Tomsk Politeknik Üniversitesi'ndeki (TPU) bilim insanlarının liderliğinde yapılan bir çalışmada gıda ürünlerindeki pestisit karbosülfanı algılamak için son derece hassas, yeniden kullanılabilir bir elektrokimyasal sensör geliştirildi. Araştırmacılar bu sensörün, bu zamana kadar yapılmış analoglara kıyasla zararlı maddeyi algılamada on kat daha başarılı olduğunu öne sürüyor.
KARBOSÜLFAN NEDİR?
Karbosülfan, tarımda kullanılan bir pestisittir ve özellikle böceklerle mücadelede etkili bir kimyasal maddedir. Genellikle insektisit (böcek öldürücü) olarak kullanılır ve bitkilerdeki zararlı böceklerin kontrol altına alınmasını sağlar.
Karbosülfan, organofosfat grubuna ait bir bileşiktir ve sinir sistemi üzerinde etkili olarak böceklerin sinir iletimi sistemini bozar, böylece öldürmelerine neden olur.
KOMPAKT BOYUTU VE UCUZ MALZEMELERDEN OLUŞMASIYLA OLDUKÇA KULLANIŞLI
TPU'nun Doğal Kaynaklar Mühendisliği Okulu ve Kimya ve Biyomedikal Teknolojileri Araştırma Okulu'ndan araştırmacılar, Rusya Bilimler Akademisi'nin (SB RAS) Sibirya Şubesi Güç Fiziği ve Malzeme Bilimi Enstitüsü ve Çek Cumhuriyeti'ndeki Charles Üniversitesi ile işbirliği yaparak gıdalardaki karbosülfan kalıntılarını algılamak için son derece hassas bir sensör geliştirdiler.
Sensörün ucuz malzemeler kullanması, kompakt boyutu ve hızlı sonuçlar çıkarmasıyla oldukça kullanışlı olacağını belirten araştırmacılar, mevcut analog cihazların elde edebileceğinden on kat daha düşük konsantrasyonlarda karbosülfan varlığını tespit edebileceğini vurguluyor.
BEBEK MAMALARINDA DA BULUNUYOR
Sebze ve meyvelerde yapılan bebek mamaları da dahil olmak üzere tüketicinin masalarına ulaşan pestisitlerin elektrokimyasal sensörle varlıklarının ortaya çıkmasının oldukça önemli olduğunun altını çizen araştırmacılar, yüksek oranda pestisit kullanımının toprağa veya suya karışmasıyla daha hasat edilmemiş meyve ve sebzelerde birikmeye başladıklarını tespit ettiklerini belirtiyor.
Şu anda TPU'daki araştırmacılar, sensörü aynı anda iki veya üç tür pestisiti tespit edecek şekilde eğitiyor. Proje, hükümet tarafından finanse edilen Bilim programının bir parçası olarak yürütüldü. Çalışmanın sonuçları, Microchemical Journal'da yayınlandı.