasar olduğu belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski saldırıya karşılık sözü vererek, "Bunu hissedecekler" dedi.

Öte yandan pazar günü St. Petersburg Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ziyarete giden Belarus lideri Lukaşenko, Belarus ordusuna eğitim vermek üzere ülkesine geçen Wagner'in ülkenin Batı sınırını geçmek istediğini ifade etti.

Lukaşenko "Ukrayna'nın Rusya'ya karşı saldırısı diye bir şey olmadığını" iddia etti. Putin ise, "Böyle bir şey var. Ama başarısız oldu" dedi.

Ukrayna, işgal altındaki topraklarını kurtarmak için Rusya'ya yönelik karşı saldırısını başlatırken, henüz çok az toprağını geri alabildi. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, salı günü yaptığı açıklamada "Ukrayna'nın karşı saldırısının başarısız olmaktan çok uzak olduğunu", ancak "uzun, zorlu ve kanlı olacağını" ifade etmişti.