Köfteci Yusuf'un ardından Bursa'da natamisin ve kanatlı eti skandalı!

Tüm Türkiye'yi sarsan Köfteci Yusuf'taki domuz eti skandalının ardından Bursa'da faaliyet gösteren bir dönercinin et dönerinden kanatlı eti çıktı. Bir firmanın peynirinde ise natamisine rastlandı. İşte o firmalar...

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2024 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2024 11:20

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş gıdalar listesini yeniledi.

Listeye 10 yeni ürün eklendi.

Bursa'nın da aralarında yer aldığı kentlerde faaliyet gösteren restoranların isim isim listelendi.

Börek, tereyağı, yoğurt, zeytinyağı, döner, köfte, kaymak gibi ürünlerde sahtecilik ortaya çıktı.

Bakanlık, "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresindeki bilgilere ekleme yaptı. Buna göre, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürün sayısı ise 721'den 733'e çıktı.

BURSA'DAN İKİ FİRMA DAHA LİSTEYE GİRDİ

Bursa'da faaliyet gösteren Moni Süt Ve Süt Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin Naci Kentli markalı tam yağlı taze ayçekirdeği çeşnili eritme peynirinden natasimin; Cüneyt Güldoğan Gıda İşletme Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin et dönerinden kanatlı eti çıktı.

NATAMİSİN'İN ZARARLARI NELERDİR?

Natamisin, süt ve süt ürünleri başta olmak üzere gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan antifungal (mantar önleyici) bir maddedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan taklit-tağşiş yapılan ürünler listesinde bu maddeyi içeren ürünlerin sağlığı tehlikeye düşürebileceği belirtilmiştir.

Madde, hassas bireylerde ciltte döküntü, şişlik ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Uzun vadeli ve yüksek dozda tüketilmesi ise bağırsak florasının bozulmasına, sindirim sisteminde komplikasyonlar gelişmesine ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir.

NATAMİSİN NEDİR?

Natamisin, peynir, yoğurt gibi süt ve süt ürünleri ile şarküteri ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bir mantar önleyicidir. Kullanıldığı gıdada küf ve maya gelişimini engeller. Böylece ürünlerin raf ömrü uzarken, gıdaların bozulması ve küf gelişmesi de engellenmiş olur.

İlaç sektöründe de kullanılan madde, insanlarda görülen bazı mantar hastalıklarının tedavisinde etkili bir yöntem olarak ilaçlara dahil edilebilir.

PEYNİR, SALAM, SOSİS VE YOĞURTTA YAYGIN OLARAK KULLANILIYOR

Natamisin en çok peynirin yüzeyinde küf ve maya oluşumunu önlemek için kullanılır. Bu sayede peynir daha uzun süre taze kalır ve bozulmadan korunur.

Salam, sosis ve benzeri şarküteri ürünlerinde de kullanılan madde ile ürünlerin raf ömrü artırılır.

Gıda dışında da kullanım alanı bulunan natamisin, bazı mantar enfeksiyonlarının tedavisi için önerilen ilaçlara dahil edilir. Göz, cilt ve diğer yüzeysel mantar enfeksiyonlarının tedavisinde antifungal bir ilaç olarak tercih edilir.

MİDE VE SİNDİRİM SORUNLARINA YOL AÇABİLİYOR

Hassas bireylerde alerjik reaksiyonların gelişmesine neden olabilen natamisin, ciltte kaşıntı, döküntü ve şişliğe yol açabilir. Bu maddeyi içerme ihtimali yüksek olan peynir, salam, sosis, yoğurt gibi gıdaları tükettiğinizde bahsi geçen belirtileri yaşıyorsanız, alerji geliştirme ihtimalini göz önünde bulundurabilirsiniz.

Hassas kişiler bu maddeye yoğun şekilde maruz kalındığında ise, sindirim sistemi ve mide rahatsızlıkları görülebilir. Benzer şekilde uzun süre ve yoğun dozda maruz kalındığında bağırsak florasında bozulma meydana gelebilir.

Yüksek dozda alındığında bazı mantar türlerinin maddeye direnç göstermesine ve natamisin içeren mantar tedavilerinin yeterince efektif olamamasına da yol açabilir.

Maddeyi içeren ilaç, süt ve süt ürünleri ile şarküteri ürünlerinin göze temas etmesi halinde tahriş oluşabilir. Dolayısıyla, bu maddeyi içeren bir ürün veya ilaca dokunduktan sonra ellerin yıkanması önem arz eder.