Bursa’nın ormanlarına kurulmak istenen maden ocaklarının bir yenisine daha onay çıktı.
Orhaneli ilçesine bağlı Firoz ve Dağgüney mahalleri sınırlarında mermer ocağı kurulması için Balıkesir merkezli Özsoy Doğaltaş Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yapıldı.
RN: 202001612 (ER: 3399085) numaralı mermer ocağı işletmesinin, 421 sayfalık Proje Tanıtım Dosyası (P.T.D.) Mers Çevre adlı firma tarafından hazırlandı.
TARIM VE ORMAN ARAZİLERİNE OCAK KURULACAK
Tanıtım dosyasında; mermer üretiminin gerçekleştirileceği ocak alanının ve pasa depolama alanın orman ve tarla arazisi vasfında olduğu belirtildi.
Proje kapsamında yıllık 90 bin metreküp pasa malzeme oluşacağı ve tamamının 1,92 hektarlık pasa depolama alanında depolanacağı kaydedildi.
Gerekli izinler alındıktan sonra ocak kurulması planlanan alanda bulunan ağaçlar kesilecek.
Öte yandan açılması planlanan ocağın, Firoz mahallesine 620 metre mesafede olduğu öğrenildi.
BURSA VALİLİĞİ KARARINI DUYURDU
Hazırlanan proje dosyasını inceleyen Valilik kararını verdi.
Yapılan açıklamada, "Bursa ili Orhaneli ilçesi Firoz Köyü mevkiindeki Özsoy Doğaltaş Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılması planlanan RN: 202001612 (ER: 3399085) numaralı mermer ocağı işletmesİ projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir ÇED Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince RN: 202001612 (ER: 3399085) numaralı mermer ocağı işletmesi projesi'ne Valiliğimizce 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verilmiştir." ifadeleri kullanıldı.
MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ
Köylülerin ve çevrecilerin tepkisini çeken mermer ocağı hakkında 2022 yılında da "ÇED gerekli değil" kararı alınmıştı.
Açılan dava sonucu Bursa 2. İdare Mahkemesi söz konusu "ÇED Gerekli Değildir" kararını 2023 senesinde iptal etmişti.
İptal edilen projenin iki poligondan oluştuğu ancak yeni başvuruda tek poligona düşürüldüğü açıklandı.
KÖYLÜLER EYLEM YAPMIŞTI
İHA'nın haberine göre; Esentaş Madencilik'in Orhaneli ilçesine bağlı Dağgüney köyü yakınlarında açmak istediği mermer ocağına karşı köylüler, Dünya Su Günü’nde eylem yapmıştı.
Bursa için önemli bir su kaynağı olan Kocasu Deresi’nin de mermer ocağı faaliyetlerinden dolayı tehlikede olduğunu belirten köylüler “Suyumuzu, doğamızı kirleten mermer ocaklarını köyümüzde istemiyoruz. Ormanlarımızı, köyümüzü, suyumuzu terk etmek istemiyoruz” demişti.
Köylüler ve Bursa Barosu tarafından toz taşınımı ve su kaynaklarının zarar görmesi nedeniyle mermer ocağı hakkında dava açılmıştı.
Bursaport'tan Pelin Akdemir'in haberine göre; açılan dava ardından geçen ay Bursa Bölge İdare Mahkemesi'nde görülen duruşma sonrası yapılan basın açıklamasında konuşan DOĞADER Başkanı Murat Demir, "Vahşi madencilik faaliyetleri devam ederse Bursa içme suyu bulamayacak" ifadelerini kullanmıştı.
Mahkemenin ocak hakkındaki kararının yakında açıklanması bekleniyor.
Öte yandan 2024 yılı içerisinde sadece Orhaneli'de 8 maden projesi hakkında "Çed gerekli değil." veya "Çed olumlu." kararı verildi.