Dünyayı sarsan füze! ABD savaş uçakları yıldırım gibi havalandı

Dünya gece yarısı 02.57'de duydu, uluslararası haber ajansları ardı ardına 'son dakika' koduyla haberi geçti. Ateşlenen füzelerin sayısı artarken, kalkış yapan ABD jetleri F-35'lerin fotoğrafları servis edildi.

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2022 09:22
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2022 09:22
https://www.bursahakimiyet.com.tr

Kuzey Kore, 1953'te sona eren Kore Savaşı'ndan bu yana ilk kez Kuzey-Güney arasındaki deniz sınırının güney tarafına füze fırlattı. Pyongyang'ın fırlattığı 10 füzeden biri, Güney Kore'ye ait Ulleungdo Adası yakınlarına düştü.

Yerel saatle sabah 09:00'da (TSİ 03:00) fırlatılan füzeler nedeniyle adada sirenler çaldı, sığınaklarda toplanmak üzere alarm verildi. Güney Kore televizyonları, Japon Denizi'nde yer alan ve ülkenin doğusundaki Ulleungdo Adası'ndan canlı yayına geçti.

Füze yağmurundan saatler sonra bile, adada yaşayanlar için tahliye uyarısı kaldırılmadı. Güney Kore ordusu, ada için verilen hava saldırısı alarmının ise yerel saatle 13.00'te (TSİ 08.00) kaldırıldığını açıkladı.

Hem Güney Kore hem de Japonya'nın askeri otoriteleri, Çarşamba sabahı atılan füzelerin seyrini doğrulayarak, bunlardan birisinin Kuzey Sınır Çizgisi'ni 26 kilometre kadar aştığını belirledi.

Füzenin düştüğü yer, Güney Kore'nin Sokcho kentinin 57 kilometre doğusu ve Ulleungdo Adası'nın 168 kilometre kuzeybatısı.

'Düşman kardeşler' Güney Kore ve Kuzey Kore, 1953'te yalnızca ateşkes imzaladı, iki ülke halen teknik olarak savaşta.

Kim Jong-un'un ateşlediği ve Ulleungdo yakınlarına inen füze, Kore Yarımadası'nın ikiye bölünmesinden bu yana, bir diğer deyişle 69 yıl sonra bir ilk niteliği taşıyor.

2010 YILINDAKİ DENİZALTI SALDIRISI

AFP'ye konuşan Sejong Enstitütüsü araştırmacısı Cheong Seong-chang, bir başka tarihe dikkat çekiyor: 2010. Cheong'a göre, Kuzey Sınır Çizgisi'ni aşan füze Kuzey Kore'nin 2010 yılından bu yana Güney'e karşı en saldırgan ve tehditkar silahlı gösterisi. Uzman "Silahlı çtaışmaya sürükleyebilecek yeni bir tehlikeli ve istikrarsız durum" diyor.

2010 yılında bir Kuzey Kore denizaltısı Güney Kore'ye ait Cheonan savaş gemisini torpido ateşleyerek batırmış, 46 denizci hayatını kaybetmişti. Aynı yılın sonunda ise Pyongyang bu kez Güney Kore'ye ait sınır adasına top ateşlemiş, iki asker yaşamını yitirmişti.

VIGILANT STORM!

Seul yönetimi füze denemelerini kınarken, Güney Kore lideri Yoon Suk-yeol ülkenin güvenlik konseyini toplantıya çağırdı. Sınırı aşan füzeyi 'etkili bir bölge işgali' olarak tanımlayan Yoon, Kuzey Kore'nin açık bir bedel ödemesi için sert ve hızlı önlemler alınması talimatını verdi.

Uluslararası haber ajansları AP ve AFP ise, ABD ve Güney Kore jetlerinin havalandığı Vigilant Storm adlı gövde gösterisinden fotoğraflar servis ediyor. Tatbikatta, ilk kez ABD ordusuna ait F-35 savaş uçakları Güney Kore'ye konuşlandırıldı. Kuzey Kore'nin füzeleri, 240 savaş uçağının yer aldığı Vigilant Storm tatbikatının tam ortasında ateşlendi.

Seul ve Washington, 2018 yılındaki müzakereler nedeniyle geniş çaplı hava tatbikatlarını askıya almıştı. Dört yıl sonra bir ilk niteliği taşıyan Vigilant Storm, bugüne kadar iki ülkenin birlikte gerçekleştirdiği en büyük gövde gösterisi.

ÇÖL FIRTINASI'NI HATIRLATIYOR

Kuzey Kore ise, bu hafta dev hava tatbikatını kınadı ve ve 'güçlü adımlar atmakla' tehdit etti. Pyongyang'daki üst düzey yetkililerden Pak Jong Chon, 'saldırgan ve provokatif' olarak tanımladığı tatbikatı kınadıklarını söyledi.

Tatbikatının adının ABD'nin 1990 yılında Kuveyt'i işgal eden Irak'a saldırdığı Çöl Fırtınası Operasyonu'nu hatırlattığını belirten Pak, ABD ve Güney Kore'den Kuzey Kore'yi hedef alan bir saldırının sonucunun ağır bir bedel olacağını vurguladı.

'EN CAYDIRICI SİLAH TAMAMLANMIŞ GİBİ...'

Ewha Üniversitesi'nden Profesör Park Won-gon, "Hatırladığım kadarıyla, Kuzey Kore ABD ve Güney Kore tatbikatları sürerken hiç benzer bir provokasyon yapmamıştı" deyip ekliyor:

"Pyongyang en caydırıcı silahını tamamlamış gibi görünüyor. Bu ciddi bir tehdit. Kuzey ayrıca, nükleer yeteneklerine güveniyor gibi görünüyor."

Güney Koreli askeri yetkili Kang Shin-chul, füze denemelerinin 'son derece olağandışı ve kabul edilemez' olduğunu söyledi, ilk kez Kuzey Sınır Çizgisi'nin aşılmasına sıkı bir yanıt verileceğini duyurdu.

Bu açıklamadan kısa süre sonra, Güney Kore ordusu harekete geçti ve Ulleungdo Adası çevresinden üç füze ateşledi.