Uludağ'ın dağ köyü Fadıl’da Kiraz Festivali

Bursa’da kirazın başkenti Fadıl Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği, her yıl geleneksel hale getirdiği ve bu yıl 24. gerçekleştirilen Fadıl Kiraz Festivali renkli görüntüler eşliğinde kutladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2024 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 14:00

Haber: Erhan BEDİR

Fadıl Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Orhaneli Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl 24. Gerçekleştirilen Fadıl Köyü Kiraz Festivali yoğun katılımlı renkli görüntülere sahne oldu.

Geleneksel hale gelen ve bu yıl 24. düzenlenen Kiraz Festivali için günler öncesinden hazırlıklara başlayan Fadıl Köyü sakinleri, Köy mesire alanını ve çevresini temizleyerek başladı.

Fadıl Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyesi kadınların harıl harıl çalıştığı festival yine büyük ilgi gördü. Fadıl Köyü Kültür ve Yardımlaşma Dernek Başkanı Faruk Tayan, “Tüm dünyaya ihracatı yapılan Fadıl Köyü Kirazının hak ettiği değeri görmesi, çiftçilerimizin ve üreticilerimizin alın terinin karşılığını aldığı kiraz, bu köyün en önemli gelir kaynağı oldu.

Bu nedenle 24 yıldır aralıksız olarak düzenen Kiraz Festivalimizde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca desteklerini esirgemeyen sponsorlarımıza Fadıl Köy Muhtarı Osman Oruç ve Seferi Işıklar Köyü Sakini Ramazan Deniz’e de Fadıl Köyü adına teşekkür ederim” dedi.

GÖLET İSYANI

Başkanı Faruk Tayan, 20 yıldır yapılamayan Fadıl Köyü göleti nedeniyle siyasilere çağrıda bulunarak, “3 bin kişilik Fadıl Köyü sakinleri 20 yıldır sözü verilen ama bir türlü yapılmayan gölet nedeniyle mağdur oluyor.

Bu dönemde gölet inşaatının bitirilmemesi durumunda çiftçi ve üreticeler olarak siyasileri protesto ederek sandığa gitmeyeceğiz. İhale aşamasında olman ve halan Ankara’da onay bekleyen gölet sayesinde kiraz mevsimi ihracat yaparak ülkemize katkı koyan tüm dağ yöresinin kaderi değişecek.

Bu önemli projenin daha fazla bekletilmeden onaylanması ve yapımını tüm yerel yöneticilerimize ve siyasilerimize hatırlatmak istiyoruz” diye konuştu. Menteşeli Cengiz ve Ayşegül Menteş Türkeş’in bağlama ve şarkılarıyla renk katıları festival adeta mahşer alanına dönüştü.

Fadıl Köyü Kiraz Festivali’ne katılan tüm katılımcılara yemek ve ikramda bulunurken, yöresel halk dansları topluluğunun sunduğu foklarik dans gösterisi ise şenliğe ayrı bir renk kattı.