Bursa Valiliği, Türkiye’nin önemli kayak ve kış turizmi merkezlerinden olan Uludağ’la ilgili bir dizi yeni tedbirler aldı. Buna göre bundan sonra gelişi güzel kızak ve kar motoru kiralama işi yapılamayacak. Kar motoru ve kızak kiralayanlara ferdi kaza sigortası yapılacak. Kayak bölgesi yakınlarında piknik yapılmasını veya gezinilmesini yasakladı. Ayrıca oteller bölgesinde müşteri toplamaya çalışan hanutçu ve benzeri kişilere izin verilmeyecek.
Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Uludağ'da geçen kayak sezonunda 8 yaşındaki Elif Uymuşlar'ın bindiği kızakla dere yatağına düşüp yaralanması ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmesi Bursa Valiliği'nin bu yıl kayak sezonu öncesi bir dizi önlemler almasına neden oldu. Uludağ'da önümüzdeki kayak sezonu öncesi alınacak önlemlerin belirleneceği Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Osmangazi Belediye Başkanlığı, Bursa İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Karayolları 14'üncü Bölge Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, AFAD, BUSKİ ve Uludağ Milli Parkında bulunan Turizm Tesislerinin işletmecilerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda, Uludağ Milli Parkı 1 ve 2’nci gelişim bölgelerinde kış turizmi sezonunda yaşanabilecek sorunlar masaya yatırıldı, çözüme yönelik öneriler tartışıldı.
8 yaşındaki Elif Uymuşlar, geçen kış geçirdiği kızak kazasında yaşamını yitirmişti... Uzun süren toplantının ardından bir dizi tedbir kararı alındı. Uygulanması zorunlu kılınan bu kararlara göre Uludağ’a yakıt taşıyan araçlar Cuma günü 18.00’den itibaren turizm merkezine yakıt taşıyamayacak. Araçlara zincir takma işi izin ile yöredeki köylülere verilecek ve zincir takma işini yapanların nerede duracağına jandarma karar verecek. Jandarmanın gösterdiği yer dışında zincir takma işi yapanların 'Zincir takmaya yetkilidir' yazılı izni iptal edilecek.
AYAKÇI VE ÇIĞIRTKANLARA İZİN VERİLMEYECEK Pistlerin sis, kar yağışı, gün batımı gibi meteorolojik durumlarda kullanılmasına veya kapatılması işletmeci ve kayak öğretmenlerinin sorumluluğunda olacak. Uludağ 2'nci Gelişim Bölgesi'nde Uludağ Yatırımcılar Birliği tarafından pistlerin güvenliği için gerekli tedbir alınacak. Uludağ Milli Parkı'nda müşteri toplama amacıyla hanutçu, ayakçı, değnekçi, çığırtkan ve benzeri tabir edilen kişilerin faaliyetlerine izin verilmeyecek. Kayak öğretmenleri tanıtıcı kıyafet giyecek ve yaka kartı takacak.
PİSTLERDE PİKNİK YAPILAMAYACAK Yapılan toplantıda karın yağmasıyla birlikte özellikle hafta sonlarında Uludağ’a çıkarak piknik yapan günübirlikçi tatilcilerin durumu da görüşüldü. Kararda, “Kayak yapılan pistlerde günübirlik ziyaret yapanların piknik yapmasına ve gezmesine izin verilmemesi için tesislerin özel güvenlik personeli çalıştırması" ifadeleri yer aldı. Buna göre Uludağ’da piknik yapmak isteyenlere işletmelerin çalıştırdığı güvenlik personeli engel olacak.
ESNAF KAR MOTORU KİRAYA VEREMEYECEK Toplantıda alınan karara göre kızak, atv ve kar motorları kayak pistlerine giremeyecek. Tesis sahiplerinin ihtiyaçları için kullandığı kar motorlarının hızlı ve ehliyetsiz kullanımı engellenecek. Üst istasyonlardaki kafelerin ihtiyaçları için kullanılan kar motorlarını kullanan kişilerin kimlik bilgileri önceden jandarmaya bildirilecek. Daha önce Uludağ esnafının yaptığı kar motoru ve kızak kiralama işleri Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdülüğü tarafından açılacak ihaleyi kazanan firma tarafından yapılacak. Kararda, kar motoru aktiviteleri, Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek. Kar motoru turları, işletmecilik ihalesini alan firmalar tarafından 2’nci gelişim bölgesinden Çobankaya istikametine doğru yol boyunca yapılması, bu yer dışında kar motoru aktivitesinin yasaklanması kararlaştırıldı. Ayrıca kar motoru aktivitelerinin 8.00 ile 17.00 saatleri arasında yapılması, kar motorlarının ön ve arka taraflarına standart numaralar verilerek bu numaralar jandarmaya bildirilmesi kararlaştırıldı. Toplantıda konuyla ilgili olarak 18 yaş altındaki kişilere kar motoru verilmemesi, bu yaş üzerindeki kişilere ise koruyucu başlık, eldiven ve rehber verilmesi zorunlu kılındı. Toplantıda kar motoru aktivite alanlarına Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarı ve ikaz levhaları konulması ile kar motoru kulananlara, işletmeci tarafından ferdi kaza sigortası yapılması şartı getirildi.
SADECE BİR ALANDA KIZAK YAPILACAK Toplantı da alınan kararlar arasında, kızak aktiviteleri sadece birinci gelişim bölgesindeki caminin yanında belirlenecek yerde yapılacak. Kızaklara ayrıca iki yetişkin binemeyecek, kızağa binmek isteyen çocuklar ise ebeveynleri kesinlikle eşlik edecek. Kızak aktivite alanlarına Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarı levhaları konulacak. Kızak kullananlara kiralayan tarafından ferdi sigortası yapılacak. Kızaklar bakımlı ve fren sistemleri çalışır şekilde kiralanacak.
ULUDAĞ’IN TUVALET SORUNU Toplantıda söz alarak konuşan Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği Başkanı Yahya Usta, Uludağ’da yıllardır sorun olan tuvalet sıkıntısına dikkat çekti. Usta, “Türkiye’nin kış turizmi için gözdesi olan Uludağ’a gelen vatandaş tuvalet sıkıntısı yaşıyor. Otellerin tuvaletini kullanan vatandaşlar ücret ödemek zorunda kalıyor. Uludağ’a girişte vatandaştan para alınıyor ama vatandaşa hizmet verilmiyor. Avrupa’da Uludağ gibi tesislerde yol kenarlarında her 200 metrede bir ücretsiz tuvalet ve dinlenme merkezleri var. Uludağ’da neden yok? Yetkililer Uludağ’a turist getirmek için çabalıyor ama turistin rahat tatil yapması için kimse çaba göstermiyor. Herkes para peşinde" diyerek tepkisini dile getirdi.