Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin 9. Olağan Genel Kurulu 20 – 21 Ocak 2024 tarihlerinde Bursa Akademik Odalar Birleşkesi'nde gerçekleştirildi.
20 Ocak tarihinde BAOB Oditoryum'da düzenlenen Genel Kurul Görüşmelerine AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, BUÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Kuşçu, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar, Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yaşar Üzümcü, Gıda Mühendisleri Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Bursa İl Koordinatörü Bilal Tunç, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Bursa İl Müdürü Dr. Yıldıray İstanbullu, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Genel Sekreteri ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, oda ve sivil toplum kuruluşları ile üyeler katıldı.
Divan Kurulu Başkanlığını BUÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Şahan'ın yaptığı Genel Kurul'un açılışında konuşan Serkan Durmuş, Gıda Mühendisleri Bursa Şubesi'nin üye sayısı ve örgütlü yapısı ile güçlü ve etkin bir oda olduğunu vurguladı. Durmuş, göreve geldikleri günden itibaren meslektaşlarının menfaatini koruyan, sorunlara çözüm üreten ve güvenli gıdaya erişim için mücadele eden bir yapı içerisinde olduklarını dile getirdi.
Güvenli gıda vurgusu
Son yıllarda yaşanan salgın, iklim krizi, savaşlar ve afetlerin gıda güvenliğinin önemini güçlü bir şekilde ortaya koyduğunun altını çizen Durmuş, oda olarak bu doğrultuda üzerlerine düşen görevi yaptıklarını kaydederek, yeni dönemde de iş birliklerini artırarak çalışmalarını sürdürmek istediklerini söyledi.
Bursa'nın sanayi ve turizm şehri olmasının yanında bir tarım ve gıda şehri olduğuna da vurgu yapan Durmuş, "Kentimizin marka değerinin artırılmasında, tarım ve gıda sanayinin; kültürel ve turizm açısında gelişmesinde ise gastronominin gastronominin ve coğrafi işaretli ürünlerimizin önemi büyük. Bunu da son yıllarda artan örneklerde görüyoruz. Bizler de bu bilinçle kent yöneticileriyle olan işbirliklerimizi artırıyoruz" dedi.
Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yaşar Üzümcü ise konuşmasında görev süresi boyunca gerçekleştirdikleri faaliyetleri paylaşarak şunları söyledi: "Mesleğimizin daha iyi konuma taşınması ile meslektaşlarımızın sorunlarının çözümlerine yönelik önerilerimizi gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerle resmi mercilere aktardık. Bunun yanı sıra örgütlülüğümüzü güçlendirmeye yönelik adımlar atarak Şanlıurfa, Edirne, Muğla ve Diyarbakır il temsilcilerimizi kurduk. Kongre ve sempozyumların yanı sıra yayınlarımızla meslektaşlarımızın güncel konular hakkında bilgi olmasını sağladık."
Son yıllarda yaşanan gelişmeler nedeniyle gıda arzı ve güvenliğinin dünyada büyük önem kazandığını kaydeden AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen de, "2022 verilerine göre tarımsal hasılada ülkemiz Avrupa'da birinci dünyada ise onuncu sırada. Tarımsal üretim, gıdanın işlenmesi, iklim ve jeopolitik olarak şanslı bir konumdayız. Başta Cumhurbaşkanımız, ilgili bakanlarımız ve meclis olarak tarımda kendi kendine yeten bir ülke olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
Çalışmalar takdir topladı
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar da yaptığı konuşmada Bursa'nın tarım ve gıda sanayinde önde gelen bir olmasında gıda mühendislerinin önemli bir rol oynadığını söyleyerek, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi yönetimini çalışmalarından dolayı tebrik etti. TKDK Bursa İl Koordinatörü Bilal Tunç ise, 2.7 milyar TL'lik destek ile Bursa'ya yeni tarım ve gıda işletmelerinin kazandırılmasına destek olduklarını söyledi. Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Bursa İl Müdürü Dr. Yıldıray İstanbulluoğlu, gıda mühendisliğinin tanıtımı ve bu konuda farkındalık oluşturma yönündeki çalışmalarından dolayı tebriklerini sundu.
Türkiye gıda sanayinin yüzde 58'inin Marmara Bölgesi ile yakın bölgelerde bulunduğuna dikkat çeken BUÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur da, burada gerçekleştirilen çalışmaların çok önemli olduğunu söyledi. BUÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Kuşçu ziraat ve gıdanın birbirinden ayrılamaz bir zincirin halkları olduğunu dile getirirken, BTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar da günceli ve sanayi takip eden mühendisler yetiştirmenin önemine vurgu yaptı.
Son yıllarda tarım alanlarının hızla kaybedildiğini kaydeden TMMOB İKK Bursa Genel Sekreteri ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ise bu durumun gelecek için yaratacağı tehlikelere dikkat çekti. Zira Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Durmuş ile Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Onur Çinko da tarım ve gıdanın kritik önem taşıyan bir sektör olduğunu belirterek, gıda mühendislerinin çalışmalarının büyük önem taşıdığını ifade ettiler.
BUSİAD Yönetim Kurulu Lale Yıldız ise sürdürülebilirlik, kalite, güvenilirlik ve inovasyon gibi konuların sektöre yön verdiğini belirterek, dijitalleşmeye odaklanmanın ve yeni teknolojiler ile gelişmeleri yakından tabip etmenin meslekleri için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada Oda'nın 2022 – 2024 faaliyet raporu okunarak, onaylandı.
Genel kurulun ikinci gününde, tek liste ile gerçekleştirilen seçimde mevcut Başkan Serkan Durmuş'un liderliğindeki liste, geçerli oyların tamamını alarak yeni dönem için göreve seçildi. Seçim sonuçlarının ardından konuşan Serkan Durmuş, "Mesleğimizin gelişmesi ve meslektaşlarımızın sorunlarının giderilmesi için özveriyle çalışacağız" dedi.
Yönetim Kurulu Asil Üyeler: Adem Zanbak, Ali Hakan Donduran, Ayla Gür, Gaye Göncü, Neslihan Yılmaz, Sadettin Kabakçı ve Serkan Durmuş.
Yönetim Kurulu Yedek Üyeler: Burçin Bulurman, Gamze Düven, Hatice Sedef Karagöz, İbrahim Gümül, Kürşat Salman, Pelinse Deveci ve Senem Kamiloğlu Beştepe.