AB'te 'tartışmalı' sigara yasağı kararı!

AB ülkeleri Salı günü, oyun alanları ve kafe avluları dahil olmak üzere birçok açık alanda sigara içme yasağı için baskı yapma konusunda anlaştı. Hangi ülkeler karara karşı çıktı? Kararın bağlayıcılığı ne?

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2024 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2024 14:56

Avrupa Birliği (AB) üye devletleri, Brüksel'de 27 ülkenin katılımıyla yapılan toplantıda, bloğun sağlık bakanları tarafından pasif içiciliği önlemek için sert önlemler almaya davet eden bir öneriyi kabul etti.

AB'nin sağlık komiseri Oliver Varhelyi, "Bugünkü anlaşma, Avrupa'da tütünsüz bir nesil hedefine doğru önemli bir adım ve çocuklarımızı, gençlerimizi ikinci el dumanın zararlı etkilerinden korumak için kritik önem taşıyor" dedi.

KARAR BAĞLAYICI MI?

Sağlık konusu AB yönetmeliklerinde devletlerin bireysel düzenlemelerine bırakıldığı için kararın bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak, hükümetlerin gelecekte sigarayla ilgili ölümleri ve rahatsızlıkları azaltmak için uygulayabilecekleri politikalara dair bir gösterge sunuyor. Karar Almanya ve Yunanistan dışında tüm ülkelerin lehte oy kullanmasıyla kabul edildi; bu da konuyla ilgili bazı siyasi bölünmeleri vurguladı. Geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu benzer bir metne karşı oy kullandı.

Salı günü onaylanan belge, AB ülkelerini sigaralar için uygulanan kısıtlamaları, gençler arasında giderek daha popüler hale gelen ısıtılmış tütün cihazları ve elektronik sigaralar gibi "ortaya çıkan ürünleri" kapsayacak şekilde genişletmeye çağırıyor. Bu hamle, AB'nin "Kanserle Mücadele Planı" kapsamında sigara içen nüfusunu 2040 yılına kadar toplamın yaklaşık yüzde 25'inden yüzde beşin altına düşürmeyi hedefiyle aynı zamana denk geldi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) istatistiklerine göre, tütün kullanımının her yıl dünya çapında sekiz milyondan fazla insanı öldürdüğü tahmin ediliyor ve bunların arasında ikinci el dumana maruz kalan yaklaşık 1,3 milyon sigara içmeyen kişi de bulunuyor.

WHO'ya göre elektronik sigaralardan kaynaklanan emisyonlar genellikle ikinci el sigara içenler de dahil olmak üzere zararlı olan nikotin ve diğer toksik maddeleri de içeriyor. Ancak sigara ve buharlı sigarayı aynı şekilde ele almak da tartışmalı bir konu olarak kabul ediliyor.

HANGİ ÜLKELER KARŞI?

İtalya ve Romanya, oylama öncesinde yaptıkları ortak açıklamada, açık havada buharlı sigara içmenin yasaklanması çağrılarının bilimsel temele sahip olmadığını ve öneriye dahil edilmemesi gerektiğini söyledi. Yine de iki ülke metni destekledi.

Almanya, konunun kendi bölgelerinin yetki alanına girdiğini söyleyerek çekimser kaldı -- merkezi hükümetin değil -- ve bazıları açık hava teraslarında ve avlularında sigara içme yasağına karşı çıktı.

Yunanistan da benzer şekilde, e-sigaranın etkileri hakkında daha fazla bilimsel veriye ihtiyaç olduğunu söyleyerek bu tür kuralların etkisine dair şüphelerini dile getirdi.

'BİREYSEL ÖZGÜRLÜĞÜN İHLALİ'

Avrupa Parlamentosu geçen hafta, sağdaki milletvekillerinin geleneksel tütün ürünleri ile elektronik cihazlar arasında ayrım yapan değişiklikleri geçirmesinin ardından aynı konu hakkındaki bir karara karşı oy kullandı. Sağcı ECR grubundan milletvekili Pietro Fiocchi bir bildiride, "Açık havada sigara içme yasağını bireysel özgürlüğün ihlali olarak görüyoruz" dedi.

Sadece sembolik bir değeri olacak olan parlamento kararı, 378 aleyhte ve sadece 152 lehte oyla reddedildi.