ABD’nin doğu ve güney bölgelerindeki liman işçilerinin greve gitmesi, tuvalet kağıdı ve benzeri ürünlerde tedarik sıkıntısı yaşanacağı endişesini doğurdu. Panik alımlarına başlayan tüketiciler, mağazalardaki tuvalet kağıdı stoklarını kısa sürede tüketti.
Yaklaşık 45 bin işçiyi temsil eden Uluslararası Liman İşçileri Sendikası (ILA) ile işverenleri temsil eden Birleşik Devletler Denizcilik İttifakı (USMX) arasındaki müzakerelerde anlaşmaya varılamaması nedeniyle işçiler grev başlattı. İşçiler yüzde 77 maaş artışı talep ederken, işverenlerin teklifi yüzde 50 ile sınırlı kaldı.
Amerikan Orman ve Kağıt Derneği (AF&PA) Başkanı Heidi Brock, tedarik zincirinde ciddi bir sıkıntı beklenmediğini belirterek, ABD’deki kağıt ürünlerinin yüzde 85’inin yerli üretim olduğunu vurguladı. Grev sırasında da kağıt mendil ürünlerinin üretilip dağıtılmaya devam edileceğini söyledi.
Brock, grev kaynaklı tuvalet kağıdı kıtlığı endişesinin yersiz olduğunu belirtti. Kağıt ürünlerinin demir yolu ve kamyon kullanılarak ülke genelindeki raflara ulaştırılmaya devam edeceği bilgisini paylaşarak, tüketicilere panik yapmamaları konusunda uyarıda bulundu.
Liman işçilerinin başlattığı grev, sevkiyatlarda gecikmelere neden olurken, yetkililer limanlardaki ürün akışını hızla normal seviyelere çekmek için çözüm arayışında.
İŞÇİLERİN GREVİ
ABD'nin doğusunda ve güneyinde bulunan limanlarda çalışan yaklaşık 45 bin işçiyi temsil eden ILA ile işverenleri temsil eden USMX arasındaki yeni sözleşme müzakerelerinde anlaşmaya varılamamıştı.
İşçiler, 6 yıllık dönemde yüzde 77 oranında ücret artışı talep ederken, Biden yönetimi yetkililerinin anlaşmazlığı çözmeleri için baskı yaptığı işverenler bu oranı yüzde 50'de tutmuştu.
Sendika üyesi işçiler, maaş artışı ve otomasyon konularında işverenlerle yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle salı günü greve başlamıştı.
Sendikanın 1977'den bu yana ilk kez başlattığı ve Maine'den Texas'a onlarca eyalette 36 limana yansıyan grev, sevkiyatları olumsuz etkilemişti.