Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre, Türkiye cinsiyet eşitliğinde 144 ülke arasında 130’uncu sırada.
Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Cenevre merkezli Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl hazırlanan Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nun 2016 yılı sonuçları, önceki gün açıklandı.
KADINLAR İÇİN 2186’YA KADAR HİÇ UMUT YOK Ekonomi, eğitim, sağlık ve politika olmak üzere 4 başlıkta toplanan rapor, kadın ve erkek arasındaki ekonomik uçurumun küresel çapta daha da derinleştiğine dikkat çekti. Rapora göre, kadın-erkek eşitsizliği, 2008’den beri tüm dünya çapında en yüksek seviyesine tırmandı. Kadınların, sıradan bir işgünü içinde dünya genelinde erkeklere göre ortalama 50 dakika daha fazla çalıştığına dikkat çekilen raporda, tahminlere göre iki cinsiyet arasındaki uçurumun kapanmasının da 2186 yılına kadar mümkün olmadığı vurgulandı.
TÜRKİYE SON 2 YILDA BİR ADIM İLERLEMEDİ 144 ülkenin değerlendirildiği raporda cinsiyet eşitliğinde en iyi durumda olan ülke İzlanda oldu. Listenin son sırasında ise Yemen yer aldı. Türkiye ise bir önceki yıl olduğu gibi listede 130’uncu sırada kaldı. Raporda Türkiye’nin, tahmini gelir, profesyonel ve teknik işlerde cinsiyet eşitsizliği konusunda ilerleme kaydettiğine dikkat çekilse de maaş konusunda kadın-erkek arasındaki farkın kadınlar aleyhine büyüdüğü belirtildi. Ayrıca ücretsiz işlerde çalışılan süre dikkate alındığında kadın-erkek eşitsizliğinde Türkiye ilk sırada. Türkiye’yi bu kategoride Meksika, Hindistan, Portekiz ve İtalya izliyor. Türkiye, 2014 yılı Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda ise 142 ülke arasında 125’inci sırada yer almıştı.
İŞTE EN EŞİTLİKÇİ ÜLKELER İzlanda Finlandiya Norveç İsveç Ruanda İrlanda Filipinler Slovenya Yeni Zelanda Nikaragua
VE İŞTE EN KÖTÜ ÜLKELER Yemen Pakistan Suriye S. Arabistan Çad İran Mali Fas Fildişi Sahili Lübnan