Japonya'da idam cezasına çarptırılan iki isimsiz mahkûm, infazın mahkumlara aynı gün bildirilmesini öngören bir politika nedeniyle hükümete dava açıyor.
Çiftin avukatı Cuma günü yerel basına verdiği demeçte, bazen infazdan sadece birkaç saat önce bildirimde bulunma uygulamasının 'insanlık dışı' ve 'anayasaya aykırı' olduğunu söyledi.
"İdam mahkûmları her sabah o günün son günleri olacağı korkusuyla yaşıyor. Bu son derece insanlık dışı," diyen avukat Yutaka Ueda "Yurtdışında mahkumlara hayatlarının sonunu düşünmeleri ve zihinsel olarak hazırlanmaları için zaman verilirken, Japonya sanki kimseye haber vermemek için elinden geleni yapıyor."
ÖLÜM CEZASI OLAN BİRKAÇ GELİŞMİŞ ÜLKEDEN BİRİSİ
Japonya'da idam cezası, kişiyi asarak gerçekleştiriliyor.
Ülke, Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte, yasal olarak ölüm cezasına hala izin veren dünyadaki birkaç gelişmiş ülkeden biri olmaya devam ediyor.
İnsan hakları grubu Uluslararası Af Örgütü, idam mahkûmlarına verilen kısa süreyi eleştirdi ve bazı durumlarda aile üyelerinin ancak infaz gerçekleştikten sonra bilgilendirildiğini söyledi.
Dava Perşembe günü batıdaki Osaka kentindeki bir bölge mahkemesinde açıldı ve iki mahkum yaklaşık 22 milyon yen (193 bin dolar) tazminat istedi.
Avukat Ueda, "Japonya bu konuda uluslararası toplumun gerçekten gerisinde" dedi. Japonya Adalet Bakanlığı, The Washington Post'un yorum talebine yanıt vermedi.
ZİHİNSEL ENGELLİ ADAM İDAM EDİLİYOR
Japonya'da idam cezasına çarptırılan 112 kişinin bulunduğu ancak yaklaşık iki yıldır hiç kimsenin idam edilmediği bildirildi.
Japonya'da ve Güneydoğu Asya'nın bazı bölgelerinde yapılan kamuoyu yoklamaları, insanların çoğunluğunun, genellikle cinayet veya uyuşturucuyla bağlantılı suçlarda ölüm cezasını desteklediğini gösteriyor. Singapur, 10 yıldan uzun bir süre önce ülkeye az miktarda eroin ticareti yapan zihinsel engelli bir adamı önümüzdeki hafta idam etmeye hazırlandığını duyurdu.
Pew Araştırma Merkezi'nin Nisan ayında yaptığı bir ankete göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde yetişkinlerin çoğunluğu cinayetten hüküm giymiş kişiler için ölüm cezasını destekliyor.
Kar amacı gütmeyen Ölüm Cezası Bilgi Merkezi'ne göre, şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 2 bin 500 mahkum infazla karşı karşıya.